Kaksi äitiä -tubettaja Suski: ”Näin tein unelmieni valokuvaseinän!”

Kaksi äitiä -tubettaja Suski:
”Näin tein unelmieni valokuvaseinän!”

Kirjoittaja Kaksi äitiä,

Valokuvaseinä on ollut ikuisuusprojektini. Sain siihen alun perin idean jenkkileffoista, joissa amerikkalaista unelmaa elävien perheiden porraskäytävää tai eteisen seinää koristavat kymmenet kehystetyt valokuvat perheen elämästä vuosien – jopa vuosikymmenten – varrelta. On joulupotretteja, hääkuvia, otoksia söpöistä vauvoista ja valmistujaispäivänä riemuitsevista nuorista. Sellaisesta muistoja pursuavasta seinästä olin pitkään haaveillut!

Jostain syystä olin kuitenkin lykännyt toteutusta eteenpäin jo lähes kaksi vuotta – siitä asti, kun muutimme perheeni kanssa nykyiseen kotiimme. Aloittaminen tuntui työläältä, aikaa vievältä ja yksinkertaisesti rankalta. Siksi kuukaudet vierivät ja koko homma oli jäädä idean asteelle.

Viimein eräänä lauantaiaamuna päätin, että nyt tai ei koskaan! Nyt viimein ryhdyn toimeen. Eihän yhden kuvaseinän kokoaminen nyt niin vaikeaa voisi olla. Paljastan jo nyt, että olin oikeassa – muutaman tunnin vaivannäöllä sain aikaan unelmieni muistoseinän!

Halusin kuvaseinästä rennon, ehkä jopa hieman boheemin, joten osa kuvista saisi olla suurempia ja osa pienempiä.

Aloitin kuvien valitsemisella. Tämän vaiheen tiesin jo etukäteen olevan minulle vaikein, koska ihania kuvia on vaan niin paljon. Miten valinnan saisi tehtyä ilman päiväkausien pohdintoja? Ratkaisin ongelman aikapaineen avulla. Laitoin ajastimeen 30 minuuttia aikaa ja pyysin vaimoani etsimään kahdeksan kivaa kuvaa perhe-elämämme varrelta. Ainoat kriteerit olivat, että kuvien pitäisi liittyä perheeseemme ja niiden pitäisi saada hänet hymyilemään. Itse etsin toiset kahdeksan kuvaa oman puhelimeni suosikkikuvista. Puolen tunnin kuluttua meillä oli 16 ihanaa kuvaa kasassa.

Seuraavaksi tilasin kuvat. Halusin kuvaseinästä rennon, ehkä jopa hieman boheemin, joten osa kuvista saisi olla suurempia ja osa pienempiä. Hetken ifolorin sivuilla pyörittyäni päädyin tilaamaan kuusi kuvataulua (koossa 28 * 35,5 cm) ja 10 perinteistä valokuvaa, jotka tulisivat kehyksiin. Tässä vaiheessa aloin innostua – näin jo sieluni silmin, millainen kuvaseinästä tulisi! Kun toimitus saapui muutaman päivän kuluttua, olin erityisen onnellinen kuvatauluista. Kiiltolaminoitu puukuitulevy teki lopputuloksesta laadukkaan näköisen, vaikka useimmat kuvista olivat vain puhelimella napattuja.

Oli ihanaa asetella kuvataulut ja kehystetyt valokuvat omille paikoilleen.

Jatkoin päättämällä kuvaseinän paikan. Seinäehdokkaita oli kaksi: tyhjä seinänpätkä olohuoneessa ja toinen eteisessä. Päädyimme vaimoni kanssa valitsemaan kuvaseinän paikaksi eteisen. Tuntui ihanalta ajatukselta, että saisimme ihailla kuvia heti ulko-ovesta sisään astuttuamme. Lisäksi eteinen on muutoin tilana hitusen tylsä – kuvaseinä tekisi siitä persoonallisen ja kodikkaan!

Sitten suunnittelin kuvien kiinnityksen. Vaihtoehtojahan olisi monia: kuvat voisi kiinnittää vaikkapa taulukoukuilla tai kiinnityspaloilla – tai sitten perinteiseen tapaan seinään naulaamalla. Päätin lopulta, että en ripusta kuvia suoraan seinään vaan käytän tauluhyllyjä, jotta kuvia voi tulevaisuudessa helposti lisäillä, vaihdella ja siirrellä. Haaveenani oli, että kuvaseinä saisi elää ja täydentyä sitä mukaa kun perheellemme syntyy uusia muistoja. Hankin siis muutaman tauluhyllyn ja ruuvasin ne eteisen seinään.

Lopuksi asettelin kuvat paikoilleen. Tämä oli koko projektin tyydyttävin vaihe. Oli ihanaa asetella kuvataulut ja kehystetyt valokuvat omille paikoilleen. Kun olin tyytyväinen lopputulokseen, kutsuin vaimoni ja 3-vuotiaat kaksosemme ihailemaan kuvaseinää. Heidän reaktionsa olivat ihanat! Kaksoset hihkuivat innosta, kun bongailivat tuttuja naamoja kuvista ja muistelivat kuvissa näkyviä hetkiä. Vaimoni herkistyi kuvaseinän edessä – miten ihanaa olikaan nähdä niin monia tärkeitä muistoja koottuna yhteen.

Lopputuloksesta tuli vielä upeampi kuin uskalsin haaveilla.

Kuten monen muunkin ikuisuusprojektin kohdalla, myös kuvaseinä oli lopulta paljon helpompi toteuttaa kuin oletin. Lisäksi lopputuloksesta tuli vielä upeampi kuin uskalsin haaveilla. Kuvaseinän valmistumisen jälkeen myös moni meillä vieraillut läheinen on ihastellut seinää ja jäänyt tutkimaan kuvia heti sisään päästyään. Kannatti siis ryhtyä toimeen!

Suskin vinkit kuvaseinän kokoamiseen:

1. Osallista perheenjäseniä kuvien valintaan ja aseta valinnalle aikaraja – vaikkapa 30 minuuttia. Näin homma ei tunnu liian työläältä ja tulee tehtyä. Jos jokin tärkeä kuva unohtuu, se ei haittaa - voit tilata sen myöhemminkin.

2. Mieti kuvaseinän tyyli sen mukaan, millainen sisustustyylisi on. Haluatko boheemin seinän, jossa saa olla eri kuvakokoja ja erilaisia kehyksiä ja tauluja? Vai miellyttääkö silmääsi symmetrisempi lopputulos?

3. Tutustu eri kiinnitysvaihtoehtoihin, niitä on monia! Esimerkiksi kuvahyllyjen avulla kuvien siirtely, lisäily ja vaihtaminen on helppoa.

Kuka olen?

Perhevaikuttaja Susanna ”Suski” Silvander-Rosti

 ”Päivitän yhdessä vaimoni kanssa sateenkaariperheemme arjesta kertovaa Kaksi äitiä -Youtube-kanavaa ja Instagram-tiliä. Rakastan perheemme arjen taltioimista videolle ja valokuviksi – se on minulle rakas harrastus ja katselen otoksia mielelläni jälkikäteen. Kaikkein parhaita ovat arjen tilanteista napatut kuvat, joissa ei turhaan pönötetä.”

Lue lisää