• Helsingin Tuomiokirkko yövalaistuksessa

    Hämäräkuvausko haastavaa?

    Lue nämä helpot ohjeet hienoihin hämäräkuviin.

    Kuvaamiseen tarvitaan aina valoa, ja öisin se on vähissä. Älä silti luovu toivosta, näillä vinkeillä onnistut pimeässä!

    Selvitä, mistä valo tulee

    Vaikka illalla ja yöllä voi olla hyvinkin pimeää, täysin valotonta ei ole koskaan. Onko vieressä katulamppu tai ulkovalo, jota voit käyttää hyväksesi valaisussa? Mollottaako taivaalla kuu? Muista, että sivusta tuleva katulampun valo vaatii kuvakulman sommittelua, ja kuun valo on kalpeampi ja kovempi kuin auringonvalo.

    Hämärässä saakin paremmin taltioitua tunnelmia kuin tiukkoja yksityiskohtia. Hienoimman hämärätunnelman saat vangituksi silloin, kun viimeinen tai ensimmäinen auringonsäde lankeaa maahan.

    Parhaita hämäräkuvauskohteita ovat erilaiset valoaiheet itsessään, kuten kaupungin loistava siluetti, upeat valoketjut tai ilotulitukset.

    Muista hämäräkuvaajan tärkein varuste: jalusta

    Jalusta on hämäräkuvaajan ehdoton varuste. Mitä hämärämpää on, sitä pidemmän valotusajan onnistunut kuva tarvitsee. Yöllä valotukseen kuluva aika voi olla jopa 30 sekuntia, ja kameran on silloin pysyttävä vakaana. Älä siis lähde yön selkään ilman jalustaa.

    Vanhankaupunginkoski

    Näin valotat oikein

    Kameran automaattiset yökuvausohjelmat eivät ole se paras vaihtoehto. Ne kannattaa kytkeä pois, jotta kuvien kohina ei lisäänny liikaa.

    Kun valitset itse ISO- eli herkkyysarvon, valotusajan sekä himmenninaukon koon, saat paremman lopputuloksen.

    Hämärässä kannattaa valita pienin mahdollinen ISO-arvo, sillä pimeässä liian herkkä eli suuri ISO-arvo tekee kuviin kohinaa. Kun kennoa ei säädetä kaikkein valoherkimmäksi, täytyy valoa saada pitkällä valotusajalla. Tähän tarvitset jalustaa, jotta kamera ei heilu pitkän valotusajan aikana.

    Himmeninaukko kannattaa taas säätää mahdollisimman pienelle, sillä se tarkoittaa laajaa terävyysaluetta. Kohde nimittäin todennäköisesti heiluu pitkän valotusajan aikana, joten tällä säädöllä se ei mene epäselväksi puuroksi.

    Kamera saattaa myös heilahtaa pelkästä laukaisimen painalluksesta, joten käytä mieluusti itselaukaisinta. Jos järjestelmäkamerassasi on peilietsin, kytke sekin pois päältä hämäräkuvauksen ajaksi, samasta syystä.

    Onko niin säkkipimeää, ettet pysty enää tarkentamaan? Kokeile, tarkentaako automatiikka johonkin kohteen ulkopuolella olevaan, mutta suurin piirtein yhtä kaukana sijaitsevaan pisteeseen? Tarkenna siihen, ja kytke sitten automaattitarkennus pois päältä.

    Revontulet järven yllä

    Tallenna RAW-muodossa

    Mikäli sinulla on mahdollisuus tallentaa kuvat RAW-muodossa, ota se käyttöön. Hämäräkuvat kun kuitenkin usein alivalottuvat, niin niitä on kaikista helpointa korjata jälkeenpäin, kun käytössä on kuvan raakatiedosto kaikkine kennolle tallentuneine tietoineen.
    Suomenlinna pimeällä

    Sormet pois salamalta!

    Tietysti salaman käyttö pimeässä houkuttelee, mutta todellisuudessa se valaisee niin pienen alueen kameran ympärillä, että siitä on lähinnä haittaa. Kokeile siis yllälueteltuja valotuskikkoja sekä jalustaa!

    Ideoita hämäräkuvien hyödyntämiseen

    Lue lisää