Viisi vinkkiä kesäiseen kuvaushetkeen

Viisi vinkkiä kesäiseen kuvaushetkeen

Kirjoittaja Kaksi äitiä,

Synttärikuvat, kaverikuvat, pariskuntakuvat, raskauskuvat, perhekuvat… Oli syy kuvaukselle mikä tahansa, kesä on mielestäni kaikkein ihaninta aikaa ottaa valokuvia! Valoa riittää pitkälle iltaan asti ja kukkiva luonto tarjoaa kauniita kuvauspaikkoja pilvin pimein. Lämpimässä säässä kuvaaminen on myös huomattavasti mukavampaa kuin pakkaskeleillä. Muutaman tunnin kuvausretki lähiympäristöön – kenties pienten eväiden kera – onkin erittäin kiva aktiviteetti kesäiltaan!

Tänä kesänä halusimme vaimoni kanssa ikuistaa itsemme rakkaudentäyteisiin pariskuntakuviin viidennen hääpäivämme kunniaksi. Pyysimme yhtenä kauniina kesäiltana ystävämme kuvaajaksi ja lähdimme kolmisin etsimään inspiroivia kuvauspaikkoja. Meillä oli superhauska ilta ja muistoksi saimme todella onnistuneita kuvia! Kahdesta lempikuvastamme teetimme kuvataulut. Tiedän jo nyt, että taulut tulevat ilahduttamaan ja tuomaan valoa kotiimme kesän jälkeenkin. Erityisen innoissani olen suuresta canvas-taulusta, joka koristaa nyt makuuhuoneemme seinää – siitä olin haaveillut pitkään ja nyt sen sain!

Annan siis lämpimän suosituksen kesäiselle kuvausiltamalle. Nappaa alta viisi vinkkiäni kuvauksiin ja ei kun luontoon!

Canvas-taulu lempikuvasta

1. Pyydä kaveri kuvaamaan

Et välttämättä tarvitse ammattilaiskuvaajaa onnistuneeseen kuvaukseen. Erityisesti kesän valossa älypuhelimen kameralla saa otettua hyvinkin laadukkaita kuvia. Pyydä siis kuvaajaksi vaikkapa ystävä, sisarus, vanhempi tai vaikka puoliso. Kun kuvaaja on läheinen, voi kuvaussessio myös olla rennompi ja vähemmän jännittävä kuin vieraan kuvaajan kanssa. Jos vapaaehtoista ei meinaa löytyä, lahjo herkuilla tai ehdota, että otatte kuvia vuorotellen toisistanne. Puhelimen jalustan ja ajastintoiminnallisuuden avulla voit myös ottaa kuvat itse.

2. Etsi inspiraatiokuvia etukäteen

Varsinkin kuvaussession alussa kameran edessä oleminen saattaa tuntua jäykältä ja tahmealta. Kannattaakin etukäteen etsiä muutamia esimerkkikuvia, joiden tunnelmasta pidät. Niistä saat ideaa siihen, millaisissa asennoissa voisit olla, mihin suuntaan katsoa jne. Esimerkkikuvista voit myös saada inspiraatiota kuvauspaikan valintaan. Löydät kuvia esimerkiksi Instagramista, Pinterestistä tai googlaamalla. Itse etsin inspiraatiota hääpäiväkuvaukseemme Instagramista hashtagilla #couplephotography, jolla löytyi yli 1,9 miljoonaa kuvaa.

Ennen kuvaussessiota inspiraatiota voi etsiä vaikka Instagramista.

3. Nappaa myös kuvia, joissa ei poseerata

Monesti parhaat ja luonnollisimmat kuvat räpsäistään juuri silloin, kun kuvattava ei poseeraa lainkaan. Muista siis napata kuvia myös noista hetkistä. Ei siis haittaa, vaikka joissain kuvissa hiukset lentävät kasvoille tai otsarypyt näkyvät. Kun hymyt, katseet ja kehonkieli ovat aitoja, saat talteen todellista elämää! Monesti omat lempikuvani ovat juuri noita ei-suunniteltuja otoksia. Mutta miten noihin aitoihin hymyihin ja hetkiin sitten päästään? Tee jotain aivan muuta kuin poseeraa: kerro vaikka vitsi tai kutita toista. Nosta kaveri reppuselkään, rutista tai hyppää ilmaan.

Monesti parhaat ja luonnollisimmat kuvat räpsäistään juuri silloin, kun kuvattava ei poseeraa lainkaan.

4. Valitse mukaan erilaisia asuja

Kun olet nähnyt sen vaivan, että olet etsinyt kuvaajan ja kenties muutoinkin valmistautunut kuvaukseen, kannattaa sinun ehdottomasti maksimoida kuvauksesta saamasi hyöty. Ota siis mukaan muutamia eri asuja – kenties tyyliltään ja väreiltään erilaisia. Voit ottaa mukaan myös asusteita kuten hattuja, pantoja, huivin jne. Näin saat yhdestä kuvaussessiosta lopputulemana monipuolisemman kattauksen kuvia, joita voit hyödyntää niitä esimerkiksi somessa pidemmän aikaa. Otimme itse pariskuntakuvaukseen kummallekin mukaan kolme asua. Lisäksi mukana oli asusteina hattuja ja kukkaseppele. Suunnittelimme myös etukäteen, mitkä asut sopisivat keskenään hyvin yhteen.

5. Ota ilo irti kuvistasi

Kun kuvat on otettu ja olet valinnut niistä suosikkisi, älä jätä kuvia tietokoneen syövereihin makaamaan vaan ota ne käyttöön. Postaa kuvia someen tai lähetä ystäville. Päivitä profiilikuvasi käyttämiisi palveluihin. Teetä lempikuvastasi taulu, avaimenperä tai vaikkapa magneetti jääkaapin oveen. Käytä kuvia puhelimesi tai läppärisi taustakuvana. Ota siis ilo irti kuvausten parhaista otoksista! Muista myös antaa kuvat ottaneelle läheisellesi kunnia ja kiitokset kuvista – näin saat hänet kuvaajaksi seuraavallakin kerralla.

Katso videolta, millaisia tauluja Ella ja Susanna teettivät omasta kesäisestä kuvaushetkestään:

Kuka olen?

Perhevaikuttaja Susanna ”Suski” Silvander-Rosti

”Päivitän yhdessä vaimoni kanssa sateenkaariperheemme elämästä kertovaa KAKSI ÄITIÄ Youtube-kanavaa ja Instagram-tiliä. Rakastan perheemme arjen taltioimista videolle ja valokuviksi – se on minulle rakas harrastus ja katselen otoksia mielelläni jälkikäteen.”

Artikkelin kuvat: Jonna Salonen

Lue lisää