Skräppialbumi lomamatkan valokuvista

Askartele lomakuvista skräppialbumi – katso vinkit!

Lomalla ja reissussa kuvien lisäksi matkaan tarttuu lippuja, karttoja, pääsylippuja, kuitteja ja muita muistoja. Tee niistä valokuvien kanssa leikekirja ja fiilistele upeaa matkaasi! Kokosimme tähän helpot vinkit skräppialbumin tekoon.

Leikekirja, skräppialbumi tai skräppäyskirja. Samasta asiasta on kyse: askartelusta, jossa yhdistellään luovasti mm. valokuvia, koriste-elementtejä, tarroja ja kirjoitusta. Skräppääminen on hauskaa askartelua, vähän kuin matkapäiväkirjan kirjoittamista, iloista hulluttelua ja tarinan kerrontaa. Aloita ja anna luovuudellesi siivet!

Leikekirjan kansi

Mitä tarvitaan leikekirjan tekemiseen?

Leikekirjaksi sopii esimerkiksi rengaskansio tai pieni mappi, jonka sivut on helppo ottaa irralleen. Voit myös käyttää perinteisiä valokuva-albumeita ja muistikirjoja.

Seuraavaksi valitaan, millaiset sivut leikekirjaan tulee. Voit tehdä kaikki sivut samanvärisestä kartongista tai valita erivärisiä ja -pintaisia sivuja. Askarteluliikkeistä löytyy monipuolisin valikoima erilaisia kartonkeja.

Tarvitset:

 • valokuvia
 • matkamuistoja, kuten lippuja, kutsukortteja, karttoja, mainoslehtisiä ja kaikkea, mitä matkalta on jäänyt mukaan
 • erilaisia tarroja
 • koriste-elementtejä, kuten pahvia tai vaikka puusta tehtyjä kuvioita, kangasnauhoja, pieniä viirejä yms.
 • Washi-teippiä ja muita koristeteippejä
 • liimaa tai kaksipuolista teippiä
 • tusseja tai värikyniä
 • sakset ja viivoitin
Matka-aiheinen sivu skräppialbumissa

Kaikki ilo irti matkakuvista!

Valokuvat ovat skräppialbumin keskiössä, ja kuvien ympärille voit luoda muilla elementeillä tunnelmaa, väriä ja herätää muistoja eloon. Valitse ensin lomamatkan kuvista parhaat ja teetä niistä aidot paperikuvat albumiasi varten.

Leikittele eri kokoisilla ja muotoisilla kuvilla, niin saat albumin sivuille vaihtelua ja rytmiä. Valokuvia saat suosituimmista kymppikuvista aina näyttäviin 20 cm x 30 cm -kokoisiin valokuviin. Hauska retrokuva on malliltaan neliö ja siinä on ympärillä valkoiset reunat. Kuvan alaosassa on sopivasti tilaa tekstille ja siihen on kätevä kirjoittaa vaikka päivämääriä tai paikkoja. Myös neliökuvissa on valkoiset kehykset, mutta saat neliökuvat halutessasi ilman kehyksiäkin.

Haluatko jotain erilaista? Se onnistuu photo booth -kuvilla! Liuskanmalliset kuvat ovat muodoltaan samanlaisia kuin valokuva-automaatissa otetut. Testaa eri asetteluja yhdellä tai useammalla kuvalla, tekstillä tai ilman, erivärisillä kehyksillä tai taustakuvioilla.

Suunnitele kukin aukeama näin:

 1. Järjestä ensin kaikki sivulle tulevat valokuvat ja matkamuistot löyhästi, jotta näet, miten ne mahtuvat sivulle. Älä mahduta yhdelle aukeamalle liian monta kuvaa, esimerkiksi neljä kuvaa voisi olla sopiva määrä per aukeama.
 2. Merkitse kynällä kohdat, johon haluat kiinnittää valokuvia, lippuja ja muita lappuja. Jos kirjoitat tekstiä käsin, jätä kuvan ympärille tilaa.
 3. Kun asettelu on valmis, liimaa elementit paikoilleen paperiliimalla, Washi-teipillä tai kuumaliimapistoolilla.
Lisää leikekirjaan kuvatarroja

Lisää leikekirjaan valokuvatarroja

Tarrat kuuluvat olennaisesti skräppäykseen. Matkoilla museoiden tai nähtävyyksien pääsyliput ovat usein tarroja ja ne ovat kiva lisä valokuva-albumin askartelussa. Kivointa on teettää lomamatkan valokuvista ifolorin kuvatarroja. Saat niillä hauskoja muotoja matkakuviin – teetä 12 pyöreää tai 16 suorakulmaista kuvatarraa ja valitse vaikka joka tarraan eri kuvan!

Kartta mukaan skräppialbumiin

Matkakohteen kartta on tärkeä informatiivinen lisä skräppialbumiin. Liimaa paperikartta albumin sivuille tai ota karttasovelluksesta kuvakaappaus. Merkkaa karttaan matkareittejä ja ikimuistoisia paikkoja, joissa kävit. Leikekirjan sivulle voi myös liimata pienen kirjekuoren, jonka sisään sujautat kartan muistoksi.

Viimeistele käsin kirjoitetuilla teksteillä

Kirjoita kuvatekstit omalla käsialallasi, se tekee albumistasi uniikin. Kirjoita skräppäysalbumiin lomamatkan valokuvista ylös paikat, päivämäärät, ravintoloiden ja hotellien nimet, omat muistot ja hauskat sattumukset. Vinkki: ifolorin retrokuvissa on kuvan alalaidassa valmiina kivasti tilaa käsin kirjoitetuille muistoille. Käytä teksteihin eri värisiä tusseja ja kyniä, tekstaa tai kirjoita kaunokirjoitusta – fiilistele ja tee skräppialbumista omannäköisesi ihana matkakertomus!

Lue lisää