Tuhat pyöräkilometriä ystävyyden puolesta
Sähköavusteinen 3-vaihteinen Helkama-pyörä oli Petri Virolaisen menopeli kesän reissulla.

Tuhat pyöräkilometriä ystävyyden puolesta

Petri Virolainen muisti uusia ystäviään 80 kiitoskortilla

Kesällä 2015 Oulun torilla kohahti, kun paikalle saapui tuhat kilometriä Keravalta kolmipyöräisellä polkenut Petri Virolainen, 39. Pyöräreissulla oli tärkeä sanoma: kaikki tarvitsevat ystävyyttä, myös vaikeasti vammaiset.

Matkallaan Petri tapasi kymmenittäin uusia ihmisiä, sai ystäviä ja kannustusta. Monet kutsuivat hänet kotiinsa syömään ja antoivat kahvirahaa. Kiitokseksi Petri lähetti heille 80 ifolorilla teettämäänsä kiitoskorttia.

"Me ifolorilaiset olemme seuranneet Petrin tarinaa kesän 2014 pyöräreissusta asti. Halusimme tukea hänen tärkeää viestiään tarjoamalla kiitoskortit, kuvakirjan ja mukin, jotka hän tilasi ilahduttaakseen tämänvuotisia kannustajiaan. Tuemme myös ensi kesän reissua", kertoo Päivi Pietarinen ifolorin markkinoinnista.

Vuosia yksinäisyyttä surreen autistisen Petrin elämä muuttui kymmenen vuotta sitten, kun hän sai ensimmäiset ystävänsä. "Ystävyydessä ei sanoja tarvita", toteaa Petri. Se on oppi, jonka hän on saanut hyvältä ystävältään Atelta, joka on vaikeavammainen eikä pysty puhumaan.

"Olin elänyt Keravalla 30 vuotta ilman kaverin kaveria. Koulussa erilaisuutta ei hyväksytty, joten olin hyvin yksinäinen. Minulle palkattiin tukihenkilö, mutta häntä ei tapaamiseni kiinnostanut. Seuraava tuki oli Katri Helena. Hänen Vain hieman rauhaa -laulun sanat saivat minut uskomaan, että kavereita vielä löytyy."

Vanhaherra Nahkapää, Ville Villikarju ja Nasse
Etukorissa kulkevat Petrin fanit ja ystävyyden suurlähettiläät Vanhaherra Nahkapää, Ville Villikarju ja Nasse.

"Olin monelle vammaiselle ensimmäinen ystävä"

Vuonna 2005 kaikki muuttui, kun Petri sai toivomansa kolmipyörän. Hän tiesi täsmälleen minne polkea ja lähti matkaan kohti Kehitysvammaisten kerhon tapaamista. Tutustuttuaan vaikeavammaiseen Jaakkoon tapasi hän pian myös Aten. Niin Petri sai elämänsä ensimmäiset ystävät.

"Huomasin, että vaikeavammaiset ovat hyvin yksinäisiä. Niinpä ennen Oulun reissua kiertelin monta vuotta hoitolaitoksesta toiseen ympäri Uuttamaata. Tuli poljettua myös Hämeenlinnasta Turkuun ja Keravalta Savonlinnaan. Monelle vammaiselle olin ensimmäinen ja ainut ystävä."

Kilometrit kertyivät, kun Petri pyöräili ja ilahdutti monia yksinäisiä. Edessä oli vielä suurin matka. "Ystävyys kuuluu kaikille myös vaikeavammaisille -viesti oli saatava eteenpäin. Pitkä pyöräreissu Ouluun tuntui siihen parhaalta ratkaisulta."

Matkan aikana viesti lähti liikkeelle vauhdilla. Petriä haastateltiin ja matkasta tehtiin juttuja lehtiin ja telkkariin. Saapuessaan Ouluun Petri oli vierailut viidessätoista vaikeavammaisten päivätoimintakeskuksessa ja asumispalveluyksikössä. Uusia ystäviä oli kymmeniä.

Miten Petrin elämä muuttui Oulun reissun jälkeen?

"Nyt tuntuu mahtavalta! Elämästä on tullut ystävyydentäyteistä. Pidän yhteyttä matkalla tapaamiini kavereihin Facebookin välityksellä tai puhelimitse. Kaikki eivät pysty puhumaan, joten heitä on tuotu käymään kotonani. Olen myös vienyt heitä elokuviin tai keilaamaan. Joskus riittää, kun vain pitää toista kädestä. Ensi kesänä poljen Länsi-Suomea pitkin Tampereelle."

3 x Petrin iloisesti yllättämät

Jaakko Laukkanen

"Kuvakirjasta jää mukava muisto"

"Järjestimme Petrille ja hänen ystävälleen Atelle juhlalennon heidän ystävyytensä kunniaksi. Lento lähti täältä Helsingin Malmilta ja liiteli Uudenmaan yllä. Se teki Petriin ja samalla minuunkin vaikutuksen.

Tämä positiivinen ja innostunut kaveri on nostanut esiin tärkeän asian, jota moni ei ole tullut ajatelleeksi. Kyllä lento herätti minussa ajatuksia erilaisesta ystävyystoiminnasta. Sitä tulemme Petrin innoittamana varmasti tekemään."

Lentäjä ja toimitusjohtaja Jaakko Laukkanen, Good Flight Aviation

Pirkko Kojo

"Ihana kiitoskortti minulle ja pojalleni"

"Tapasimme Petrin ensimmäistä kertaa Vaikeavammaisfoorumilla Raaseporissa, jossa hän kertoi tulevasta Oulun reissusta. Kesälomamatkalla päätimmekin kurvata Oulun torin kautta ja olimme siellä Petriä vastassa. Hän oli ylpeä ja onnellinen matkasta, jonka aikana tapahtui paljon tärkeitä asioita. Saihan hän monta uutta ystävää ja kannustusta vaikeavammaisten ystävyyden viestinviejänä. Se on todella hieno asia!"

Pirkko Kojo, vaikeavammaisen Nikon äiti

Marja-Liisa Kauppila

"Nostan Petrille hattua"

"Petri perheineen yöpyi meillä Raahen etapin ajan. Hän on osaava mies, jolla on veitsenterävä ajatus. Petri vie ystävyyden sanomaa hienosti eteenpäin. Matka poiki uusia kokemuksia ja uusia ystäviä. Nostan hänelle hattua ja kiitän vierailusta. Se on meille tärkeä. Muistoksi jäi porukalla ottamamme kuvat ja Petrin lähettämä kiitoskortti."

Marja-Liisa Kauppila, Majoituspalvelu Nurmi

Lue lisää