Ifolorin tarina – olemme olleet valokuvien edelläkävijä jo lähes sata vuotta

Vielä 20 vuotta sitten suomalaiset lähettivät filmirullansa kuvapussissa kehitettäviksi, tänä päivänä puhelimen kuvista syntyy hetkessä kuvakirjoja ja sisustustauluja. Yrityksemme taival ifolorina alkoi vuonna 2007, mutta juuremme ulottuvat 1920-luvun Hankoon. Vuosikymmenten ajan olemme tarjonneet suomalaisille yhä uusia tapoja tallentaa elämänsä tärkeät hetket. Tiesitkö, että esimerkiksi Kymppikuva on keksintömme?

Ifolorin tehdas sijaitsee Keravalla

Helios, Kuva-Sampo, Ifi – tämä kolmikko on suomalaisille tuttua historiaa. Nimet ovat myös osa yrityksemme Ifolorin historiaa, joka sai alkunsa Hangossa vuonna 1926. Eino Partanen perusti vaimonsa Ainin kanssa Valokuvatarpeisto Helios Fotografiska Magasin -valokuvaamon. Kaksikon intohimona oli saada valokuvaus koko kansan ulottuville. He lainasivatkin kameroitaan asiakkailleen veloituksetta sillä ehdolla, että ihmiset toisivat filmit liikkeeseen kehitettäviksi.

Einon haave toteutui ja valokuvauksesta tuli koko kansan harrastus. Nyt yli 90 vuotta myöhemmin me täällä Keravalla teemme vuosittain kymmeniä miljoonia valokuvia ja satoja tuhansia muita kuvatuotteita innokkaiden kuvaajien tärkeistä hetkistä ja rakkaista ihmisistä.

Vanhoja ifolorin kuvapusseja
Muistatko vielä Ifin kuvapussit?

Valokuvat kuvapusseissa kotiin kannettuina

Suomalaisten kotialbumeissa tapahtui iso käänne 1960-luvun lopulla, kun mustavalkokuvat vaihtuivat värikuviksi ja neliönmalliset kuvat 9x12-kokoisiksi.

Kuvapussit tulivat käyttöön 1971. Ifin neronleimaus oli jakaa kuvapusseja esimerkiksi aikakauslehtien välissä, ja ihmiset rohkaistuivat tilaamaan valokuvansa postimyynnistä.

Valokuvien kolahdus postiluukkuun oli kodeissa juhlallinen tapahtuma, ja moni odotti jännittyneenä, mitä filmirullalta oli paperille taltioitunut. Kuvaustaidot eivät kuitenkaan olleet vielä nykyisellä tasolla, joten aika usein osa filmirullan 24 otoksesta oli jotenkin tärähtänyt tai vinksalleen rajattu.

Kymppikuva on suomalainen keksintö
Kymppikuva on edelleen suosituin kuvakoko.

Kymppikuvat – suomalainen keksintö, joka levisi maailmalle

Einon visionäärisyys periytyi suvussa, olihan seuraava hittituote Kymppikuva hänen tyttärensä Pirkko Silvennoisen keksintö. Vuonna 1976 syntynyttä menestystuotettamme tilataan edelleen kymmeniä miljoonia kuvia vuodessa.

Ennen uutta keksintöä valokuvat rajautuivat toisin kuin kameran etsimessä näkyi, ja niihin jäi valkoiset reunat. Uuden kuvakoon 10x15 ansiosta kuva-albumit täyttyivät entistä kauniimmilla lopputuloksilla.

Huippukeksintö levisi myös maailmalle ja Ranskassa asti rakastuttiin ”classique”-kuviin. Kun kilpailijamme oppivat tekemään kymppikuvia, me edelläkävijöinä aloimme lähettää paluupostissa valmiiden kuvien lisäksi ilmaisfilmin.

Filmikameroista digikuvaukseen

Suomalaiset ammattivalokuvaajat ottivat digikuvauksen ensiaskeleita 1990-luvun alkupuolella, mutta kansa kuvasi edelleen filmille. Vuonna 2003 tapahtui kuitenkin merkittävä käänne: digikameroiden myynti ohitti filmikameroiden myynnin ja jo lähes joka kolmannessa suomalaisperheessä kuvattiin digikameralla. Digikuvauksen yleistymistä vauhdittivat kamerakännykät, joista Suomessa tuli ensimmäisenä kauppoihin Nokian 7750.

