• Näppäriä vinkkejä Designer-ohjelman käyttöön PC:llä

  Näppäriä vinkkejä Designer-ohjelman käyttöön PC:llä

  Monipuolisella Designer-ohjelmalla teet helposti näyttävät kuvakirjat, suositut kalenterit, sisustustaulut sekä muut kuvalahjat. Keräsimme tähän hyviä vinkkejä, joilla saat vieläkin enemmän iloa ohjelmasta ja entistä parempia kuvatuotteita.

  Huom: Tämän artikkelin ohjeet ovat PC:n käyttäjille. Jos sinulla on Mac, löydät ohjeet täältä. 

  Kun olet suunnittelemassa kuvatuotteita itsellesi tai lahjaksi, ihan alkajaisiksi kannattaa ladata Designer-ohjelma koneelle. Saat onnistuneita tuotteita käyttämällä tietokoneesi selainversiota tai kännykkäsi ifolor-sovellusta, mutta eniten vaihtoehtoja löytyy Designer-ohjelmasta. Runsaammista muokkausmahdollisuuksista voit esimerkiksi vapaasti valita, millaisia sivuja teet, etkä ole valmiiden mallipohjien varassa. Selainversiossa on valmiit paikat ja koot tekstin lisäämiselle, mutta Designerissa voit päättää itse tekstipaikkojen määrät, sijainnit ja koot.

  Tee kuvatuotettasi niin pitkään kuin haluat

  Kun teet kuvakirjan Designer-ohjelmalla, se tallentuu tietokoneesi omalle kiintolevylle. Jos vaikka poistat kuvakansiosi, se ei vaikuta kuvakirjan tekemiseen, vaan kuvat pysyvät omilla paikoillaan kirjassa. Tietokoneesi selainversiota käyttäessäsi projektit säilyvät vain 2 viikkoa. Luo Designer-ohjelmalla vaikka vuosikalenteri valitsemalla heti kuluvan kuukauden kuvista paras ja sijoita sen kalenteripohjaan - loppuvuodesta kalenterisi on nopeasti valmis tilattavaksi. Vauvan vuosikirjaakin on vaivattomampi muokkailla ajan kanssa, yksi kiva tapahtuma kerrallaan.

  Voit vaihtaa kirjamallia kesken tekemisen

  Kuvakirjan tekemisen edetessä mieli voikin muuttua. Vaakamalli alkaakin tuntua paremmalta vaihtoehdolta tai kirjan pitäisikin olla suurempi tai pienempi. Myös aikataulu saattaa aiheuttaa ongelmia: alkuperäinen kovakantinen malli ei ehtisikään juhlistamaan syntymäpäivää, mutta kierreselkäisen kirjan posti toisi juuri ajoissa. (katso ohje alempaa)

  Sivujen lisääminen kuvakirjaan Designer-ohjelmassa PC:llä

  Miten saat kirjaan lisää sivuja?

  Aloittaessasi kuvakirjan tekemistä valitset tietyn sivumäärän. Jos myöhemmin haluat enemmän tai vähemmän sivuja, tee näin:

  1. Mene kohtaan ”Muuta ominaisuuksia” 
  2. Valitse uusi sivumäärä. Sivuja ei voi vähentää tai lisätä aukeama kerrallaan, vaan voit valita ohjelman tarjoamista valmiista sivumääristä. 
  3. Samasta kohtaa saat kirjaasi myös sivunumeroinnin tai vaihdettua kirjan mallin.

  Personoi lahjakirja vastaanottajan mukaan

  Jos annat kuvakirjan lahjaksi, saat versioitua samasta kirjasta helposti persoonalliset versiot vaikka mummille, kummille ja kavereille. Näin se käy:

  1. Tee aloitusvalikossa kirjasta kopio. 
  2. Muuta kopioon haluamasi kuvat ja personoidut saatesanat. 
  3. Siirrä molemmat versiot ostoskoriin ja tilaa.
  Personoi lahjakirja vastaanottajan mukaan

  Siirrä aukeamia kirjassa

  Kuvakirjaa tehdessä voi joku aukeama ollakin väärässä kohtaa kirjaa. Onneksi ei tarvitse aloittaa tekemistä alusta, vaan aukeaman voi siirtää toiseen kohtaan kirjassa tai jopa toiseen samanmuotoiseen kirjaan. Aukeamien paikkaa on mahdollista siirtää ohjelman vasemmassa palkissa kun kohta "Kirja"-on valintana, tällöin ohjelma näyttää kirjan aukeamat allekkain. Tässä aukeaman paikkaa voi siirtää raahaamalla se haluttuun kohtaan listassa. Tartutaan hiirellä aukeamasta kiinni, raahataan aukeama sivut-palkissa ylöspäin tai alaspäin ja päästetään hiirestä irti kun aukeama on oikeassa kohdassa.

