• Keittiössä tapahtuu: Kalligrafinen reseptikirja on kalligrafian harrastajaporukan silmiä hivelevä taidonnäyte.

    Kalligrafinen keittokirja vie reseptit uudelle tasolle

    Kirjoittaja ifolor,

    Termi kalligrafia tulee kreikan sanoista kallos grafos, kaunis kirjoitus. Kun katselee Ifolorin kuvakirjakilpailun Harrastukset-sarjan voittajaa, ymmärtää, että nimi on osuva. Keittiössä tapahtuu: Kalligrafinen reseptikirja on kalligrafian harrastajaporukan silmiä hivelevä taidonnäyte. Tekijäporukka koostuu eri-ikäisistä kalligrafeista, jotka ovat kokoontuneet yhteen yli 10 vuoden ajan kuukausittain kalligrafian merkeissä.

    – Kokoonnumme kerran kuussa kahvila Briossiin Helsingin Kalevankadulla keskustelemaan kalligrafiasta sekä katsomaan tehtyjä töitä, käytyjen kurssien aineistoja ja löydettyjä kirjoja, kertoo Vuokko Koho, joka oli kirjaprojektin puuhanainen. Idea keittokirjaan syntyi tapaamisessa, jonne joku toi löytämänsä kalligrafisen keittokirjan.

    – Yksi meistä sanoi, että osattaisiinhan me tehdä parempi. Toinen sanoi, että no tehdään.

    Kirjasta tuli myyntihitti

    Jokainen on valinnut itselleen läheisen reseptin. Kalligrafian monipuolisuus näkyy kirjassa monella tapaa. Makaronilaatikkoreseptin kirjaimet muistuttavat makaroneja, tippaleipäreseptissä tippaleivän kiemuroita. Mustikkapiirakan kohdalla kirjaimet on aseteltu ympyrän muotoon, koska piirakkakin on pyöreä.

    – Kun muut tekivät niin kilttejä ja nättejä töitä, päätin itse valita äitivainaani keittokirjasta vuodelta 1947 veripalttureseptin. Tein sen mustalle kartongille goottikirjaimilla, Koho kertoo.

    Kalligrafiset reseptit onnistuivat niin hyvin, että ne koottiin myös näyttelyksi, joka on ollut esillä kahdessa eri kahvilassa: Briossissa, jossa reseptikirjakin julkistettiin, sekä Riihimäellä Café Feeniksissä.

    Kuvakirjan aukeama: nokkospesto

    – Näyttelyiden kautta olemme myyneet jo kahdeksan työtä, mikä on tosi hyvin, kun kyse on näin marginaalisesta taidemuodosta.

    Ja on reseptikirjaakin myyty: tätä kirjoitettaessa jo lähes sata kappaletta! Ifolorkirja palveli porukan tarkoitusta erinomaisesti, kun kirjoja saattoi tilata lisää sitä mukaa kun niitä ostettiin.

    – Olemme käyttäneet ifolorin tuotteita usein aiemminkin ja päädyimme neliön muotoiseen kirjaan. Opetan kalligrafiaa, ja olen useana vuonna tilannut ifolorilta joulukortit oppilaideni töistä. Muutenkin olemme hyödyntäneet ifolorin tuotteita kalligrafiassa: esimerkiksi näyttelytöitä on tilattu canvas-tauluille.

    Kalligrafi Vuokko Koho
    Vuokko Koho on harrastanut kalligrafiaa lähes 50 vuotta.

    Monipuolinen elämäntapa

    Kalligrafia on laaja ja monipuolinen harrastus, jossa voi kehittyä loputtomasti. Kalligrafiaa voi tehdä paitsi paperille, myös vaikkapa metalliin tai lasiin kaivertamalla. Siihen voi myös yhdistää muita menetelmiä. Vuokko Koho on yhdistänyt omiin töihinsä akvarellejä.

    – Jaottelen kalligrafian yleensä kolmeen eri osaan, jotka kaikki ovat reseptikirjassamme edustettuina: klassinen, eksperimentaalinen ja vapaan ilmaisun kalligrafia.

    Koholle kalligrafia on elämäntapa. Hän on harrastanut kalligrafiaa lähes 50 vuotta, matkustanut ympäri maailmaa kursseilla ja opettanut itsekin.

    – Sen myötä olen tavannut ihania ihmisiä. Niissä piireissä ei ole väliä, onko joku rikas, köyhä, lihava tai laiha; ainoastaan sillä, millaista kalligrafiaa hän tekee.

    Lisätietoa kalligrafiasta saa Suomen kalligrafiayhdistyksen sivuilta: www.kalligrafia.org.

    Tilaa nyt oma kuvakirjasi

    Lue lisää