Elsa ja Susanna Salmela

Kuvakirja lapsen piirroksista ja askarteluista

Kuvakirjan aukeama, jossa on skannattuja kuvia lapsen piirroksista ja askarteluista.

Anna arvoa pienen taiteilijan töille ja tallenna ne kuvakirjaan. Sähköinen näköiskirja on helppo lähettää selattavaksi myös sukulaisille.

Piirroksia, maalauksia, joulutonttuja, äitienpäivälahjoja, pääsiäismunia… Lapset askartelevat päiväkodissa ja koulussa paljon. Moni lapsi tykkää taiteilla myös kotona. Harvassa kodissa on tilaa pitää kaikkia teoksia esillä, ja niinpä luovien hetkien lopputuotteet päätyvät joskus sikin sokin lipastojen laatikoihin. Mitäpä jos antaisit pikku taiteilijasi töille niiden arvoisen paikan ja kokoaisit lapsen taiteellisia aikaansaannoksia kuvakirjaksi?

Turkulainen Susanna Salmela toteutti kuvakirjan tyttärensä Elsan askarteluista ja piirroksista. Salmela valokuvasi kirjaan askartelutöiden lisäksi myös niitä hetkiä, joina teokset olivat syntyneet, sekä muutakin elämää, joka inspiroi Elsaa taiteiluun.

– Lähdin kokoamaan kirjaa sillä ajatuksella, etten dokumentoi pelkkiä askarteluja, vaan ylipäänsä eri alojen luovuutta. Mukaan tuli kuvia esimerkiksi leikeistä ja musiikkihetkistä.

Sivut on täytetty valokuvilla perheen mökkireissuista, pihaleikeistä ja muista lapsen elämään kuuluvista asioista. Kohokohtia, kuten ensimmäinen Robinin keikka, on totta kai mahtunut mukaan. Kuvia rytmittävät aiheisiin sopivat runot.

Kuvakirjan aukeamalla kuvia lapsesta askartelemassa.

Salmela kuvaa perheensä arkea paljon. Kuvakirja oli hyvä syy karsia vuosien aikana kertyneistä valokuvista parhaat. Valmiista kirjasta otettiin pari lisäkappaletta isovanhemmille. Myös sähköistä näköiskirjaa lähetettiin sukulaisille katseltavaksi.

– Kirjassa on Elsan kuvia ja töitä parivuotiaasta ekaluokkalaiseksi. Kuvat muodostavat kokonaisuuden, joka kertoo, mistä asioista hän on ollut kiinnostunut eri ikävuosina ja miten hänen luovuutensa ja kykynsä ovat kehittyneet. Niitä Elsa voi itsekin vanhempana katsella ja muistella lapsuutta, vaikka itse työt joskus häviäisivätkin.

Päiväkodissa ja koulussa tehtyjen töiden lisäksi Salmelalle oli tärkeää kuvata kirjaan Elsan omin päin tekemiä piirustuksia.

– Ne kertovat vielä enemmän siitä, mikä häntä on kiinnostanut missäkin elämänvaiheessa. Vihkojen kulmiin ja kirjekuorien takapuolelle syntyneet piirrokset kuvastavat lapsen luovuutta toisella tavalla kuin mallista tehdyt askartelut.

Salmelalle on tärkeää, että lapsi saa toteuttaa luovuuttaan eri tavoin. Se opettaa hyödyllisiä taitoja, vaikkei suunnitelmissa olisikaan ura luovalla alalla.

– Toivon, että lapselleni kasvaa rohkeus ilmaista omaa luovuuttaan ja mielikuvitustaan. Uskon, että siitä syntyy myös ongelmanratkaisukykyä ja taitoa ottaa elämässä vähän rennommin. Kaikkeen ei aina tarvitse suhtautua niin vakavasti.

Lapsen piirros ja teksti

LAPSEN TAITEILUT KUVAKIRJAKSI – VIISI VINKKIÄ

1. Valitse parhaat työt yhdessä lapsen kanssa. Lapsi saa tärkeän kokemuksen siitä, että hänen mielipiteellään on väliä.

2. Kirjan voi tehdä esimerkiksi jokaisen päiväkoti- tai kouluvuoden päätteeksi, jolloin lapsen yhden vuoden kehitys ja elämä tulee dokumentoitua yksiin kansiin. Jos teet kirjan useamman vuoden ajalta, voit tehdä jokaisesta lukuvuodesta aukeaman, johon kuvaat vuoden aikana syntyneitä töitä koulu- tai päiväkotikuvan viereen.

3. Vaihtoehtoisesti voit koota kirjan tietyn teeman ympärille: esimerkiksi omakuvia eri ikävuosilta, piirros omasta perheestä eri vuosilta, kesä- tai joululoma eri vuosilta.

4. Kuvaa vierekkäin lapsi taiteilemassa ja valmis työ, tai esimerkiksi tilanne, josta lapsi on saanut idean piirrokseen tai maalaukseen. On hauskaa muistella, millaiset asiat innoittavat taiteilemaan.

5. Askartelukirja ilahduttaa myös isovanhempia ja muita sukulaisia. Kirjan valmistuttua saat sähköpostitse linkin kirjan katseluversioon, joka säilyy 30 päivää. Voit jakaa linkin vaikkapa sukulaisille, jotka voivat tilata kirjan myös itselleen muistoksi.

Tilaa nyt oma kuvakirjasi

Lue lisää