  Tarkista, ettei kirjaan jää tyhjiä sivuja

  Mitä tehdä, kun kirja on valmis ja sinne onkin jäänyt tyhjiä sivuja? Kirjat valmistuvat juuri sellaisina, kuin ne näkyvät esikatselussa eli tyhjät sivut tulostuvat tyhjinä. Silloin kannattaa väljentää kirjaa siirtämällä kuvia ja tekstejä toisilta aukeamilta. Yksi hyväksi havaittu keino on täyttää kirjan alku- tai loppusivuja kirjan teemaan sopivilla taustakuvilla (katso ohje alempaa). Loppuosaan voi sopia myös taustavalikoimasta löytyvä valmis viivoitus, johon jälkikäteen voi kirjoittaa vaikka juhlien vieraslistan tai hääkakun reseptin.

  Mitä teen, jos kuvan resoluutio ei riitä?

  Designer-ohjelma ilmoittaa heti, jos kuvan resoluutio ei ole riittävä. Silloin voi olla pelkona, että kuva tulostuu kirjaan huonompilaatuisena tai epätarkkana. Yleisneuvo on, että jos kuva ohjelmassa näyttää kelvolliselta, sen uskaltaa tilata. Resoluutiovaroituksen saatuasi tee kuvalle tämä: Klikkaa kuvaa ja vedä sitä reunoista pienemmäksi. Pienempi kuva on resoluutioltaan tarkempi ja resoluutioherja poistuu.

  Pienempi kuva on resoluutioltaan tarkempi ja resoluutioherja poistuu

  Luo tunnelmaa sivuille häivytetyillä taustakuvilla

  Häivytetty taustakuvalla saat haluamasi fiiliksen kuvakirjaan. Esimerkiksi luontoaiheiseen kuvakirjaan voi tuoda eloa lisäämällä esimerkiksi eläimestä otetun lähikuvan taustalle koko sivun kokoisen häivytetyn kuvan metsästä. Ylioppilaalle tai häistä muistoksi tehdyssä juhlakirjassa voi olla esipuhe tekstilaatikossa, jonka taustalla on häivytettynä kuva koko juhlaväestä. Vaihtoehtoja on loputtomasti! Taustan tehtyäsi voit käyttää sitä valitsemillasi sivuilla tai vaikka läpi koko kirjan.

  Ohje:

  Näin teet häivytetyn kuvan sivun taustalle:

  1. Siirrä kuva kuvapohjaan. Klikkaa kuvaa hiiren oikealla. Valitse “aseta taustaksi sivulle, tai aukeamalle”. 
  2. Valitse paletti-kuvake (kolmanneksi alin) 
  3. Valitse valikosta perustehosteet. 
  4. Valitse "Häivitys”
  Luo tunnelmaa sivuille häivytetyillä taustakuvilla
  Luo tunnelmaa sivuille häivytetyillä taustakuvilla

  Teitkö jo itse täydellisen kuvanmuokkauksen?

  Designer-ohjelma korjailee automaattisesti kuviesi sävyjä, värejä tai terävyyttä paremmaksi. Jos kuitenkin käsittelet itse kuviasi kuvankäsittelyohjelmalla ja haluat toistaa kuvan sellaisenaan, saat Designerin automaattisen kuvakorjailun pois päältä. Löydät sen ”Asetukset”-valikosta kohdasta ”Kuvatiedostojen käsittely”. Klikkaa kuvakorjailu pois päältä ja nauti omista muokkailuistasi.

  Designerin automaattisen kuvakorjailun saa pois päältä Asetukset-valikosta

  Kokeilemalla onnistut parhaiten

  Persoonallisia ja juuri omannäköisiä kuvatuotteita on kivaa ja helppoa tehdä Designer-ohjelmalla. Leiki eri ominaisuuksilla, kokeile rohkeasti uutta ja nauti onnistuneista lopputuloksista!

  Lue lisää