Upea taidejuliste valokuvapaperille

Upea taidejuliste valokuvapaperille

Valokuvaaja Panu Pälviä rakastaa graafisia kuvia, joissa hän leikittelee eri mittakaavoilla. Äitienpäivälahjaksi hän antaa taidejulisteen, jonka aiheen hän löysi keskellä työpäivää.

Graafinen taidejuliste on hyvä äitienpäivälahja

"Äidilläni Leenalla on seinillä paljon piirustuksiani ja töitäni vuosien varrelta. Monet jo pienenä tekemäni työt ovat mustavalkoisia tai tummasävyisiä. Tätä kuvaa valitessani ajattelin, mikä voisi päätyä vanhempieni – graafikon ja arkkitehdin – seinälle. 

Kuvaan työni puolesta paljon ihmisiä, joten vapaa-aikana otetuissa kuvissani ei juurikaan ole kuvia arjesta ja elämästä – vaan taidekategoriaan sopivia aiheita.

Yritän etsiä omaa jatkumoa sekä sisustukseen sopivia aiheita. Tämän taidejulisteeksi päätyvän kuvan otin kahden työkuvauskeikan välissä Helsingin Vallilassa. Olin jättänyt auton parkkiin, ja tämä näkymä osui silmiin. Kevätpäivän kova auringonvalo oli hieno. 

Alun perin otin kuvan instagramiin, jossa minut löytää Panuheikkijohannes-nimellä. Valitsin taidejulisteen kooksi 30x40 senttiä, sillä kännykällä otetun kuvan tekninen laatu riitti tähän kokoon, ei isompaan. 

Kuvaajana olen sillä lailla minimalisti, että kuvissani ei ole tavallaan mitään – mutta silti niissä on joku juttu. Teen aiheita, jotka vaativat hetkeksi halua jumahtaa tuijottamaan. 

Silmäni etsivät koko ajan aiheita. Kuvaan pintoja, värejä, varjoja ja muotoja. Arkkitehtuuria kaikenlaisessa mittakaavassa. Graafisia kuvia kuvatessa katson aina, että perspektiivi on suora. Muuten kuvaamiseni on aika intuitiivista ja nopeaa. Näen jotain ja otan kuvan. Huomioni kiinnittyy usein siihen, mitä tapahtuu tapahtumien välissä. Muotokuvia otan aina ison määrän. Ihminen kuuntelee aluksi ohjeita, noudattaa niitä ja sitten herpaantuu. Siitä välistä löytyy paras otos."

Lue lisää