Nappaa talven toiminta talteen

Nappaa talven toiminta talteen

Talven aktiviteeteissa kamera on yhtä tärkeässä osassa kuin sukset, lauta tai tarpeeksi lämmin pipo. Näillä talvikuvausvinkeillä vangitset vauhdikkaan menon juuri silloin, kun hetki on hienoimmillaan.

Automaatti- vai manuaaliasetus?

Useimmissa digikameroissa on urheilukuvaukseen erillinen sport-asetus. Kun valoa on riittävästi, automatiikka käyttää lyhintä mahdollista valotusaikaa ja suurinta aukkoa, ja lopputulos on yleensä loistava.

Käsin kuvaaminen on haastavampaa mutta hauskaa. Silloin sinulla on enemmän vapauksia kuvan sommitteluun ja voit leikitellä terävyyden kanssa. Se kyllä onnistuu, kunhan olet vähän harjoitellut ennakkoon. Sporttitapahtuman huippuhetki kun saattaa tapahtua sekunnin murto-osissa.

Talven liikkeen kuvaaminen

Valitse valotusaika oikein

Valotusajan valinta riippuu kuvattavan kohteen vauhdista. Jos valitset kameran asetuksista puoliautomatiikan, kamera hoitaa itse loput.

Jos taas kokeilet täysin manuaalisia asetuksia, kokeile rohkeasti! Testaa erilaisia valotusaikoja (esimerkiksi 1/125 ja 1/250), jolloin näet itse, millaisella valotusajalla kohde tarkentuu terävästi ja milloin se jää epätarkaksi.

Kuva tarvitsee aina tietyn määrän valoa onnistuakseen, ja jos päivä ehtii jo laskea tunturin taakse, voi nopeita liikkeitä olla vaikea kuvata. Hämärää vastaan voit säätää ISO-lukua herkemmäksi eli suuremmaksi, se antaa sinulle hieman lisää peliaikaa.

Liikkeen dynamiikan vangitseminen

Liikkeen dynamiikan vangitseminen

Mahtavimmat sporttikuvat ovat usein sellaisia, joissa liike suorastaan huokuu linssin läpi. Jotta liikkeen saa vangittua, sinun on itse liikuttava kohteen mukana. Koeta pitää kamera silti mahdollisimman paikoillaan, jotta itse liikkuva kohde pysyy kuvassa terävänä.

Homma vaatii harjoitusta, mutta palkitsee lopulta. Aloita vaikka kuvaamalla pulkassa laskevia lapsia niin, että lasket itse edellä. Aloittakaa loivasta mäestä!

Objektiivin valinta

Objektiivin valinta

Useimmat urheilukuvaajat tuntuvat luottavan sääntöön, mitä pidempi sen parempi. Ainakin jos tarkkailee ammattilaisia urheilukenttien laidoilla. Hyviä, suorastaan hätkähdyttäviä sporttikuvia pystyy kuitenkin kuvaamaan myös laajakulma- tai kalansilmäobjektiivilla.

Monet pienet, liikkuvaan urheilukuvaukseen suunnitellut kamerat kuvaavat nimenomaan laajakulmakuvaa. Ne pystyy usein myös kiinnittämään kypärään tai sukseen, ja vauhdikas meno on taattu.

Salaman käyttö

Kunhan salaman välähdys ei häiritse itse kuvattavaa ja olet tarpeeksi lähellä kohdetta, salaman käyttö kuvan lisävalona on usein hyvä idea. Etenkin silloin, jos kuvaat kirkkaassa hankimaisemassa vasten aurinkoa eli vastavaloon.

Mikäli kamerassasi on mahdollisuus ottaa RAW-kuvia, ota asetus käyttöön. Kuvat vievät muistikortilta enemmän tilaa, mutta RAW-kuvan valotusvirheitä on helpompi korjata jälkikäteen.

Talvikuvaus

Kuinka kamera käyttäytyy pakkasessa?

Kameroille ei ole olemassa lämmittäviä villa-asusteita niin kuin meille ihmisille – vielä, mutta näillä muutamalla kikalla pidät kamerasi kuvauskunnossa talvikeleilläkin:

Akun toimintateho laskee kylmässä, joskus merkittävästikin. Jotta kuvaamisen ilo ei lopu lyhyeen, pidä toppatakin taskussa vara-akkua.

Olet saattanut joskus nähdä kylmässä käytettävän kameran pinnassa teippiä. Jos kamerassa on metallipinta, sen teippaaminen piiloon pakkasella on hyvä idea. Se nimittäin suojelee kuvaajan ihoa. Tiedäthän, pakkanen, kylmä metalli ja kieli...

Nopeat lämpötilan vaihtelut eivät varsinaisesti vahingoita kameraa, mutta äkillinen siirtymä pakkasesta lämpöiseen tupaan saattaa kerätä kameraan kosteutta. Siitä ei ole sen kummempaa haittaa, paitsi että et voi käyttää kameraa hetkeen. Jätä kamera siis hetkeksi takin taskuun tai reppuun totuttelemaan lämpimään ennen kuin otat sen esille. Voit myös pakata sen tiiviiseen muovipussiin, jolloin kosteus ei pääse kameran pinnalle.

Tämän jutun vuorilla otetut esimerkkikuvamme vaativat hieman harjoittelua, mutta ota haaste vastaan! Valokuvaamisessa voi aina kehittyä!

Lue lisää