Vinkit parempiin joulukorttikuviin
Joulu lähestyy ja moni ryhtyy askartelemaan joulukortteja, joiden pääosassa ovat omat lapset. Haluaisitko tänä vuonna joulukortteihisi vähän paremmat valokuvat? Kauniit kuvat onnistuvat kotioloissa, kun muistat muutamia yksinkertaisia niksejä.
1. Valo ja kuvauspaikka
Luonnonvalo on kaiken a ja o. Paras kuvausaika on yleensä keskipäivän tienoilla.
Valitse kuvauspaikka mahdollisimman läheltä ikkunaa. Valoa olisi hyvä tulla useammalta suunnalta. Saat lisää valoa avaamalla kaikki mahdolliset verhot ja sälekaihtimet. Myös valkoiset pinnat, kuten seinät, heijastavat vähän valoa.
Keinovalo tekee kuvaan rumia varjoja ja sotkevat kuvan värilämpötilaa, joten sammuta kaikki lamput. Jos kamerassa on kiinteä salama, kytke se pois päältä.
Taustan pitäisi olla eheä, esimerkiksi tyhjä seinä ilman ovia tai huonekaluja. Piilota johdot ja muu ylimääräinen, sillä valokuvassa ne kiinnittävät huomion. Jos kotoa ei löydy eheää seinää, ripusta taustaksi esimerkiksi päiväpeiton tai viltin. Mitä paksumpi kangas on, sitä kauniimmin se laskeutuu.
Ellet saa taustaa eheäksi, tee siitä sumeampi tuomalla kohdetta eteenpäin. Mitä enemmän kohteen ja taustan välissä on tilaa, sitä sumeampi tausta on kuvassa.
2. Rekvisiitta ja vaatteet
Vähemmän on enemmän. Pääosassahan ovat kuvattavat. Rekvisiitta voi olla mitä tahansa itse tehtyä: voit sitoa vaikkapa havuja kimpuiksi juuttinarulla.
Mieti rekvisiitta kuvauspaikan ja taustan värin mukaan. Mikä sopii taustaan, muttei huku siihen? Rekvisiitan, kuvauspaikan ja vaatetuksen tehtävä on täydentää toisiaan.
Joulukorttikuvissa ei ole pakko pukeutua tonttulakkeihin tai perinteisiin joulunpunaisiin vaatteisiin. Vaatteet voivat olla esimerkiksi sammalenvihreät, harmaat tai vanhan roosan väriset.
Jos haluat käyttää Ifolorin valmiita joulukorttipohjia, katso korttimallit läpi jo rekvisiitan ja vaatteiden suunnitteluvaiheessa. Korttipohjat ovat usein kirjavia; niissä voi olla tonttulakkeja tai poroja, jolloin simppeli kuva istuu pohjaan paremmin.
3. Kuvakoot ja kuvankäsittely
Kuvaa kaikkia kuvakokoja: kokokuvaa, lähikuvaa ja puolikuvaa, sekä pysty- että vaakakuvaa. Ifolorin korttipohjissa on malleja, joissa on paikka useammalle kuvalle. Sellainen näyttää paremmalta, kun kortissa on eri kuvakokoja.
Ylipäänsä kannattaa ottaa paljon kuvia. Mitä enemmän kuvissa on ihmisiä, sitä enemmän ruutuja pitää ottaa, sillä on todennäköisempää, että jollakulla on vaikkapa silmät kiinni jossain kuvassa.
Vaikket käsittelisi kuviasi suuremmin, aina kannattaa tehdä pientä peruskäsittelyä. Lisää kuviin vähän kirkkautta ja kontrastia. Ilmaisia, suhteellisen helppokäyttöisiä kuvakäsittelyohjelmia on nykyään hyvin tarjolla.
Kuvan voi myös käsitellä mustavalkoiseksi ja laittaa värikkääseen korttipohjaan.
4. Tärkeintä on tunnelma
Älä tee tekemällä tehtyjä kuvia vaan kuvaa fiilistä! Unohda kiire – etenkin, jos kuvaat lapsia. Muista pitää taukoja kuvausten aikana.
Jos lapsia pyytää olemaan paikallaan, hymyilemään ja katsomaan kameraan, kuvista voi tulla jäykkiä. Hae mieluummin tunnelmaa: kuvaa väli-ilmeitä ja hetkiä, joina lapset touhuilevat keskenään. Lapselle voi antaa vaikka piparkakun. Se vie ajatuksia joulutunnelmaan.
Kaikissa kuvissa ei myöskään tarvitse katsoa kameraan.
5. Kuvat ammattilaisella
Jos et itse halua ottaa kuvia, ammattivalokuvaajilta löytyy minikuvauspaketteja. Moni valokuvaaja järjestää joulukorttikuvauksia loka-marraskuussa, jolloin ehtii vielä teettää kuvista joulukortit. Pakettiin kuuluu yleensä 3–10 kuvatiedostoa, joista voi korttien lisäksi tilata vaikkapa tauluja, seinäkalentereita tai kuvakirjoja.
Vaikka lapsi saattaa aluksi jännittää kuvausta ammattilaisen studiossa, se on yleensä lopulta ikimuistoinen kokemus.