Näin otat hyviä kuvia kissastasi

Lemmikkikuvauksen salat: Näin otat hyviä kuvia kissastasi

Kissojen valokuvaaminen on haasteellista, mutta niin palkitsevaa, kun saa
Sen Mieluisan Otoksen, eikö vaan?

Valokuvasin esimerkkinä kaksi täysin erilaista kissaa: Kissi on Pyhä Birma, joka on sosiaalinen, leikkisä ja aikas rohkea malli. Musti on Eurooppalainen kotikissa, jonka nimikin jo kertoo, että kyseessä on musta kissa. Musti on tosi arka, pelästyy nopeasti ja viihtyy paljolti omissa oloissaan. Mustille kuitenkin kelpaavat herkut, mikä on hyvä kuvausta ajatellen. 

Kissoja kuvatessa suosittelen heille mukavaa paikkaa, kuten kotona sisällä tai sitten ulkona. Ulkona kuvatessa pitää tietenkin olla varma siitä, että kissa ei lähde omille teilleen eli valjaita voi käyttää, jos kissa on niihin tottunut. Olen ottanut kuvia tähän artikkeliin sekä sisältä että ulkoa, kissojen luonteen huomioiden.

Sisäkuvaukset

Rentouta kissa kuvaamista varten herkuilla
Kissan omistaja rentouttaa arkaa Mustia antamalla herkkuja, jotta Musti ymmärtäisi, että tässä ollaan hyvällä asialla, eikä valokuvaaminen satu.

Musti

Aloitellaan Mustista, joka on arka ja varovainen kissa. Hänen valokuvaaminen on haastavaa ja vaatii toisen ihmisen viihdyttämään kissaa sen aikaa, että saan sommiteltua. Musti lähtee heti livohkaan eli nopeus on tässä valttia. Arkaa kisaa kuvatessa kannattaa miettiä jo etukäteen, minkälaisen kuvan haluaa. 

Hyvä idea on laittaa kissa vaikkapa kiipeilytelineelle, sohvan nojalle tms. paikkaan, jossa hän viihtyy. Mustia ei oikein millään saa pysymään aloillaan missään, missä hän ei halua olla.

Musta kissa katsoo suoraan kameraan
Musti ihmettelee kameraa ja totuttelee ja mallina olemiseen massu täynnä herkkuja.

Kun kuvataan luonnonvalossa sisätiloissa, kannattaa olla mahdollisimman lähellä ikkunaa. Suosittelen myös ison aukon käyttöä, jolloin tausta jää sumeammaksi (blurrattu) ja kohde tarkaksi siltä osin kuin halutaan. 

Mustilla alkaa olemaan jo suhteellisen rento fiilis, jolloin voidaan alkaa ottamaan rivakasti useita kuvia, joista sitten valitsin mieluisimman. Kuvaan yhä isolla aukolla ja tosi rauhallisesti ilman äkkinäisiä liikkeitä, jolloin kissa lähtee pakoon. Sisällä kuvatessa halusin tuoda enemmän kissan kasvoja kuin miljöötä mukaan kuviin.

Kissi

Kissi puolestaan on kissaprinssi, joka välillä jopa pitää kameran edessä olemisesta. Aloitimme kuvaamisen Kissin kanssa myöskin sisällä, hänen armolleen sopivassa paikassa eli kiipeilypuun yhdellä tasolla, jonne hän itse hakeutui ja minä perässä.

Kissan kuvaaminen sisällä luonnonvalossa
Kiipeilyteline sijaitsee lähellä ikkunaa, jolloin käytössä luonnonvalo. Kannattaa sammuttaa muut valot, etteivät sävyt vääristy ja käyttää vain vallitsevaa valoa. Tässäkin halusin ottaa kuvia isolla aukolla, jolloin tausta sumentuu ja kohde näkyy kivasti.
Kissa pysyy hetkisen paikallaan lelujen avulla
Kissi tykkää leluista ja niitä kannattaakin käyttää aina kuvatessa, jotta kissa pysyy hetkisen paikallaan.
Lankarulla apuna kissan kuvaamisessa
Parvekkeella piti olla myös hieman virikkeitä, joten otimme lankarullan esiin, ja sitä kautta yritimme saada Kissin jälleen olemaan edes hiukan kiinnostunut kuvauksesta. Isolla aukolla jälleen, luonnonvalossa, keskittyen - ja leikkimielellä.


Kissa kuvattuna isolla aukolla parvekkeella
Kissi kaihoisasti katseli parvekkeelta ulos. Tästä sai mukavasti fiilistä kuvaan, joka on muutenkin pehmeä, ison aukon ja sitä kautta sumennuksen myötä.

Ulkokuvaukset

Kissan ulkokuvaus
Kissa kuvattuna alaviistosta.
Kannattaa kokeilla myös eri perspektiiviä eli mennä lähemmäs ja ottaa kuva vaikkapa alaviistosta. Kissi ihmettelee, kun hiippailen lähemmäs ja katsoo suoraan kameraan ehkä hieman ihmetellenkin.

Kissi

Ulos siis! Kissille valjaat päälle ja menoksi. Ulkona kameran säädöt ovat ihan eri luokkaa kuin sisällä. Suosittelen aina manuaalisäädöillä kuvaamista, jolloin voit kikkailla hieman suljinajan kanssa ja kokeilla, mikä aukko sopii parhaiten.

Kissi pääsi kiipeilypuuhiin ison kiven päälle, jolloin aurinko tulee mukavasti takaa ja antaa kivan piirron koko kuvaan. Sommittelin myös niin, että eteen tuli toinen kivi, joka antaa syvyyttä kuvaan. Valjaat näkyvät tässä kuvassa, mutta eivät mielestäni häiritse liikaa kuvan tunnelmaa.

VINKKI: Kokeile kissalle eri ääniä esim. vihellystä, jolloin saat huomion itseesi ja katsekontaktin kohteeseen.

Kissa puolivarjoisassa kuvattuna
Kissi pysyi yhä paikallaan, mutta ulkona kun ollaan, voidaan itse liikkua helposti paikasta toiseen, jolloin tausta ja tunnelma hieman muuttuu. Tässä kuvassa hain hetkeä, kun aurinko osuu hieman Kissin kasvoihin.

Kissi viihtyi kivellä, joten siinä kannatti kuvata kaikki otokset. Loppukuvaan saatiin myös mukavaa turkin heiluttavaa tuulta.

Toivottavasti sait tästä vinkkejä kissasi kuvaamiseen. Tärkeintä on muistaa, että pidät hauskaa ja harjoittelet aina, kun mahdollista!

Mukavia kuvaushetkiä!

Kuvat ja teksti: MRossi - Pets&People Photography www.mrossi.fi ja Shutterstock

Lue lisää