• Näppärät vinkit Designer-ohjelman käyttöön Mac:llä

  Näppärät vinkit Designer-ohjelman käyttöön Mac:llä

  Monipuolisella Designer-ohjelmalla teet helposti näyttävät kuvakirjat, suositut kalenterit, sisustustaulut sekä muut kuvalahjat. Keräsimme tähän hyviä vinkkejä, joilla saat vieläkin enemmän iloa ohjelmasta ja entistä parempia kuvatuotteita kotiisi.

  Huom: Tämän artikkelin ohjeet ovat Mac-käyttäjille. Jos sinulla on PC, löydät ohjeet täältä.

  Kun olet suunnittelemassa kuvatuotteita itsellesi tai lahjaksi, ihan alkajaisiksi kannattaa ladata Designer-ohjelma koneelle. Saat onnistuneita tuotteita käyttämällä tietokoneesi selainversiota tai kännykkäsi ifolor-sovellusta, mutta eniten vaihtoehtoja löytyy Designer-ohjelmasta. Runsaammista muokkausmahdollisuuksista voit esimerkiksi vapaasti valita, millaisia sivuja teet, etkä ole valmiiden mallipohjien varassa. Selainversiossa on valmiit paikat ja koot tekstin lisäämiselle, mutta Designerissa voit päättää itse tekstipaikkojen määrät, sijainnit ja koot.

  Kuvakirja koiran elämästä

  Tee kuvatuotettasi niin pitkään kuin haluat

  Kun teet kuvakirjan Designer-ohjelmalla, se tallentuu tietokoneesi omalle kovalevylle. Jos vaikka poistat kuvakansiosi, se ei vaikuta kuvakirjan tekemiseen, vaan kuvat pysyvät omilla paikoillaan kirjassa. Tietokoneesi selainversiota käyttäessäsi tallentamasi projektit säilyvät vain 2 viikkoa. Luo Designer-ohjelmalla vaikka vuosikalenteri valitsemalla heti kuluvan kuukauden kuvista paras ja sijoita sen kalenteripohjaan - loppuvuodesta kalenterisi on nopeasti valmis tilattavaksi. Vauvan vuosikirjaakin on vaivattomampi muokkailla ajan kanssa, yksi kiva tapahtuma kerrallaan.

  Voit vaihtaa kirjamallia kesken tekemisen

  Kuvakirjan tekemisen edetessä mieli voikin muuttua. Vaakamalli alkaakin tuntua paremmalta vaihtoehdolta tai kirjan pitäisikin olla suurempi tai pienempi. Myös aikataulu saattaa aiheuttaa ongelmia: alkuperäinen kovakantinen malli ei ehtisikään juhlistamaan syntymäpäivää, mutta kierreselkäisen kirjan posti toisi juuri ajoissa. Kirjamallin voit vaihtaa seuraavasti:

  1. Avaa kuvakirjaprojekti 
  2. Valitse vasemmasta ylävalikosta “Arkisto” 
  3. Valitse “Vaihda kirjamalli...”

   

  Vaihda kirjamalli Designer-ohjelmassa Mac:llä

  Miten saat kirjaan lisää sivuja?

  Aloittaessasi kuvakirjan tekemistä valitset tietyn sivumäärän. Jos myöhemmin haluat enemmän tai vähemmän sivuja, klikkaa sivumäärän ilmoittavaa pudotusvalikkoa Designerin alavalikosta. Valitse uusi sivumäärä. Sivuja ei voi vähentää tai lisätä aukeama kerrallaan, vaan voit valita ohjelman tarjoamista valmiista sivumääristä.

  Sivujen lisääminen kuvakirjaan Designer-ohjelmassa Mac:llä
  Sivunumeroinnin saat vaihdettua ylävalikosta “Muoto” -> “Sivunumerot”.
  Sivunumeroiden vaihtaminen Designer-ohjelmassa Mac:llä

  Personoi lahjakirja vastaanottajan mukaan

  Jos annat kuvakirjan lahjaksi, saat versioitua samasta kirjasta helposti persoonalliset versiot, vaikka mummille, kummille ja kavereille. Näin se käy:

  1. Tee aloitusvalikossa kirjasta kopio klikkaamalla kirjaa hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla ”Luo kopio”.
  2. Muuta kopioon haluamasi kuvat ja personoidut saatesanat. 
  3. Siirrä molemmat versiot ostoskoriin ja tilaa.
  Kuvakirjan kopiointi Designer-ohjelmassa Mac:llä

