Joulukorttikuva salamalla vai ilman?

Joulukorttikuvat – salamalla vai ilman

Miten saada tunnelma säilymään ulkona hämärässä otetuissa joulukorttikuvissa? Tässä helpot niksit parempien kuvien ottamiseen.

Ei näin...

Salama latistaa kolmiulotteisuuden ja syö tunnelman.

Salama saa tunnelmallisen hetken näyttämään kalsealta ja levottomalta. Salaman valo tarttuu kaikkeen vaaleaan ja värittää ne kylmiksi. Lumihiutaleet ja heijastimet korostuvat liikaa. Taustalla olevat tummat oksat pilaavat taustan. Salama latistaa kolmiulotteisuuden ja syö tunnelman.

...vaan näin

Ota joulukorttikuvat ilman salamaa
  1. Siivoa tausta. Rauhallisemman kuvan saat, kun raivaat taustalta ylimääräiset asiat pois tai otat kuvan hillittyä tausta, vaikkapa talon seinustaa vasten. Miten löytää hyvä tausta? Lue täältä vinkkejä joulutunnelman rakentamisesta kuvaan.
  2. Tue kamerasi hyvin, etenkin jos valoa on vähemmän. Tukena voit käyttää mitä tahansa tukea: voit laittaa kameran vaikka pöydälle, kurkata sommittelun ja ottaa kuvan viivelaukaisemalla, jolloin ehdit itsekin kuvaan! Mallien on syytä asettua mukavasti ja olla mahdollisimman liikkumatta kuvanottohetkellä, sillä kuvattavan kohteen liike aiheuttaa kuvaan epäterävyyttä.
  3. Ota luonnonvalo avuksesi ja vältä salaman käyttöä. Vaikka joulun tuntu tulee hämärästä ja kynttilänloisteesta, on valokuvaus hyvä tehdä valoisassa päiväsaikaan. Voit tarvittaessa käyttää myös lisälamppua.
Sininen hetki talvisella järvellä

VINKKI: Näin kuvaat sinisen hetken ja iltahämärän: Ota kuva silloin, kun vasta alkaa sinertämään ja hämärtämään. Kuvatessa ikään kuin vähäinen valo kertautuu. Eli jos hetki näyttää täydelliseltä ilman kameraa, niin silloin kuva olisi ollut hyvä ottaa tuntia, paria aikaisemmin. Tästä pääsee hyvin jyvälle, kun testailee eri hämärän hetkinä kuvaamista.

Lue lisää