Puutarha on kuvaajan aarreaitta! Lue ammattilaisen vinkit puutarhakuvaukseen

Puutarha on kuvaajan aarreaitta!

Lue ammattilaisen vinkit puutarhakuvaukseen

Puutarhapainotteisen Versoileva Median Kati Jukarainen ja Johanna Rintanen ovat aktiivisia valokuvaajia. He kuvaavat puutarhaa keväästä syksyyn jopa päivittäin. Näin syntyy kokonaisuus, jossa koko kasvukausi tulee taltioitua. Lopputuloksena syntyy kaunis kuvakirja. Poimi artikkelista Katin ja Johanna parhaat vinkit puutarhakuvaukseen ja kuvakirjan tekoon.

Katin ja Johannan vinkit puutarhakuvaukseen:

1. Muista suorat linjat! Kuvassa näkyvät rakennukset, pöydät, tuolit, rakennelmat jne. on hyvä olla suorassa. Sama pätee horisonttilinjaan.

2. Valitsemalla kamerasta mahdollisimman suuren aukon saat kuvaan kapean syväterävyyden, jolloin kuvaan saa kivasti pehmeää ja hieman salaperäistä tunnelmaa. Kapea syväterävyys toimii erityisen hyvin myös kasvien yksityiskohtien tai puutarhan pikku pörriäisten kuvaamiseen. Tällöin itse kohde piirtyy selkeästi esiin runsaastakin taustasta.

3. Luo kuviin tilantuntua ja kerroksellisuutta kuvaamalla jokin kasvin tai oksan takaa.

4. Vaihtele kuvakulmia ja rajauksia. Kuvaa läheltä ja kaukaa, pystyä ja vaakaa. Näin kohde näyttäytyy eritavoin kuvissa ja saat kuvakokonaisuuteen vaihtelevuutta.

Puutarhakuvausvinkki: kierrä puutarha joka päivä
Kierrä puutarha joka päivä, kukinta voi olla nopeasti ohi.

5. Tutki miltä suunnalta valo lankeaa kuvattavaan kohteeseen. Kesäpäivien keskipäivän valo saattaa olla hyvinkin kirkas ja tällöin syntyy voimakkaita varjoja ja valoja. Paras aika puutarhan kuvaamiselle on varhainen aamu, juuri ennen auringonnousua tai sen tietämillä.

Puutarhakuvausvinkki: seuraa valon kiertoa
Seuraa valon kiertoa, ja opettele milloin pihasi on kauneimmillaan. Tavallisimmin kesällä paras aika kuvata on aikaisin aamulla ja myöhään illalla.

6. Polvistu rohkeasti maahan! Puutarhaa kuvatessa on hyvä varustautua rentoihin vaatteisiin, näin on helppo mennä tarvittaessa polvilleen maahan tai kyyristyä kuvaamaan kasveja ja näkymiä myös matalalta.

Puutarhakuvausvinkki: mene riittävän lähelle kasveja
Mene riittävän lähelle kasveja. Yksityiskohdat korostuvat lähikuvauksessa. Kokeille erilaisia objektiiveja ja löydä oma suosikkisi.

7. Tarkista kuvausympäristö! Puutarhaan jää helposti kitkentä-ämpäreitä, kottikärryjä ja työkaluja, jotka näkyvät kuvissa. Ennen kuvausta onkin hyvä tarkistaa mitä kaikkea kuvassa tulee näkymään.

8. Valkoiset kukat hohtavat pimeässä. Kokeile kuvat tummanpuhuvia kuvia, joissa valkoiset kukat luovat upean kontrastin Kirkkaat värit tulevat parhaite oikeuksiinsa päiväsaikaan pilvisellä kelillä tai hajavalossa.

Puutarhakuvausvinkki: kuvaa ilman salamaa
Kuvaa mieluiten aina ilman salamaa ja panosta valovoimaiseen objektiiviin.

9. Puutarhan ja kasvien kuvaamisessa tärkeää on kasvien tunnistettavuus ja luonnollisuus. Kasvin habitus on helpoin taltioida sivusta, kun kyyristyt kasvin kanssa samalle tasolle. Muodikas ylhäältäpäin kuvaaminen toimii puolestaan, jos haluat trendikästä ja särmempää kuvaa. Älä ylikäsittele kuvia, jotta sävyt eivät mene luonnottomiksi. Kasvin tunnistaminen on silloin vaikeampaa.

Tee ifolor-kuvakirja puutarhateeman mukaan

Puutarha on inspiraationa monipuolinen. Erilaisia teemoja kuvakirjan kasaamiseen on helppo keksiä. Inspiroidu omasta tai julkisesta puutarhasta ja kuvaa teeman mukaan kirjaa varten. Puutarha on läsnä ympäri vuoden kuvien muodossa, kun taltioit kasvukauden kirjaksi.

Laadukkaassa kuvakirjassa muistot säilyvät kauniina ja kirkkaina pitkälle tulevaisuuteen.
Laadukkaassa kuvakirjassa muistot säilyvät kauniina ja kirkkaina pitkälle tulevaisuuteen.

Aikajana on helppo tapa lähetyä puutarhaa kuvina. Kuvaa kasvukausi alusta loppuun tai keskity vain yhteen vuodenaikaan tai kuukauteen. Aikateemalla tulee taltioitua myös laajoja näkymiä puutarhasta.

Rakenna näkökulma kasviryhmän tai tietyn kasvisuvun ympärille. Kuvaa esimerkiksi yhteen kirjaan perennat ja toiseen puuvartiset kasvit. Kasvikeräilijä keskittyy kasvisukuun tai tietyn kasvupaikan kasveihin. Miltä kuulostaisi kuvakirja metsäpuutarhasta, kivikosta tai perennapuutarhasta.

Puutarhajuhlat ovat kauden kohokohtia. Kerää ja vaali muistoja kirjan muodossa. Se kokoaa samoihin kansiin upean puutarhan ja rakkaimmat ihmiset.

Luo kaunis kuvakirja puutarhakuvilla

Lue lisää