• Juhlakuvaus: vinkit ensikertalaiselle

    Juhlakuvaajan muistilista:
    Vinkit ensikertalaiselle

    Juhlakuvaajan päivä on vauhtia täynnä, mutta saat kuvattua kaikki tärkeät hetket ja yksityiskohdat, kun suunnittelet päivän etukäteen. Mikäli käytössäsi on juhlien ohjelma tai aikataulu, kirjoita tärkeimmät kuvattavat asiat siihen.

    Digitaalinen "filmi" ei maksa mitään, kuvaa siis mahdollisimman paljon, jotta saat kattavan kuvavalikoiman. Kunnioita kuitenkin aina juhlaväkeä ja kuvaa siten, ettet häiritse juhlien kulkua.

    Ota päivänsankari zoomiin

    1. Ota päivänsankari zoomiin

    Potretti päivänsankarista on ilman muuta saatava. Saat henkilökuviin vaihtelua, kun otat niitä eri etäisyyksiltä: iloinen lähikuva kasvoista, puolivartalokuva ja kokovartalokuva. On kiva nähdä myös tärkeän päivän juhla-asu koko komeudessaan. Muista ottaa vaaka- ja pystykuvaa, niin saat vaihtoehtoja kuvien asetteluun vaikkapa kuvakirjaan tai kiitoskorttiin.

    Mikäli päivän päätähti ei pidä kuvattavana olemisesta, yritä tehdä kuvaustilanteesta rento ja hauska. Aina ei tarvitse edes poseerata. Pyydä häntä vaikka katsomaan sivulle yläviistoon, haistelemaan kukkaa, nostamaan lasia. Tai ottamaan kuvaan jonkin hänelle tärkeän esineen tai harrastukseen liittyvän asian. Voit myös kuvata häntä useampaan otteeseen juhlien aikana, jolloin sankari ehtii rentoutua ja tottua kameraan.

    2. Kaikki näkyviin yhteiskuvassa

    Kuvaa vieraita myös eri tilanteissa. Elä hetkessä! Kaikkien kuvien ei kannata olla järjestettyjä, sillä aidoimmat kuvat saat kuvaamalla ihmisiä heidän huomaamattaan.

    Kiipeä tuolille tai vaikkapa katolle hakemaan uutta kuvakulmaa, jos uskallat. Saat taatusti kuvaan tempauksestasi ilahtuneita ilmeitä!

    3. Tallenna juhlien yleisilme

    Yleiskuvissa näkyy niin vieraita kuin juhlatilaa ja miljöötäkin, siis paljon kaikkea. Yleiskuvat nousevat arvoon vuosien kuluessa, sillä niistä on mukava tutkia, millaisia vaatteita, astioita ja tarjoiluita menneissä juhlissa on ollut.

    4. Huomaa yksityiskohdat

    4. Huomaa yksityiskohdat

    Hyvään kuvatarinaan tarvitaan rytmiä, jossa kuvat vaihtelevat yleiskuvista yksityiskohtiin. Esimerkiksi juhlapöydän antimet kannattaa kuvata niin, että ensin ottaa yleiskuvan tarjoiluista, ja siirtyy sen jälkeen lähemmäs kuvaamaan tarjoilujen yksityiskohtia.

    5. Piipahda kulisseissa

    Juhlien kulisseista saat yleensä kaikkein mielenkiintoisimmat kuvat. Piipahda siis välillä myös takapihalla, keittiössä ja vaikkapa lasten leikkipaikalla kuvaamassa juhlien pieniä ja mielenkiintoisia juttuja.

    6. Etsi hymyjä

    6. Etsi hymyjä

    Kun kuvaat, tarkkaile tilanteita, joissa ihmisillä on hauskaa. Helpoiten bongaat hymyjä kuviin, kun pysyttelet kameran kanssa hieman kauempaa, ja annat ihmisten olla luonnollisesti keskenään. Hyvä kuvaaja on taitava ja huomaamaton tarkkailija.

    7. Anna juhlamielen tarttua

    Kuvaamista ja tekniikkaa ei kannata murehtia liikaa, sillä se vie huomion pois tilanteista ja fiiliksestä. Kuten kaikessa muussakin tekemisessä, keskity yhteen asiaan kerrallaan.

    Kehittyäksesi juhlakuvaajana voit luoda itsellesi teeman jokaista juhlaa varten. Keskity juhlan aikana tähän yhteen uuteen asiaan, jossa kehität itseäsi kuvaajana.

    8. Juhlien jälkeen

    Juhlakuvat kannattaa jaotella ja tallettaa ainakin kahdeksi eri kansioksi. Toiseen kansioon tallennetaan kaikki onnistuneet kuvat arkistoimista ja paperikuvien tilaamista varten.

    Toiseen kansioon valitaan vain muutama kymmenen kuvaa, ja se kertoo juhlapäivän tarinana. Kuvatarinan ideana on siis tiivistää juhlat mahdollisimman ytimekkääksi ja mielenkiintoiseksi "reportaasiksi". Tarinaan saat hienosti rytmiä käyttämällä useita erityyppisiä kuvia lähikuvista laajoihin yleiskuviin. Kuvatarinaan valituista kuvista on myös helppo teettää ifolorkirja.

    Lue lisää