Mummi ja lapset pulkkamäessä talvimaisemassa

Kuvavinkit pulkkamäkeen!

Näillä vinkeillä onnistut talven liikekuvissa.

Kun haluat talviriemujen vauhdikkaan menon kuviin, ennakointi ja valmistautuminen ovat ykkösasioita. Liikekuvan onnistumisen suurin salaisuus on: ota paljon kuvia. Myös tuuria tarvitaan, jotta saat parhaimmat hetket ja ilmeet vangittua – varsinkin jos haluat monta ihmistä samaan kuvaan. Vinkeillämme pääset vauhtiin mukaan.
Valmiina, hep!

Valmiina, hep!

 • Jotta saat mäenlaskun startin vangittua, katso valmiiksi haluamasi kuvakulma ja mieti tausta. Haluatko kuvaan talvisen metsän (lumettomat puut näyttävät aika synkiltä), sinisen taivaan, pelkästään oman porukkasi vai jonkin maamerkin?
 • Mieti valmiiksi sommitelma. Jos haluat syvyyttä kuvaan, pyydä laskijat lähtemään eri aikoihin vaikka pareittain. Huomaa, kuinka vaakalinjat ovat tässä kuvassa suorassa.
 • Katso valon suunta. Takavalo piirtää ihmiset ja liikkeen hienosti.
 • Lisää näyttävyyttä? Kun otat kuvan alhaalta tai kyykystä, näyttää, että mäki on todellista suurempi ja jyrkempi.
 • Pidä kamera suunnattuna lähtöpaikkaan. Sitten anna palaa!
Nopeat tilanteet

Nopeat tilanteet

 • Menikö hauska tilanne ohi? Jotta saat vauhdin hurman ja hauskat hetket napattua kuvaan, ole valmiina näppäämään kuva jo aikaisemmin kuin varsinaisesti mitään tapahtuu. Ennustaja ei tarvitse olla, mutta ennakointi kannattaa.
 • Tutki, millainen viive kamerassasi on, niin voit varautua paremmin ajoitukseen.
Varmaa kyytiä: liikekuva sivusta otettuna

Varmaa kyytiä: liikekuva sivusta otettuna

 • Kun kuvaat lapsia sivusta, saat kaikista kuvista käytännössä tarkkoja, koska tarkennusta ei tarvitse muuttaa.
 • Nykyiset kännykät ottavat hurjan määrän kuvia sekunnissa. Kokeile sivusta otettua kuvaa – saat hauskan kuvasarjan mäenlaskun vaiheista.
Kuva ylhäältä otettuna

Kuva ylhäältä otettuna

Mäki näyttää komealta laelta käsin katsottuna, mutta usein näkymä kuvassa latistuu. Toisena ongelmana tässä kuvakulmassa on, että kuvaan tulee helposti pelkästään ihmisten selkiä. Kokeile kuitenkin, voit saada yllättäviä kuvia. Muistat vain huudella kuvattaviasi katsomaan sinuun päin.

Reilusti lähemmäs

Reilusti lähemmäs

 • Edestäpäin kuvaamalla saat laskijoiden ilmeet näkyviin ja talvisen taustan mukaan. Ja lähes varmasti onnistuneen liikekuvan, jos on kirkas päivä.
 • Kun mäenlaskija tulee kohti kuvaajaa, liike pysähtyy paremmin kuvassa. Mitä aurinkoisempi päivä on, sitä helpommin saat liikkeen pysäytettyä. Hämärässä se on jo hankalampaa. Talven sininen hetki näyttää kuvissa jo pimeältä. Jos siis haluat ilmeet esiin, kuvaa ennen päivän hämärtymistä.

P.S. Kuva ei ole pilalla, vaikka pulkkamäkikuva olisikin liike-epäterävä eli ihminen näkyy epätarkkana. Kuvassa voi silti olla kiva tunnelma. Mutta jos tarkennus on muuten pielessä, ota kuva uusiksi.

Kuvat: Jaakko Lukumaa

Lue lisää