• 5 vinkkiä kuvanmuokkaukseen älypuhelimella

    5 yleisintä valokuvausvirhettä ja vinkit miten vältät ne

    Oli kyse sitten maisemakuvasta tai potretista, harva kuva on saavuttanut täyden potentiaalinsa tullessaan suoraan kamerasta. Kuvia kannattaa siis lähes aina vähän käsitellä myös jälkikäteen. Ilmaisia kuvanmuokkausohjelmia löytyy myös tietokoneelle, mutta varsinkin älypuhelimille on saatavilla monipuolisia ja helppokäyttöisiä kuvanmuokkaussovelluksia.

    Listasimme 5 yleisintä valokuvausvirhettä ja vinkit siihen, miten voit korjata niitä ilmaisella Snapseed-kuvanmuokkaussovelluksella - suoraan älypuhelimellasi. Nämä vinkit pätevät kaikkeen kuvanmuokkaukseen, eli voit hyödyntää näitä ohjeita myös muita kuvanmuokkausohjelmia käyttäessäsi.

    Kuvat ennen käsittelyä: tumma mäyräkoira ja talvimaisema
    Muokkaukseen valittiin kaksi kuvaa. Toinen on otettu kesäiltana perheen mäyräkoirasta. Koiran kasvot ovat kuitenkin jääneet liian tummiksi. Toinen kuva on puolestaan iltakuva talvisesta maisemasta. Kuvasta halutaan muokata raikkaampi ja valoisampi versio.

    1. Horisontti on vino

    Horisontti voi jäädä vinoksi taitavallakin kuvaajalla, mutta onneksi tämä virhe on helppo korjata jälkikäteenkin. Paina Snapseedin työkalupakista kohtaa ”kierto” ja Snapseed suoristaa kuvan automaattisesti. Jos sovellus ei saa kuvaa mielestäsi täysin suoraan, pystyt myös itse suoristamaan kuvan liikuttamalla sormeasi näytöllä joko oikealle tai vasemmalle.

    Snapseed: kuvan suoristus
    Molemmat kuvat olivat hieman vinoja, joten ne suoristettiin kiertotyökalun avulla.

    2. Kuvan rajaus on huono

    Rajaus on tärkeä osa kuvaa, koska sen avulla pystyt kiinnittämään huomion haluttuun asiaan ja rajata mahdollisesti sivulla näkyviä häiriötekijöitä pois. Snapseedin rajaustyökalu antaa sinulle useita eri kuvasuhdemahdollisuuksia, joista voit valita parhaiten käyttötarkoitukseesi soveltuvan kuvamuodon. Voit myös halutessasi rajata kuvaa vapaasti sen kokoiseksi kuin haluat.

    Snapseed: kuvan rajaus
    Koirakuvaa haluttiin rajata niin, että koiran kasvot ovat kuvan keskellä. Ihmisen katse kiinnittyy yleensä näytöllä näkyvien viivojen kohdalle, joten oleellisia asioita voi pyrkiä kohdistamaan sopivaan kohtaan viivojen avulla. Talvikuva haluttiin pitää alkuperäisessä rajauksessaan, joten sitä ei muokattu.

    3. Haluat muuttaa kuvan valotusta

    Usein kuvat saavat raikkautta ja lisäpotkua, kun niihin lisää hieman kirkkautta ja mahdollisesti vähän kontrastia. Snapseedillä pystyt korjaamaan näitä molempia, kun painat työkalupakista kohtaa ”kuvan säätö”. Liikuttamalla sormeasi ylös ja alas pystyt valitsemaan, mitä asiaa haluat kuvassa muokata: kirkkautta, kontrastia vai kenties pelkkiä valo- tai varjokohtia.

    Snapseedin mahdollistama valo- ja varjokohtien muokkaus on kätevä esimerkiksi silloin, kun olet lisännyt kuvaasi kirkkautta, mutta taivas on tästä syystä mennyt mielestäsi liian kirkkaaksi. Tällöin voit valita valokohdat-työkalun ja laskea pelkästään kuvan valoisimpien kohtien kirkkautta. Jos taas varjokohdat näyttävät koko kuvan kirkastamisenkin jälkeen liian tummilta, voit nostaa niitä varjokohdat-työkalun avulla. Valittuasi haluamasi työkalun voit muokata kyseistä ominaisuutta liikuttamalla sormeasi oikealle ja vasemmalle.