2000-luvulla suomalaisten kuville eivät enää riittäneet vain kotialbumit, vaan palveluidemme ja tuotteidemme ansiosta ihmiset innostuivat valokuvan uusista käyttötavoista. Esimerkiksi vuonna 2003 teimme Postin kanssa omakuvaprojektin. Postimerkkejä omista kuvistaan tekivät niin yritykset kuin yksityiset ihmisetkin. Tämä keksintö sai runsaasti kansainvälistä huomiota.

Yksi joulusesongin suosikkituotteista on kuvakalenteri.
Yksi joulusesongin suosikkituotteista on kuvakalenteri.

Kuvia kahvimukeihin, kalentereihin ja puhelinkuoriin

Omilla kuvilla koristellut mukit ja hiirimatot alkoivat olla arkea kotikeittiöissä ja työpaikoilla vuonna 2008. Pari vuotta myöhemmin suomalaiset innostuivat teettämään kuvistaan paitsi kauniita kehyskuvia myös uudenmallisia kortteja, palapelejä, kalentereita sekä muistikirjoja ja -vihkoja. Vuoden 2014 uutuus oli puhelinkuoret.

Näistä omilla kuvilla koristelluista esineistä on tullut suosittuja äitien- ja isänpäivämuistamisia, ystävänpäivä-, syntymäpäivä- ja joululahjoja. Kiireisintä meillä täällä Keravalla onkin joulun aikaan, kun huolehdimme siitä, että 6,5 miljoonaa kuvatuotetta ehtii joulupostiin ja kuusten alle kääröiksi.

Kuvakirjat ja sisustustaulut veivät suomalaisten sydämet

Yksi kuvatuote on voittanut suomalaisten sydämet ylitse muiden. Ilman vuonna 2008 Suomeen tuomiamme kuvakirjatuotteita, Ifolorkirjaa, olisi moni rakas ja tärkeä tarina jäänyt kertomatta.

Vuoden kuvakirja -kilpailua olemme järjestäneet vuodesta 2012 lähtien. Yleisöäänestyksellä valittava Vuoden kuvakirja on innostanut ihmisiä kertomaan heille tärkeitä tarinoita luontokirjoina, runoteoksina tai oman elämän dokumentointina. Ja kymmenessä vuodessa asiakkaamme ovat tilanneet meiltä yli kaksi miljoonaa kuvakirjaa – aikamoinen määrä mieleenpainuvia tarinoita!

Canvas-taulu seinällä sängyn yläpuolella

Olemme saaneet suomalaiset innostumaan kotinsa sisustamisesta valokuvatauluilla. Ihmiset haluavat parhaimmat kuvat muistoistaan ja tärkeistä hetkistään kotinsa seinille ja hyllyihin. Ensimmäiset omista kuvista tehdyt sisustustaulut teimme vuonna 2008, jolloin materiaalina oli kangas. Canvas-taulu on edelleen suosituin taulumallimme. Nyt valikoimissamme on myös alumiini-, akryylilasi- ja galleriatauluja, jotka kaikki valmistamme Keravalla.

Ifolorin Photo Service -sovellus kännykälle

Digistä paperikuva – fyysinen varmuuskopio

Ensimmäisten digikuvien tulostuksesta Keravalla on nyt 20 vuotta aikaa. Verkkotilaamisesta on tullut arkipäivää, ja yhä useammin kuva-asiat hoidetaan suoraan älypuhelimella. Nykyään suomalaisista yli 80 prosenttia ikuistaa kuviaan matkapuhelimella, minkä vuoksi olemmekin panostaneet helppokäyttöisiin tilausohjelmiin.

Paperiset kuvat ovat edelleen ihmisille rakkaita. Monelle on tärkeää, että koetut hetket ovat myös käsin hypisteltävässä, eivätkä unohdu tietokoneiden uumeniin ja pilvipalveluihin.

– Intohimomme on olla mukana tallentamassa monipuolisesti ihmisten tärkeitä hetkiä, rakkaita kohtaamisia, harrastuksia ja elämäntarinoita. Olemme aina halunneet rohkaista suomalaisia kertomaan omaa elämäntarinaansa valokuvilla ja löytämään valokuvan voiman, sanoo toimitusjohtaja Kati Sulin

Tarinamme merkittävimmät käänteet

Aikajana ifolorin merkittävimmistä tapahtumista
Aikajana ifolorin merkittävimmistä tapahtumista

Ifi eli Ilmaisfilmi Oy sulautui vuonna 1973 osaksi Kuva-Sampoa, josta tuli Suomen ensimmäinen valokuvien postimyyntipalvelu. Vuonna 1991 Kuva-Sammon nimi muuttui Ifiksi. Sveitsiläinen perheyritys Photocolor AG osti Ifin vuonna 2006 ja seuraavana vuonna nimemme muuttui Ifoloriksi, joka tulee sanoista Ifi, Fotolabo ja Photocolor.

