Kaksi äitiä ja kaksoset

KAKSI ÄITIÄ & KAKSOSET -kanavan Ella ja Susanna nauttivat pikkulapsiarjen kuvaamisesta

Suositun KAKSI ÄITIÄ & KAKSOSET -YouTube-kanavan tähdet Ella Rosti ja Susanna Silvander-Rosti kuvaavat ahkerasti perheensä pikkulapsiarkea. Äidit ideoivat kuvamentorimme Päivi Pietarisen kanssa, miten kuvien järjestämisestä voisi tehdä hauskaa – vaikkapa nauttien hyvää evästä, kuunnellen musiikkia ja ennen kaikkea mukavia muistoja fiilistellen.

Yksivuotiailla kaksosilla Elsillä ja Sulolla on kova meno päällä. Vanhemmat Ella Rosti ja Susanna Silvander-Rosti pystyvät silti temmellyksenkin keskellä keskittymään keskusteluun kuvamentorimme Päivi Pietarisen kanssa.

”Meille tulee asiakaspalveluumme paljon puheluja, joissa ihmiset kyselevät, miten selvitä valtavan kuvamäärän kanssa. Monet ihmiset jopa kokevat elävänsä kuvakaaoksen keskellä. Ihmiset myös pohtivat, miten kuvia olisi turvallisinta säilyttää ja mitkä kuvat kannattaa valita ja säästää”, Päivi kertoo.

Susannalle ja Ellalle nämä kysymykset ovat arkipäivää, sillä kuluneen vuoden aikana he ovat ottaneet arjestaan lähes tuhat kuvaa.

”Ainakin kerran viikossa julkaisemme parhaimpia otoksia @kaksiaitia -Instagram-tilillämme. Valokuvaaminen on ollut meidän molempien elämää nuoruudesta saakka, joten totta kai harrastus jatkui myös lastemme syntymän jälkeen. Meille on tärkeää tallentaa kaksosten kehitysvaiheet koko elämän kestäviksi muistoiksi”, Ella sanoo.

Kuvatalkoopäivä on fillistelyhetki

Vaikka kuvaaminen on molempien lempiharrastus, valtavan kuvamäärän hallitseminen mietityttää välillä. Päivi Pietarisen vinkit siis osuvat ja uppoavat. Hän kertoo, että monet ifolorin asiakkaat ovat saaneet kuvakaaoksensa hallintaan järjestämällä tasaisin väliajoin kuvatalkoita.

”Sama sopisi meille hyvin! On hyvä idea raivata puolen vuoden välein kalentereista kuvatalkoopäivä, jolloin käymme kuvia Ellan kanssa yhdessä läpi. Minua ainakin stressaa, kun pilvipalvelussa lojuu kuviamme tuhansittain”, Susanna sanoo.

Pariskunta alkaa heti ideoida, miten kuvatalkoopäivästä voisi tehdä mukavan, yhteisen tuokion. Kun kuvien järjestäminen on mukavaa, löytyy sille aikaa kiireisen arjenkin keskellä.

”Voisimme ostaa hyvää evästä, kuunnella musiikkia ja ennen kaikkea fiilistellä kuvien avulla menneitä aikoja.” Ella miettii, että ennen kuvatalkoita kuville kannattaa järjestää esikarsinta. Puhelimen kuville voisi esimerkiksi tehdä omat kansionsa.

”Juuri tuon vinkin annamme kaikille asiakkaillemme. Kansioiden läpikäynti on ikään kuin esikarsinta. Kun valitset tarkkaan jatkoon pääsevät kuvat, pääset seuraavissa karsinnoissa jo helpommalla”, Päivi komppaa.

Hän muistuttaa myös, että kuvat kannattaa myös säilöä vähintään kahteen paikkaan. Jos esimerkiksi tietokoneen kovalevy rikkoontuu, kuvat saattavat hävitä.

”Näin minulle kävikin, kun opiskeluaikoinani koneeni hajosi. Kolmen vuoden aikana tallentamani kuvat hävisivät. En saanut kuvia koskaan takaisin, ja se harmittaa yhä”, Susanna sanoo.

Yhteisselfie on rakkain

Ellan ja Susannan Kaksi äitiä ja Kaksoset -YouTube-kanavalla on yli 30 000 seuraajaa. Kanavan he perustivat hetken mielijohteesta jo ennen lastensa syntymää.

”Kaipasimme vertaistukea kaksosperhe-elämäämme. Nyt voimme antaa sitä muille. Emme suunnittele etukäteen sosiaalisessa mediassa julkaisemiamme kuvia. Haluamme julkaista elämänmakuisia otoksia, joiden ei tarvitse olla täydellisesti onnistuneita”, Ella kertoo.

Yksi parin lempikuvista onkin puhelimen etukameralla nopeasti napattu yhteisselfie. Vaikka kuvia ei sen tarkemmin suunnitella, pariskunta miettii tarkoin, mitä he sosiaalisessa mediassa jakavat.

”Julkaisemme kaksosista vain kuvia, joita julkaisisimme itsestämme. Emmehän me kuvaa itseämmekään esimerkiksi kylpemässä, joten emme julkaise sellaisia kuvia lapsistammekaan”, Ella jatkaa.

Yhteisselfie kehyksissä

Kuvakirja jokaisesta vuodesta

Susanna ja Ella hyödyntävät kuvia myös kotinsa sisustuksessa. Seinillä on parin hääkuvia sekä otoksia Elsin ja Sulon elämän alkutaipaleelta.

”Olemme teettäneet ifolorilla isoja kuvia, jotka olemme itse kehystäneet. Myös tauluja ja mukeja löytyy. Suunnitelmissa olisi koota vuosittain kaksosten elämästä kuvakirja, johon keräämme jokaisen vuoden parhaimmat hetket”, Susanna listaa.

Susanna ja Ella kertovat, että kulunut vuosi on ollut heidän elämänsä paras – vaikka mukaan mahtuu myös valvottuja öitä ja väsyneitä hetkiä.

Kaksoset synnytyssairaalan sängyssä

”En ole koskaan ollut niin onnellinen kuin nyt. Yhtenä päivänä katselin yhtä ottamaani kuvaa. Siitä on tullut meille molemmille tärkeä. Kuvassa kaksoset makaavat synnytyssairaalan kärryssä vierekkäin. Molemmilla on päässään virkatut pipot”, Ella sanoo.

Sanomattakin on selvää, että tämä kuva on parhaalla paikalla perheen kodissa.

Ifolorin kuvamentori Päivi

Kuka olen?

Ifolorin kuvamentori Päivi Pietarinen:

”Työskentelen Ifolorilla markkinointipäällikkönä. Tässä työssä saan seurata, miten upeasti ja luovasti ihmiset kertovat kuvatuotteillamme omia elämäntarinoitaan ja tallentavat itselleen tärkeitä hetkiä. Myös minä kuvaan vapaa-ajallani ja teen kuvistani kuvakirjoja, jotta tärkeät muistot säilyisivät.”

Lue lisää