Ratsastaja hevosen selässä

Näin onnistut eläinkuvissa

Kokenut hevoskuvaaja neuvoo

"Hevosissa kiehtoo se mahdollinen lempeys, voima ja näyttävyys samassa paketissa. Hevonen on todella hieno eläin”, selittää Ifolorin valokuvakilpailussa upealla hevoskuvalla säväyttänyt, turkulainen Annika Mäki, 23.

Hevosten lempeyttä, voimaa ja näyttävyyttä Mäki on tallentanut valokuviin teini-ikäisestä saakka. Heppatyttö hänestä tuli jo ala-asteella. Mäki kuvaa ratsastuskilpailuja ja tuttujen ihmisten hevosia, myös tuntemattomia hevosia hän kuvaa pyydettäessä.

Kännykällä kuvaaminen

Rakkaiden eläinten tallentaminen kuviin on poikinut myös valokuvablogin, jossa Mäki julkaisee parhaita kuvia ja kertoo kuvien taustoista. Digipokkari on vuosien saatossa vaihtunut järjestelmäkameraan tykötarpeineen. Samalla Mäki on kehittynyt kuvaajana, mutta edelleen eteenpäin ajaa sama voima: halu kehittyä.

"Kuvaamaan motivoi jatkuva halu ottaa se yksi paras "elämäni kuva". On mahtavaa onnistua ottamaan kuva, josta itse pitää aivan mielettömästi. Kuvaaminen on myös muistojen tallettamista. Siksi on hienoa huomata myös, kuinka paljon muille merkitsevät heidän rakkaista eläimistä ottamani kuvat."

Annikan blogi: tarinoitatuntilaiselta.blogspot.fi.

Annikan vinkit hevosten valokuvaamiseen:

Ruskea hevonen

1. Keskity hevosen ilmeeseen. Pyri saamaan hevonen näyttämään uteliaalta: korvat pystyyn ja eteen suunnattuna, silmät auki. Ryhdikkyyskään ei ole pahitteeksi.

Mustavalkoinen hevospotretti

2. Varsinkin potrettikuvissa tausta kannattaa rauhoittaa mahdollisimman hyvin. Rauhallisesta taustasta hevonen nousee hyvin esiin.

Poni kuuraisessa talvimaisemassa

3. Kuvaa hevosen tasolta. Kun kyseessä on pieni poni, laskeudu sen rinnan korkeudelle, jos suuri hevonen, voit seistä kuvatessasi. Näin hevonen näyttää kuvassa luonnollisemmalta.

Ratsukko ylittämässä estettä

4. Tutustu kuvattavaan lajiin. Esimerkiksi kouluratsastusta kuvatessa lajituntemus auttaa nappaamaan kuvan oikealla hetkellä, kun ratsukko on edustavimmillaan. Sama pätee esteratsastukseen: oikeaan aikaan otettu kuva saa hevosen hypyn helpommin näyttämään ilmavalta ja pyöreältä.

Ruskea hevonen tiellä

5. Avustajat ovat hevosia kuvatessa aina tervetulleita. Avustaja voi esimerkiksi pitää kiinni hevosesta sekä auttaa asettelussa ja auttaa rekvisiitan kanssa.

Lue lisää