Onnistuneet vauvakuvat

Näin onnistut vauvakuvissa

– Nellin parhaat vinkit

Vauvavuoden ikimuistoisimmat hetket tallennetaan valokuviin. Miten ja milloin vauvasta saa ne onnistuneimmat otokset? Valokuvaaja Nelli Kivinen Nelli Kuvaa!:sta paljastaa salaisuutensa. Vinkkejä voi hyödyntää kuvattaessa niin kännykällä kuin järkkärilläkin.

Nellin vauvakuvausvinkit:

1. Parhaat ikäkaudet vauvan kuvaamiseen ovat alle kaksiviikkoisena (vauva on enimmäkseen paikoillaan ja nukkuu paljon), kolmikuukautisena (vauva viihtyy mahallaan), puolivuotiaana (vauva istuu) ja yksivuotiaana (vauva seisoo ja kävelee tukea vasten).

2. Alle pariviikkoisia vauvoja kuvattaessa tulisi olla erityisen varovainen. Kuvaa lämpöherkkiä vauvoja vain lämpimissä sisätiloissa äläkä käytä salamaa, sillä vauvojen silmät ovat vielä hyvin herkät. Suosi kuvissa vauvan luonnollisia asentoja.

Vastasyntyneen kuvaus luonnonvalolla

3. Varmista riittävä ja luonnollinen valo. Mene vauvan kanssa parvekkeelle tai ikkunan lähelle, ja sammuta sisältä valot. Mikäli aurinkoa tulvii sisään liikaa, ohuet vaaleat verhot tai ikkunaan teipattu valkoinen leivinpaperi pehmentävät valoa.

4. Mikäli vauvan kasvojen toinen puoli tuntuu kuitenkin jäävän varjoon, voit käyttää valkoista paperiarkkia apuna heijastamaan ulkoa tulevaa luonnonvaloa.

5. Suunnittele vauvan kuvaamiseen rauhallinen tausta, esimerkiksi kaunis tapetti, nojatuoli tai sohva. Iso tyyny tai pehmeä viltti toimivat hyvin alustoina.

6. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin: kuvaa pieniä varpaita, sormia ja nenänpäätä.

Vinkit vauvakuvaukseen

7. Pyydä jotakuta ääntelemään vauvaa kiinnostavasti, ja tallenna vauvan katse ja ilmeet kuviin.

8. Ikuista arjen leikkihetket. Parhaimmat kuvat syntyy yleensä silloin kun vauva saa puuhailla keskittyneenä tai leikkiä lempileluillaan.

9. Mene lapsen tasolle. Kuvaa vauvaa esimerkiksi kyykyssä tai makaamalla lattialla. Kokeile kuvaamista myös eri kuvakulmista, sivulta, takaa, ylhäältä.

10. Hyödynnä kamerasi tekniset ominaisuudet. Käytä esimerkiksi muotokuvausta, sarjakuvausta, rajaustyökaluja.

11. Onnistuneimmat otokset isommista vauvoista kuvataan usein ulkona. Puolipilvinen päivä on paras kuvausajankohta. Vältä suoraa auringonpaistetta ja kuvaa varjossa.

12. Kuvaa, kokeile, leikittele – harjoitus tekee mestarin myös valokuvauksessa!

Vauvavuoden valokuvat

Lue lisää