Asetelmakuvaus

6 vinkkiä tyylikkääseen asetelmakuvaan

Saat upeita asetelmakuvia, kun olet hyvin valmistautunut kuvaustilanteessa.

1. Suunnittele kohteen tausta

Asetelmakuvauksessa tausta on tärkeä. Usein kannattaa valita tasainen, rauhallinen tausta, jotta kuvassa huomio kiinnittyy itse kohteeseen. Kokeile vaikka erilaisia ja erivärisiä kankaita tai kartonkeja. Jos haluat, että tausta on kuvassa epätarkka, aseta kuvan kohde mahdollisimman kauas taustasta.

On myös järkevää siivota kuvan ympäristö ennen kuvaamista, jottei kuvassa näy sotkuja tai roskia eikä taustakangas ole ryppyinen.

2. Käytä jalustaa

2. Käytä jalustaa

Jalustan avulla kamera pysyy vakaasti paikoillaan, vaikka kuvaisit heikommassakin valossa. Pystyt keskittymään asetelman sommitteluun ja terävyyden säätämiseen, kun kameran vakaudesta ei tarvitse huolehtia.

Kun valitset kuvakulmaa, kuvaus pienestä yläkulmasta on yleensä toimivin, mutta kokeile ihmeessä erilaisia kulmia.

3. Leikittele valolla

Jos valo tulee vain suoraan kameran suunnasta, kuvan kohde näyttää helposti lattealta. Kokeile vinoa vastavaloa, joka tuo esiin kohteen muodot, tai kuvaa suoraan vastavaloon, se muodostaa kohteen ympärille valokehän.

Suora vastavalo sopii erityisesti dramaattisiin muotokuviin tai voimakkaasti korostettaviin kohteisiin. Jos et voi muuttaa kohteen sijaintia suhteessa valoon, vaihda kameran paikkaa.

4. Käytä lisävaloa

4. Käytä lisävaloa

Myös päivänvalon aikaan asetelmakuvauksessa on hyvä käyttää lisävaloa. Jos sinulla ei ole lisätarvikkeena päivänvalolamppua, voit tehdä itse heijastimen, joka heijasta valoa kohteen varjopuolella. Tarkoitukseen käy oikein hyvin esimerkiksi vaalea kartonki. Kokeile, miten kartonki heijastaa valoa erilaisissa kulmissa ja etäisyyksissä suhteessa kohteeseen.

Kameran oma salama usein latistaa ja ylivalaisee kohteen, joten käytä erillistä salamaa, mikäli mahdollista. Heijasta lisäsalama kohteeseen katon tai seinän kautta, saat luonnollisemman lopputuloksen.

5. Säädä kamera käsin

Aina automaattitarkennus ei tarkenna siihen, mihin haluaisit, joten ota automatiikka pois päältä. Asetelmakuvaukseen ei tarvita erikoisobjektiivia, tavallinen perus-zoomi riittää hyvin. Kokeile erilaisia zoomauksia kohteeseen.

Jos kamerassasi voi säätää valkotasapainoa, kannattaa ehdottomasti kokeilla, miten se vaikuttaa. Sillä voit joko korostaa vaikkapa kynttilän tunnelmallista valaistusta taikka neutralisoida valon keltaisuuttaa pois.

6. Riko sääntöjä

Ota paljon kuvia erilaisista kuvakulmista, valaise kuvat eri tavalla ja leikittele terävyydellä. Paras otos voi syntyä myös, kun tekee juuri päinvastoin kuin on neuvottu.

Tuliko otettua upea asetelma- tai muotokuva? Sen paikka on ehdottomasti seinällä. Teetä kuvastasi joko Iflorin moniulotteinen akryylilasitaulu, moderni alumiinitaulu tai elegantti galleriataulu.

Lue lisää