• Skräppialbumi lomamatkan valokuvista

  Skräppialbumi lomamatkan valokuvista

  Oletko kokeillut skräppäystä? Skräppialbumin eli askarteluelementtejä pursuilevan leikekirjan teko sopii mainiosti lomamatkan muistojen tallentamiseen. Kokeile vaikka! Tästä artikkelista löydät vinkkejä, joita voit napata omaan leikekirjaasi. Tai tehdä kokonaan erinäköisen, sillä se on koko skräppäyksen idea!

  Usein lomamatkalta kertyy kymmeniä, jopa satoja valokuvia sekä pieniä asioita, kuten pääsylippuja, ravintolakuitteja ja matkalippuja. Kaikkien näiden muistojen kokoamiseen yhteen voit hyödyntää skräppäystä – askartelua, jossa yhdistellään luovasti erilaisia koriste-elementtejä, tarroja ja tyylillä tehtyä kirjoitusta.

  Lopputuloksena ei ole vain albumi täynnä valokuvia, vaan valokuvien ympärille luodaan erilaisten elementtien ja sanojen avulla tarina, joka ikäänkuin lähtee elämään.

  Mitä tarvitaan leikekirjan tekemiseen?

  Leikekirjaksi sopii esimerkiksi rengaskansio, jonka sivut on helppo ottaa irralleen. Myös perinteisiä valokuva-albumeita ja muistikirjoja voi käyttää.

  Seuraavaksi valitaan, millaiset sivut leikekirjaan tulee. Voit tehdä kaikki sivut samanvärisestä kartongista tai valita erivärisiä ja -pintaisia sivuja. Askarteluliikkeistä löytyy monipuolisin valikoima erilaisia kartonkeja.

  Materiaaleja skräppialbumin tekemiseen

  Tarvitset:

  • valokuvia 
  • matkamuistoja - kuten lippuja, kutsukortteja, karttoja, mainoslehtisiä ja kaikkea, mitä matkalta on jäänyt mukaan 
  • erilaisia tarroja 
  • koriste-elementtejä, kuten pahvia tai puusta tehtjä kuvioita, kangasnauhoja, pieniä viirejä yms. 
  • Washi- ja muita koristeteippiä 
  • liimaa 
  • tusseja tai värikyniä 
  • sakset ja viivotin

  Vinkki

  Jos käytät matkamuistoja tai koriste-elementtejä ‒ kuten pieniä kiviä tai simpukankuoria ‒ joita ei voi kiinnittää tavallisella liimalla, kuumaliimapistooli on kätevä. Koriste-elementtien ei kannata kuitenkaan olla liian suuria tai paksuja.

  Matka-aiheinen sivu skräppialbumissa

  Vinkki

  Valokuvia voi teettää kirjaa varten monessa koossa. Vaihtoehto perinteisille valokuville ovat neliö- ja retrokuvat. Retrokuvien valkoiseen leveään alareunaan mahtuu kirjoittamaan tekstiä.

  Voit koristella leikekirjaa myös kuvatarroilla, joita voit tilata sekä pyöreinä että suorakaiteen muotoisina.

  Suunnitele kukin aukeama näin:

  1. Järjestä ensin kaikki sivulle tulevat valokuvat ja matkamuistot löyhästi, jotta näet, miten ne mahtuvat sivulle.

  2. Merkitse kynällä kohdat, johon haluat kiinnittää valokuvia, lippuja ja muita lappuja.

  3. Kun asettelu on valmis, liimaa elementit paikoilleen paperiliimalla, Washi-teipillä tai kuumaliimapistoolilla.

  Lomamatka-aiheinen skräppiaukeama

  Vinkki

  Älä mahduta yhdelle aukeamalle liian monta kuvaa. Esimerkiksi neljä kuvaa on sopiva määrä. Silloin jää hyvin tilaa myös koriste-elementeille ja muille matkamuistoille, eikä lopputulos ole liian sekava.

  Lue lisää