Kuvausvinkit auringonlaskuun

Kuvausvinkit auringonlaskuun

Kesän yksi näyttävimmistä kuvausaiheista on tietenkin auringonlasku. Poimi tästä vinkit, miten onnistut upeassa hetkessä.

Tunnelma paremmaksi kuvakulmalla

Ei näin

Ei näin:

Auringonlasku näyttää kuvassa vaisulta Kun kuvaat maisemaa, kiinnitä huomiota erityisesti valon suuntaan ja määrään. Kirkas, pilvetön taivas ei ole välttämättä paras mahdollinen sää kuvata auringonlaskua.

Auringonlaskua

Tässä kuvassa aurinko pysyttelee pilvien takana ja kuvasta puuttuu dramatiikka. Älä silti hylkää automaattisesti auringonlaskun kuvaamista, vaikka pilviä olisikin. Sopivasti pilvisellä säällä aurinko saattaa heijastaa pilvien reunoihin upeita värejä.

Vaan näin:

Odota oikeaa hetkeä Tunnelmallisimman kuvan saat otettua aivan hetki ennen auringonlaskua. Jos valo osuu pahasti kameran linssiin, varjosta sitä kädelläsi.

Taivas heijastuu

Mieti myös etukäteen, mitä haluat auringonlaskukuvassasi näkyvän. Erilaiset rajapinnat ovat aina kiinnostavia: kuvaa järven- tai merenpinnan ja horisontin rajaa. Saat kauniin minimalistia kuvia.

Auringonlaskun aikaan kuvatessa kannattaa kokeilla eri kuvakulmia. Ihan pienelläkin – muutaman sentin kuvakulman muutoksella – kuva muuttuu olennaisesti. Ehkä kuvasi etualalla voisi näkyä jokin pieni elementti? Mielenkiintoisia kiintopisteitä auringonlaskun kaveriksi ovat vaikkapa rannan kivet, puiden latvat, soutuvene järvellä tai laiturinnokka.

Tässä kuvassa veden heijastamat pilvet tuovat kuvaan kauneutta.

Horisontti suoraksi!

Vino horisontti

Ei näin: Horisontti on kuvassa vinksallaan

Kun kuvan horisontti on vinossa, sitä katsoessa tulee levoton olo: aivan kuin maisema valahtaisi toisesta kulmasta ulos. Auringonlaskun kaunis tunnelma latistuu, eikä katse kiinnity mihinkään. Vinoa horisonttia voit toki käyttää tehokeinona esimerkiksi vauhdikkaissa, toiminnallisissa, kuvissa.

Horisontti suorassa

Vaan näin: Suora horisontti luo tasapainoa

Nyt kun olet saanut horisontin suoraan, voit alkaa kikkailemaan kuvakulman kanssa. Keskellä kulkeva horisontti puolittaa kuvan kahteen osaan, ja sopii mainiosti esimerkiksi kuviin, jossa kuvaat auringonlaskun heijastumista peilityynelle järvelle.

Täysin erilaisen tasapainon kuitenkin saat, kun menet kuvaamaan vaikkapa aivan maan tasolta ja otat maiseman etualaa enemmän kuvaan mukaan. Varmoja tapoja saada hyvä kuva on asettaa horisontti hieman keskikohtaa alemmaksi tai ylemmäksi.

Monien puhelimien kameroissa on ruudukko, jolla voit tarkistaa helposti horisontin linjan. Saat suoristettua sen myös jälkikäteen kuvankäsittelyssä.

Lue lisää