Ammattilaiskuvaaja arvioi Premium-kuvakirjan laadun: "Loistavat värit, jämäkät sivut"
"Mitäkö vaadin ammattilaisvalokuvaajana kuvakirjalta? Tarkkaa värien toistoa, kylläisiä sävyjä ja jämäkkää tuntumaa." Näin listaa valokuvaaja Jaakko Lukumaa, joka testasi ifolorin uutuustuotteen Premium-kuvakirjan. Ja oli innoissaan.
Premium-kuvakirja on valmistettu hopeapohjaiselle valokuvapaperille perinteisesti kemiallisella kehitysprosessilla, mikä takaa sille pitkän iän – jopa yli sata vuotta.
Tässä Jaakon havainnot uudesta kuvakirjasta:
1. Loisto toisto
Erityisesti minua ilahduttaa se, että värit toistuvat kuvissa juuri sellaisina kun ne tein ja tarkoitin. Sävyt ovat kylläisiä, myös yökuvat näyttävät hyviltä. Vaativakin kuvantekijä voi olla Premium-kirjan kuvien laatuun tyytyväinen. Aukeaman kuvat pääsevät Premium-kuvakirjassa oikeuksiinsa. Tälle paperille tehdyissä kuvissa havainnollistuu, kuinka hyvää digikameran jälki on.
Lisäksi on ilahduttavaa nähdä hyppysissään näin hyvälaatuisia kuvia – nykyäänhän me katsomme kuvia usein läppäriltä tai suhruiselta monitorilta. Itselläni on erittäin hyvä kalibroitu näyttö, joten aivan yllätyin, kuinka miellyttävää oli tutkia omia kuvia laadukkailta kirjansivuilta. Tuli tosi hyvä fiilis!
2. Automaattista apua
Designerissa on automaattinen kuvakorjailu, jolla tulee tasokasta jälkeä. Jokainen kuvasi analysoidaan erikseen, ja esimerkiksi sävyjä, terävyyttä tai varjoja korjataan tarvittaessa. Hyvään kuvaan ei välttämättä tehdä lainkaan korjailuja, ja halutessasi saat automaattisen kuvakorjailun pois päältä. Nyt jos tekisin kuvani uudestaan, vähentäisin hieman terävöitystä.
3. Matta vai kiiltävä?
Matalla ja kiiltävällä paperilla on faninsa. Itse valitsin matan. Tässä paperissa on silkkimäisyyttä ja se näyttää silmiini puolimatalta. Hieman matat kuvat ovat mielestäni paremmin katsottavissa kuin kiiltävät. Lisäksi sormenjäljet jäävät kiiltävään paperiin helposti näkyviin. Kuvakirjan sivu tuntuu jopa yltäkylläisen paksulta.
4. Saako olla pystyä vai vaakaa?
Jos haluat kuvakirjaasi useampia koko aukeaman täyttäviä isoja vaakakuvia, valitse pysty kirjamalli. Saat myös sivun pystykuvista paljon irti. Jos taas olet panoraamakuvien ottajia, A4-vaakamalli toimii varsin mainiosti. Kun vedät aukeamankokoisia kuvia sivuille, ole tarkkana, ettei sivuille tai ala- ja yläreunoihin jää valkoisia reunoja tai raitaa – ellet sitten halua käyttää niitä tyylikeinoina.
5. Jämäkät kannet
Näin jämäkät kannet pitävät kuvakirjan sisällön pitkään siistinä. Ja toiseksi: paksukantiset kirjat pysyvät kirjahyllyssä komeasti pystyssä. Samanlaisiin kansiin tehdyistä kuvakirjoista saat hienon oman kirjasarjan elämäsi tärkeistä hetkistä. Itse innostuin vuosikirja-ajatuksesta. Aion tehdä paksuja opuksia, joissa on kerrallaan kahden vuoden kuvat.
Kansikuvan valintaan kannattaa käyttää aikaa, sillä kansi houkuttaa selaamaan. Nyt jälkeenpäin ajateltuna minun olisi kannattanut laittaa sama kuva peittämään kuvakirjan etu- ja takakansi.
6. Laadukasta arkistointia
Premium-kuvakirjan kuvat ovat niin huippulaatua, että ne toimivat kuvien arkistokappaleina. Voit skannata ne sellaisenaan kuviksi – loistoidea suvun vanhojen valokuvien arkistointiin! Koska kuvakirja on valmistettu hopeapohjaiselle valokuvapaperille ja kehitetty kemiallisesti, se säilyy yhtä pitkään kuin ifolorin valokuvat. Toki valo, lämpötila ja kosteus vaikuttavat säilyvyyteen. Parhaimmillaan – arkisto-olosuhteissa – kirjan kuvat voivat säilyä yli sata vuotta. Kuvakirjan myötä huomasin, kuinka konkreettinen kuva puhuttelee minua entistä enemmän. Kun haluan fiilistellä kuvieni parissa, tahdon katsella niitä kirjasta ihan rauhassa. Näin digiaikana se ei ole lainkaan vanhanaikaista.