  Siirrä aukeamia kirjassa

  Kuvakirjaa tehdessä voi käydä ilmi, että joku aukeama onkin ihan väärässä kohtaa kirjaa. Onneksi ei tarvitse aloittaa tekemistä alusta, vaan aukeaman voi siirtää toiseen kohtaan kirjassa. Aukeamien paikkaa on mahdollista siirtää "Sivut"-kohdassa, joka löytyy muokattavan kuvakirjan yläpuolella. Aukeaman paikkaa voi siirtää tarttumalla aukeamasta kiinni hiirellä, raahaamalla aukeama sivut-palkissa oikealle tai vasemmalle ja pudottamalla aukeaman haluamaansa kohtaan.

  Tarkista, ettei kirjaan jää tyhjiä sivuja

  Mitä tehdä, kun kirja on valmis ja sinne onkin jäänyt tyhjiä sivuja? Kirjat valmistuvat juuri sellaisina, kuin ne näkyvät esikatselussa eli tyhjät sivut tulostuvat tyhjinä. Silloin kannattaa väljentää kirjaa siirtämällä kuvia ja tekstejä toisilta aukeamilta. Yksi hyväksi havaittu keino on täyttää kirjan alku- tai loppusivuja kirjan teemaan sopivilla taustakuvilla (katso ohje alempaa).

  Mitä teen, jos kuvan resoluutio ei riitä?

  Designer-ohjelma ilmoittaa heti, jos kuvan resoluutio ei ole riittävä. Silloin voi olla pelkona, että kuva tulostuu kirjaan huonompilaatuisena tai epätarkkana. Yleisneuvo on, että jos kuva ohjelmassa näyttää kelvolliselta, sen uskaltaa tilata. Resoluutiovaroituksen saatuasi tee kuvalle tämä: Klikkaa kuvaa ja vedä sitä reunoista pienemmäksi. Pienempi kuva on resoluutioltaan tarkempi ja resoluutioherja poistuu.

  Pienempi kuva on resoluutioltaan tarkempi ja resoluutioherja poistuu

  Luo tunnelmaa sivuille häivytetyillä taustakuvilla

  Häivytetty taustakuvalla saat haluamasi fiiliksen kuvakirjaan. Luontokirjassa voi lähikuvaa ketusta täydentää koko sivun kokoinen metsäinen taustakuva tai ylioppilaan juhlakirjassa on esipuhe tekstilaatikossa ja taustalla on häivytettynä kuva koko juhlaväestä. Taustan tehtyäsi voit käyttää sitä valitsemillasi sivuilla tai vaikka läpi koko kirjan.

  Häive omalle kuvalle:

  Häiveen saat kuvalle, klikkaamalla “lisää”-painiketta + merkin alla, Designerin alavalikosta. Valitse sen jälkeen “Väri”, jolloin värilaatikko tulee kirjan sivulle. Värilaatikkoa voi siirtää, suurentaa ja pienentää. Tuplaklikkaamalla värilaatikkoa, saat esiin eri muokkausmahdollisuudet.

  taustakuvan häivytys

  Teitkö jo itse täydellisen kuvanmuokkauksen?

  Designer-ohjelma korjailee automaattisesti kuviesi sävyjä, värejä tai terävyyttä paremmaksi. Jos kuitenkin käsittelet itse kuviasi kuvankäsittelyohjelmassa ja haluat toistaa kuvan sellaisenaan, saat Designerin automaattisen kuvakorjailun pois päältä. Löydät sen ylävalikosta klikkaamalla “Ifolor Designer” -> Asetukset -> ”Kuvakorjailua”. Klikkaa kuvakorjailu pois päältä ja nauti omista muokkailuistasi.

  Designerin automaattisen kuvakorjailun saa pois päältä Asetukset-valikosta

  Kokeilemalla onnistut parhaiten

  Persoonallisia ja juuri omannäköisiä kuvatuotteita on kivaa ja helppoa tehdä Designer-ohjelmalla. Leiki eri ominaisuuksilla, kokeile rohkeasti uutta ja nauti onnistuneista lopputuloksista!

  Kuvakirja koiran elämästä - takasivu

  Lue lisää