Tee itse salamavalon hajotin

Tuttu tilanne kaikille valokuvaajille: Aurinko laskee hiljalleen, romanttinen kynttilänvalo, hämyisä huone – kun valoa ei ole tarpeeksi, on pakko käyttää salamaa. Sen myötä häviää usein kuvasta myös alkuperäinen tunnelma ja kuvat eivät näytä siltä mikä oli alun perin tarkoitus. Kameran sisäänrakennettu salama valaisee vain muutaman metrin päähän ja kuvauskohde näyttää suorassa salamanvalossa useimmiten lattealta. Lisäksi salama heijastuu ikävästi kiiltävistä pinnoista, peileistä tai silmälaseista.

Juuri salama on usein hyvänkin kameran heikko kohta. Se valaisee kohteen aivan liian kirkkaasti ja vaikka salaman päälle laitettavilla papereilla tai teipeillä valoa voidaan heikentää, tai kuten valokuvauskielellä sanotaan, hajottaa, niin siitä huolimatta kameran sisäänrakennettu salama ei pärjää lopputuloksessa erilliselle salamalaitteelle.

Moniin nykyaikaisiin kameroihin on tarjolla eri valmistajien erillisiä salamalaitteita. Osa merkeistä ovat edullisempia kuin toiset, tiedustele siis eri kamera-/elektroniikkaliikkeistä kameraasi sopivia vaihtoehtoja.

Jos tykkäät askarrella tai tarvitset yllättäen pehmeämpää valoa, salamavalon hajottimen voit myös tehdä itse näiden ohjeiden ja videon avulla:

Tee-se-itse salamavalon hajotin
Piirrä paperille noin 20 senttimetrin pituinen ja 10 sentin levyinen suorakulmio ja sen keskelle poikittain salaman välähdyspään ääriviivat ja siihen vielä poikkiviiva kuvan osoittamalla tavalla. Leikkaa suorakulmio irti arkista.
Tee-se-itse salamavalon hajotin

Taita keskeltä ja leikkaa tuota poikkiviivaa pitkin ja lyhyiltä sivuilta aukko salamaa varten. Taita syntyvät liuskat aukon kohdalta ulospäin ja tee taitokset liuskan molempiin päihin.

Leikkaa toisesta paperista sopivan kokoinen paperi ja niittaa ne yhteen kuvan osoittamalla tavalla:

Tee-se-itse salamavalon hajotin

Lue lisää