Onnistunut potretti

Onnistunut potretti – parhaat vinkit henkilökuvaukseen

Henkilökuvaus on taitolaji, eikä onnistuneen kuvan ottamiseen tarvita pönötystä. Kun teet kuvaustilanteen fiiliksen mahdollisimman rennoksi, onnistut varmasti, ja kuvattavankin on helppo olla oma itsensä. Tässä artikkelissa kerromme, miten kuka vain voi ottaa hyvän potrettikuvan.

Näin valmistaudut potrettikuvan ottamiseen:

1. Mieti kuvauspaikka etukäteen

Potrettikuvien taka-alalle kannattaa valita mahdollisimman rauhallinen ja yksinkertainen tausta, jolloin kuvattava on pääosassa. Jos kuvaat ulkona, sopivia taustoja ovat pensaat ja puut. Sisällä kuvatessa kuvattavaa kannattaa pyytää siirtymään riittävästi irti taustasta, jotta salamoiden mahdollisesti aiheuttamat varjot pehmenevät. Hyödynnä ikkunasta tulevaa valoa. Vältä potrettikuvissa aina suoraa auringonpaistetta.

Epäterävä tausta tuo henkilön esiin

2. Epäterävä tausta tuo henkilön esiin

Saat potrettikuvaan epäterävän taustan asettamalla kameran aukkoarvon mahdollisimman suureksi. Kameran aukko on isoimmillaan silloin kun aukkoarvosta kertova lukema on pienimmillään. Taustan terävyyteen vaikuttaa myös käytettävä polttoväli. Jotta saat epäterävän taustan, käytä mahdollisimman pitkää zoomausta. Blurratun taustan ottamista kannattaa opetella itsekseen hyvissä ajoin ennen oikeaa kuvanottohetkeä.

3. Hyödynnä luonnonvaloa

Parhaiten onnistut, jos saat valon tulemaan mallin edestä ja sivulta. Sisällä luonnonvalossa kuvatessa mallin kannattaa seisoa niin, että mallin kasvojen toinen puoli on ikkunaa kohti. Taustan on hyvä olla tummempi kuin kuvattavan kasvot.

4. Käytä salamaa harkiten

Kun käytät suoraa salamaa, voit olla lähes varma, että kuvattavien iho kiiltää kuvassa. Ja sehän ei pue ketään. Lisäksi salama latistaa huoneessa kylpevän valon ja saa kuvan tunnelman yksiulotteiseksi. Salamavalo nappaa kiinni ikkunanpuitteisiin ja tuo taustan lähelle kuvattavia, jolloin kuvasta poistuu syvyysvaikutelma.

VINKKI: Jos haluat käyttää salamaa, heijasta se katon tai seinän kautta. Huomaat nopeasti, kuinka paljon elävämpi ja pehmeämpi valo sekä tunnelma kuvaan syntyy, kun kuvaat ilman salamaa. Luonnonvalo ja varjot piirtävät kasvoille kolmiulotteisuutta, jolloin kuvasta tulee luonnollisempi ja yksinkertaisesti kauniimpi. Jos kaipaat lisää valoa, ota kuva ikkunan tai läheisyydessä. Voit avata vähän verhoja tai vaikkapa takaovea ja päästää valon sisään.

Lähikuva

5. Vaihtele kuvienottoetäisyyttä

Ota molempia – läheltä ja kaukaa. Kun otat lähikuvia, mene rohkeasti lähelle, jotta päähenkilö tulee vahvemmin esiin. Ja toisaalta, ota kuvia myös hyvin löyhällä rajaukselle, jossa on miljöötä mukana eivätkä jalat katkea keskeltä.

6. Ota lähikuvia kasvoista katsekontaktilla ja ilman

Pitääkö kuvassa aina katsoa kameraan? Ei. Mutta fakta on, että ihmisten kasvot vetävät katsomaan. Ne ovat aina mielenkiintoiset ja kuvan ytimessä. Kun kuvattava katsoo kameraan, tuntuu että katsoja on kontaktissa kuvattavaan. Kun katsekontaktia ei ole, tutkitaan enemmän toisen olotilaa tai tunnetta.

Hyvä vinkki saada hyviä lähikuvia on pyytää kuvattavaa katsomaan välillä muualle, hymyilemään ja sitten taas katsomaan kameraan. Niin syntyy luontevia ilmeitä. Voit myös ohjeistaa päänasennoissa. Seuraa ihmisen tunnelmaa. Jos kuvattava kokee olonsa epämukavaksi, se näkyy myös kuvissa. Väkisin ei kannata yrittää. Jos hyvää tunnelmaa tai ilmettä ei irtoa, tee välillä jotain muuta.

Ota kuvaukseen mukaan rekvisiittaa

7. Rekvisiitalla lisäpotkua

Pyydä ottamaan kuvaukseen mukaan niihin liittyvää rekvisiittaa. Kirjoja rakastavalla voi kädessä olla rakas opus, jalkapalloilevalla pallo ja luistelijatytöllä luistimet. Unohtamatta tietenkään lempikukkia, joiden väri sointuu hyvin kuvattavan asuun. Tuttu esine antaa kuvattavalle rennomman fiiliksen, joka välittyy varmasti myös kuvissa.

 

Pysty- vai vaakakuvia? Molempia todennäköisesti tarvitaan. Katsele jo etukäteen kiitoskorttimalleja ja suunnittele, millaisen taulun kuvista haluat teettää, jotta tiedät, tarvitsetko enemmän vaaka- vai pystykuvia.

Ylioppilasjuhlien kiitoskortti

Lue lisää