    Snapseed: kuvan kirkkauden säätö
    Molemmat kuvat olivat hieman tummia, joten kirkkautta lisättiin reippaasti molemmissa.
    Snapseed: koirakuvan muokkaus
    Koirakuvassa haluttiin nostaa varjokohtia selvästi ylös, jotta koiran kasvot erottuisivat paremmin. Samalla valokohtia madallettiin, jotta taustalla olevan auringonlaskun värit näkyisivät yhä. Kontrastia ei tähän kuvaan lopulta lisätty, koska kuva itsessään oli jo melko kontrastinen.
    Snapseed: talvikuvan muokkaus
    Talvikuvassa kontrastia lisättiin, jotta puut erottuisivat paremmin lumesta ja taivaasta. Valokohtia haluttiin hieman nostaa, jotta lumi näyttäisi hieman raikkaammalta. Lopulta myös varjokohtia nostettiin hieman, jotta puut eivät olisi kuitenkaan liian tummia kontrastin lisäyksen seurauksena.

    4. Haluat muuttaa kuvan värejä

    Jos kuvan värit ovat mielestäsi jääneet hieman mitäänsanomattomaksi, kannattaa muokata kuvan värikylläisyyttä. Snapseedin ”Kuvan säätö” -kohdasta pääset muokkaamaan sekä kuvan kylläisyyttä että värilämpötilaa. Liikuta taas sormeasi ensin ylös ja alas valitaksesi mitä ominaisuutta haluat muokata.

    Kylläisyyden lisääminen vahvistaa kuvan kaikkia värejä, kun taas lämpö-työkalun kohdalla voit muuttaa kuvan kokonaissävyä joko kylmempään tai lämpimämpään suuntaan. Voit myös halutessasi muuttaa kuvan mustavalkoiseksi kääntämällä kylläisyyden nollaan.

    Snapseed: koirakuvan värikylläisyyden lisäys
    Koirakuvassa nostettiin jonkin verran kylläisyyttä, jotta taustan auringonlasku saisi hieman enemmän väriä. Myös lämpöä nostettiin, koska kuvassa oleva laituri näytti hieman liian siniseltä.
    Snapseed: talvikuvan värikylläisyyden lisäys
    Talvikuvassa nostettiin hieman kylläisyyttä, jotta taivaan värit saataisiin hieman paremmin esille. Lämpöä nostettiin myös pikkuriikkisen, koska lumi koettiin olevan liian sinertävä.

    5. Kasvot ovat jääneet liian tummiksi tai haluat muokata vain tiettyä osaa kuvasta

    Jos kuvassa on vielä kaikkien yleismuokkausten jälkeenkin kohtia, jotka eivät ole syystä tai toisesta mieluisia, voit korjata niitä vielä erikseen. Snapseedillä on tähän tarkoitukseen kaksi eri työkalua: valikoiva ja sivellin.

    Valikoiva-työkalulla pystyt lisäämään kirkkautta, kontrastia, kylläisyyttä ja rakennetta haluamaasi kohtaan. Siveltimellä pystyt puolestaan tekemään vielä yksityiskohtaisempaa muokkausta silloin, kun haluamasi muokkausalue on hyvin pieni. Sivellin mahdollistaa kuvan kirkkauden, valotusajan, lämpötilan ja kylläisyyden muokkaamisen.

    Snapseed: valokoiva-työkalun käyttö
    Koirakuvassa koiran kasvot olivat edelleen tummat, joten valikoiva -työkalun avulla kirkkautta lisättiin juuri tähän kohtaan. Kasvoihin lisättiin myös rakennetta ja kontrastia, jotta koiran piirteet erottuisivat paremmin.
    Snapseed: sivellin-työkalun käyttö
    Talvikuvaan haluttiin vielä lisäraikkautta lumeen, joten lumi ja puut maalattiin hieman kirkkaammiksi. Painaessasi silmän kuvaa näet punaisella, mistä kohtaa olet maalannut. Taivaaseen puolestaan maalattiin lisää lämpöä.

    Näillä vinkeillä saat entistä enemmän irti jo aikaisemmin ottamistasi kuvista. Lähes jokainen kuva näyttää paremmalta pienen muokkauksen kera, joten nämä vinkit kannattaa ottaa talteen seuraavaa sisustustaulua tai muuta kuvatuotetta tilatessasi. Muokkauksen kanssa kannattaa olla silti maltillinen, eli kuvia muokatessasi kannattaa pyrkiä luonnolliseen ja ajattomaan lopputulokseen.

    Koirakuva ennen ja jälkeen
    Koirakuva ennen ja jälkeen
    Talvikuva ennen ja jälkeen
    Talvikuva ennen ja jälkeen

    Lue lisää