Näin onnistut joulukuusen kuvaamisessa

Kaunis joulukuusi – näin onnistut kuusen kuvaamisessa!

Jääkö kuvasi joulukuusesta vaatimattomammaksi kuin miltä joulupuu omissa silmissäsi näyttää? Tässä helpot niksit parempien joulukuusikuvien saamiseksi.

Salama tekee kuvasta helposti kovan ja kalpean.

EI NÄIN...

Pehmeän, kodikkaan tunnelman kuusikuvaan saat, kun kuvaat vallitsevalla valolla.

...VAAN NÄIN

1 . Kuusen loisto syntyy vallitsevalla valolla

EI NÄIN…

Salama tekee kuvasta helposti kovan ja kalpean, kuten kuvasta näet. Upeasti koristeltu kuusi on menettänyt hehkunsa ja kuusenoksien sekä koristeiden varjot piirtyvät kovina seinään. Kuusenvalojen tuike on häivähdys vain.

Salama on myös latistanut kuusen ja koristeiden kolmiulotteisuutta. Esimerkiksi alaoksien sydänkoristeet ovat lähes puhkipalaneet.

…VAAN NÄIN:

Pehmeän, kodikkaan tunnelman kuusikuvaan saat, kun kuvaat vallitsevalla valolla. Jouluvalot loistavat ja koristeet ovat kolmiulotteisia. Jos kuusi on lähellä ikkunaa, ota päiväsaikaan luonnonvalo avuksesi. Voit käyttää apunasi myös lisälamppua. Kun valoa on vähemmän, tue kamerasi hyvin.

Jos kamerassasi on säätö, joka käyttää vallitsevaa valoa ja täytesalamaa, pääset lähelle vallitsevan valon tunnelmaa. Myös katon kautta heijastettu salama antaa kuvaan pehmeyttä.

Älä kuvaa kuusen koristelijaa niin että taustalla on ikkuna.

EI NÄIN...

Kuvaa kuusen koristelija rauhallista taustaa vasten.

...VAAN NÄIN

2. Joulukuusen koristeluhetki – ei aika vaan paikka!

EI NÄIN…

Kuusenkoristelussa on taikaa joulusta toiseen. Älä kuitenkaan ota kuvaa spesiaalihetkestä katsomatta, mitä kuusenkoristelijan taustalla näkyy. Pimeä ikkuna vie huomion kuusesta ja koristelijasta. Ikkunankarmit tekevät kuvan levottomaksi ja arkiseksi. Lisäksi kuusenoksa törröttää ripustajan silmän edessä. Tässäkin salaman räiskäisy vie kuvasta värit ja latistaa tunnelman.

…VAAN NÄIN:

Pyydä – tai odota – että kuusenkoristelijasi siirtyy parempaan paikkaan koristelemaan. Taustan on hyvä olla suhteellisen yhtenäinen tai rauhallinen. Kuvaasi tulee ryhtiä, kun rajaat koristeluhetken puolivartalokuvaksi. Näin saat koristelijan ilmeen sekä kuusen ja koristeiden koreuden vangittua parhaiten kuvaan.

Vallitseva valo tuo pehmeyttä ja piirtää joulun värit hienosti kuvaan.

Kun kuvassa on monta koristetta, niistä mikään ei oikein vangitse huomiota.

EI NÄIN...

Tiukasti rajattu poro-kuusenkoriste.

...VAAN NÄIN

3. Yksityiskohta kertoo olennaisen

Kun kuvassa on monta koristetta, niistä mikään ei oikein vangitse huomiota. Pahimmillaan kuva on sekava ja levoton.

Kun uskallat mennä lempikoristettasi lähemmäksi ja rajata tiukemmin, saat kuvaasi näkökulman. Tämäkin poro nousee heti erityislaatuiseksi – se on selkeästi valittu. Tulee heti mieleen, että se on lempikoristeesi, jolla on tarina.

Metsäylioppilaiden kuusikauppa

Komea serbiankuusi kuvissamme on Metsäylioppilaiden kuusikaupasta, www.kuusikauppa.org.

Lue lisää