Näin onnistut maisemakuvissa
Valokuvaaja Jaakko Lukumaa näyttää, miten valo muuttaa maisemaa eri vuorokauden aikoina.
"Kesällä aamuyöt ovat upeita. Itse herään pari kertaa kesässä todella aikaisin kuvaamaan, kun pelloilla ja metsissä nousee usva. Halusin kuvata minulle tärkeän luontonäkymän samasta paikasta eri vuorokaudenaikoihin. Valitsin välineeksi järjestelmäkameran, koska tässä kuvauksessa terävyysalueen hallinta on tärkeä. Sain männynrungot ja jäkälät teräviksi. Taka- ja etuala puolestaan jäävät vähän epäteräviksi.
Valitsin aamulla kauniin kohdan tutun kallion päältä. Minua kiinnosti tutkia, miten valon suunnan, korkeuden ja luonteen muutokset näkyvät mäntyjen rungolla, rantakivissä ja vedessä. Sommittelin kuvan ja jätin kameran jalustalle koko päiväksi. Kävin aina välillä painamassa laukaisinta. Oli todella mielenkiintoista nähdä, miten näkymä ja valon sävy muuttuivat aamusta iltaan."
Luontokuva vaihtaa väriä
KELLO 6.00
Tässä kuvassa näkee, että valo tulee matalalta. Valossa on lämmin sävy. Peilityyni vesi ihan vaatii hyppäämään järveen.
KELLO 11.30
KELLO 15.30
Kello 19
KELLO 23
Tämä on suosikkini: sadunomainen taikametsä tai lumottu lampi. Sävymaailma on pelkistetympi ja kesäyön valo todella hieno. Nyt myös taivas heijastuu oksien välitse. Eroja edelliseen kuvaan huomaa hyvin, kun katsoo oikealla puolella olevia männynoksia.
Jaakon vinkit luontokuvaukseen:
- Mikäkö on vuorokauden paras aika kuvata? Aamu tai ilta. Keskipäivällä kuvaamisen jättäisin useimmiten väliin. Kirkkain valo on harvoin paras.
- "Huonon valon päivinä" luontokuvaaminen ei ole parhaimmillaan. Toki joskus dramaattiset tummat pilvet tai sadesumuinen maisema voivat olla kiinnostavaa kuvattavaa, mutta jalusta on hyvä olla mukana. Hienoja kuvia saa juuri ennen ukkoskuuroa – silloin saat samaan kuvaan mustat pilvet, keltaisen valon ja auringon pilkahduksen.
- Upeassa valossa tylsäkin maisema näyttää hienolta, kun taas vääränlaisessa valossa upeinkin maisema latistuu
- Luontoa voi kuvata kännykälläkin. Resoluutio ei ole enää uusimmissa malleissa ongelma. Kuvat ovat tarpeeksi isoja, mutta terävyysalueen hallinnoiminen on helpompaa järkkärillä tai pokkarilla, jossa on aukonsäätömahdollisuus.
Kiiltäväpintainen kuvataulu toistaa hienosti maiseman värit ja tunnelman.