Suomalaisen Työn Liitto myönsi meille Avainlippu-tunnuksen vuonna 2012. Tuotantolaitoksemme on ollut vuodesta 1994 Keravalla, jossa meitä ifolorlaisia työskentelee 75. Keravalla valmistamme kuvatuotteet niin Suomeen kuin Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Meillä on tuotantolaitos myös Kreuzlingenissa Sveitsissä. Olemme Pohjoismaiden suurin kuvatuotteiden valmistaja ja toimimme 15 eri maassa.

1926 Eino ja Aini Partanen perustivat Valokuvatarpeisto Helios Fotografiska Magasin -valokuvaamon Hankoon
1952 Ensimmäiset kuvat kehittyivät Einon suunnittelemassa automatisoidussa kuvalaboratoriossa
1955 Eino perusti kuvanvalmistusyhtiö Kuva-Sampon
1971 Ifi perustettiin Kuva-Sammon postimyyntiosastoksi
1976 Pirkko Silvennoinen keksi Kymppikuvan ja siitä tuli kansainvälinen hittituote
1991 Fotolabo SA osti Kuva-Sammon postimyyntiosaston eli Ifin
1994 Ifi muutti Helsingistä uuteen, moderniin tuotantolaitokseen Keravalle
1999 Verkon kautta lähetettyjen digikuvien tulostus valokuvapaperille käynnistyi Keravan tehtaalla
2002 Digikuvien automaattinen kuvakorjailu käynnistyi
2003 Digikameroiden myynti ohitti filmikameroiden myynnin. Ifi teki Postin kanssa kansainvälistä huomiota herättäneen omakuvaprojektin
2006 Sveitsiläinen perheyritys Photocolor AG osti Ifin
2007 Ifin nimi muuttui Ifoloriksi
2008 Ifolor lanseerasi kuvakirjat Suomeen ja valikoimaan tuli muitakin kuvatuotteita mm. canvas-taulut
2011 Ensimmäinen kuvatuotteiden tilaamiseen tarkoitettu mobiilisovellus julkaistiin
2012 Ifolorille myönnetään Avainlippu
2013 Sisustustaulujen valikoima laajentui alumiini-, akryylilasi- ja galleriataululla
2014 Eirikuva Oy lopettaa toimintansa ja Ifolor ostaa Eirikuvan tuotemerkit
2015 Kuvakirjavalikoimaan valokuvapaperille valotettava Premium-kuvakirja
2016 Ifolor lanseerasi iPhoneen Kuvakirjanen-appin, jonka avulla on helppoa ja nopeaa tehdä kuvakirja puhelimella
2017 Kahden miljoonan kappaleen rajapyykki ylittyi kuvakirjojen myynnissä
2018 Kuvatuotteiden valikoima laajeni kuvatarroilla ja neliökuvilla
2019 Kuvatuotevalikoima kasvoi minitauluilla ja tarrajulisteella sekä SIGG-juomapulloilla
2020 Uusia tuotteita lanseerattiin jälleen: mm. suklaakalenteri omalla kuvalla, kuvatyyny ja kuvaviltti

Kansainvälinen perheyritys

Kansainvälinen perheyritys

Ifolor toimii viidessätoista maassa: Suomi, Saksa, Irlanti, Itävalta, Ruotsi, Ranska, Italia, Belgia, Espanja, Norja, Tanska, Luxemburg, Sveitsi, Alankomaat ja Yhdistynyt kuningaskunta. Ifolor on sveitsiläinen perheyritys, jonka pääkonttori on Sveitsissä. Suomessa Ifolor on markkinajohtaja kuvatuotteiden valmistuksessa. Uusimmalla teknologialla varustetut tuotantolaitokset sijaitsevat Keravalla (Suomi) ja Kreuzlingenissä (Sveitsi).

Sertifioitua huippulaatua

Uusinta teknologiaa

Käytämme markkinoiden viimeisintä teknologiaa tuotantolaitteissa. Myös valokuvissa ja kuvatuotteissa käytettävät materiaalit valitaan huolella.

Huippuosaamista

Henkilöstömme koostuu valokuva-alan ja digipainamisen ammattilaisista, jotka optimoivat jatkuvasti tuotteiden laatua ja tuotantoprosesseja.

Fogra-laatusertifioitu digipaino

Digitaalisen painamisen laatusertifikaatti on osoitus jatkuvasta kehitystyöstämme ja halustamme varmistaa 100%:n asiakastyytyväisyys.

Ifolorin sertifikaatit
Ifolorin sertifikaatit