Valokuvaaja Jaakko Lukumaa näyttää, miten valo muuttaa maisemaa eri vuorokauden aikoina.

Näin onnistut maisemakuvissa

Valokuvaaja Jaakko Lukumaa näyttää, miten valo muuttaa maisemaa eri vuorokauden aikoina.

"Kesällä aamuyöt ovat upeita. Itse herään pari kertaa kesässä todella aikaisin kuvaamaan, kun pelloilla ja metsissä nousee usva. Halusin kuvata minulle tärkeän luontonäkymän samasta paikasta eri vuorokaudenaikoihin. Valitsin välineeksi järjestelmäkameran, koska tässä kuvauksessa terävyysalueen hallinta on tärkeä. Sain männynrungot ja jäkälät teräviksi. Taka- ja etuala puolestaan jäävät vähän epäteräviksi.

Valitsin aamulla kauniin kohdan tutun kallion päältä. Minua kiinnosti tutkia, miten valon suunnan, korkeuden ja luonteen muutokset näkyvät mäntyjen rungolla, rantakivissä ja vedessä. Sommittelin kuvan ja jätin kameran jalustalle koko päiväksi. Kävin aina välillä painamassa laukaisinta. Oli todella mielenkiintoista nähdä, miten näkymä ja valon sävy muuttuivat aamusta iltaan."

Luontokuva vaihtaa väriä

Maisemakuvaus

KELLO 6.00

Tässä kuvassa näkee, että valo tulee matalalta. Valossa on lämmin sävy. Peilityyni vesi ihan vaatii hyppäämään järveen.  

KELLO 11.30

KELLO 11.30

Kuvassa valo tulee jo ihan eri suunnasta. Valo on yleiskova eikä muotoile männyn runkoa. Kun valo tulee suoraan taka-alan rantakiviin, se syö syvyysvaikutelmaa. Mutta päivä on selkeästi käynnistynyt ja vesi väreilee.
KELLO 15.30

KELLO 15.30

Valo tulee tosi kivasta suunnasta – takaviistosta. Se tuo kuvaan kolmiulotteisuutta ja osuu vedenpintaan kauniisti. Koska valo tulee aika ylhäältä lehvästöjen läpi, se läikyttää kivasti mäntyjen runkoja. Vaikka kello on vasta puoli neljä, kuvassa on jo vähän iltatunnelma. Tämä on hyvä esimerkki, miten kuvilla luodaan mielikuvia: tosi nätti iltatunnelma onkin tehty päivällä puoli neljältä.
Kello 19

Kello 19

Tässä ollaan jo aika varjossa, aurinko on painunut metsän taakse. Kivat kylmät sävyt ovat plussaa, mutta vähän tämä kuva jää hajanaiseksi eikä anna minulle kauhean paljon. Vesi on jo tummaa ja vähän vaarallisen näköistä. Myös pienet mainingit ovat ilmestyneet.
KELLO 23

KELLO 23

Tämä on suosikkini: sadunomainen taikametsä tai lumottu lampi. Sävymaailma on pelkistetympi ja kesäyön valo todella hieno. Nyt myös taivas heijastuu oksien välitse. Eroja edelliseen kuvaan huomaa hyvin, kun katsoo oikealla puolella olevia männynoksia.

Kiiltäväpintainen kuvataulu toistaa hienosti maiseman värit ja tunnelman.

Lue lisää