Vinkit aloittelijalle kuvakirjaan!

Vinkit aloittelijalle kuvakirjaan!

Näin teet onnistuneen kuvakirjan Designer-ohjelmalla

Imatralainen luokanopettaja Päivi Lappalainen, 35, on haaveillut kuvakirjan tekemisestä jo vuosia. Kuvia on kertynyt häistä, matkoista, sukujuhlista – eletystä elämästä.

"Ennen täytin ahkerasti vanhoja valokuva-albumeita. Nyt sain tarpeekseni jahkailusta ja päätin ryhtyä kuvakirjan tekoon. Se on helppo ja nopea tapa tallentaa tärkeimmät muistot."

Kihlajaismatka Pariisiin, häämatka Välimerellä, sukujuhlat, loma Teneriffalla – aiheita oli mistä valita! Päivi tekikin aluksi kolmea kirjaa yhtä aikaa kunnes yksi aihe nousi yli muiden. ”Päätin tehdä kuvakirjan vuosien varrella keräilemistäni aforismeista. Ne ovat kuin arvoituksia.”

Ensikertalaiselta kuvakirjan tekeminen Designer-ohjelmalla sujui näppärästi.

"Olen teknisesti lahjakas ja opin nopeasti. Huomasin kuitenkin, ettei kuvakirjan tekeminen urakkahommana toiminut. Ajatus ei pysynyt virkeänä. Lopulta tein kirjaa muutaman tunnin pätkissä. Välillä aloitin kokonaan alusta."

Valinnanvaikeus olikin yllättävin asia kirjapuuhastelussa.

Päivi Lappalainen

"Valittavaa oli niin paljon: kirjan malli, koko, paperin materiaali, sivujen määrä. Lisäksi taustoja, symboleita ja erikoiskehyksiä oli valtavasti.Kokeilin innoissani kaikkea. Koska aforismit ovat silppua ja sälää, päädyin käyttämään mustaa taustaa. Kirjaan tuli tyyliä ja tunnelmaa."

Valmis kuvakirja sopisi lahjaksi vaikka äidille.

"Hänkin on muutaman ystävän lisäksi innostunut aforismeista. Puuha oli niin ihanaa, että sain tästä uuden harrastuksen."

Päivin 6 vinkkiä Designerin käyttöön

Ruudunkaappaus Windowsin kuvakansiosta

1. vinkki

Ennen kuin aloitat kuvakirjan tekemisen, valitse kirjaan tulevat kuvat ja laita ne omaan kansioon oikeaan järjestykseen. Näin helpotat ja nopeutat kuvien syöttämistä ohjelmaan. Designer-ohjelmassa kuvien tulee olla jpg- tai png-muodossa.
Ruudunkaappaus Designer-kuvakirjaohjelmasta

2. vinkki

Voit nopeuttaa kuvakirjan tekemistä entisestään käyttämällä pikatoimintoa, jonka löydät ohjelman vasemmasta yläkulmasta. Siten ohjelma asettaa kuvat sivuille puolestasi. Tässä on erityisen tärkeää, että olet jo valinnut lopulliset kuvat ja ne ovat oikeassa järjestyksessä. Jos kuitenkin olet tarkka kuvien paikoista ja haluat paljon kuvatekstejä, on hyvä tehdä kirja manuaalisesti. Toiminto on kuitenkin näppärä etenkin matkakirjoissa
Ruudunkaappaus Designer-kuvakirjaohjelmasta

3. vinkki

Kuvaan paljon järkkärillä ja pokkarilla mutta myös kännykällä. Aforismi-kirjaan laittamani kuvat olivat kännykällä otettuja. Törmäsinkin usein resoluutiovaroitukseen. Jos haluat toimivia kännykkäkuvia kirjaan, edellyttää se puhelinta, jossa on hyvä kamera. Voit myös olla välittämättä varoituksesta mutta muista, että silloin kuvat voivat olla rakeisia. Suosittelen kokeilemaan pienempää kuvakokoa tai pienempää kuvakirjaa. Osan varoituksen saaneista kuvista jätin yksinkertaisesti pois.

Ruudunkaappaus Designer-kuvakirjaohjelmasta

4. vinkki

Kännykällä otettu pystykuva on malliltaan kapea ja pitkä. Se ei aina istu kuvapohjaan vaan leikkaantuu. Tämän huomattuani aloin ottamaan vaakakuvia. Ne toimivatkin paremmin. Kuvan voi tuoda myös sivun tyhjään kohtaan, jolloin kuvasta ei leikkaannu mitään pois. Kuvan suurentaminen tai pienentäminen onnistuu nurkasta vetämällä, ja kun shift-painikkeen laittaa pohjaan, kuvan mittasuhteet säilyvät sellaisenaan.

Ruudunkaappaus Designer-kuvakirjaohjelmasta

5. Vinkki

Kokeilin myös erikoiskehyksiä ja symboleita. Niitä saat sivuille valikosta raahaamalla. Aluksi en tiennyt miten saan symbolin joka sivulle. Lopulta vastaus löytyi. Klikkaa symbolia hiiren oikealla ja valitse tallenna sivumalliksi ja sen jälkeen koko sisältö. Näin sivu tallentuu Omat sivut -lehdelle. Sieltä saat raahattua sen kirjaan ja pystyt muokkaamaan kuvapohjien paikkaa mielesi mukaan. Jos hyödynnät monia eri sivupohjia, voi olla helpompaa laittaa symboli aina erikseen sivulle.

6. vinkki

Kuvakirjan voi tehdä myös kännykkään ladattavalla sovelluksella. Androidilla saatavilla on pieni 13x13 cm kuvakirjanen, IOS-laitteilla myös muita kirjamalleja.

Tilaa nyt oma kuvakirjasi!

Kirjoittajat:
ifolor

Lue lisää