Rippileirimuistot kuvakirjaksi
"Omalta riparilta minulla on varmaan tuhat kuvaa. Tätä kuvakirjaa tehdessä meillä olisi saanut olla vähän enemmän kuvia käytettävissä", toteaa Kim Nordgren, 17, selatessaan kuvakirjaa rippileiriltä, jossa hän ja ystävänsä Ida Reimann, 18, olivat viime kesänä isosina.
"Mutta hyvä tästä tuli. Kuvat tosin oli otettu vanhoilla kännyköillä, joten kuvien laatu ei ollut paras mahdollinen. Uusimmilla kännyköillä tästä olisi tullut vielä parempi", kaksikko toteaa.
Kuvakirjanteko oli heistä kiva ja helppo homma.
"Valmiisiin pohjiin oli helppo vetää kuvat. Ja makummekin meni aikalailla yksi yhteen", Ida ja Kimi kertovat.
"Vähän tosin jouduimme pähkäilemään, mihin minkäkin kuvan laittaisimme."
Kronologiseen tarinaan sopivia kuvia heillä ei ollut tarpeeksi, joten he rytmittivät kirjaa aukeaman maisemakuvilla. Siuntion Korpirauhassa riittikin komeita maisemia.
Mutta tärkeintä oli saada riparimuistot talteen. "Rippileiri on ainutlaatuinen kokemus, jonka voi kokea vain kerran", Kim toteaa.
Idan mukaan nykyriparit ovat niin nopeatempoisia ja kokemuksia täynnä, että ainakin hänen omalta rippileiriltänsä moni asia olisi unohtunut ilman kuvia. Isosten mielestä voisi olla hyvä idea, että seurakunnat dokumentoisivat rippileirejä ja niiden muuttumista samoihin kansiin.
"Näin juuri vanhan valokuva-albumin rippileiriltä 80-luvulta. Se oli hauskaa katsottavaa", Kim kertoo.
"Sitä paitsi yhteisiä hetkiä kannattaa muistaa. Nykyään otetaan paljon selfieitä. Se on lopulta aika yksipuolista. Tällaisista leirikuvista välittyy tunnelma ja yhteisöllisyys", Ida jatkaa.
Kuvausvinkit rippileirille
Lastenohjaajaksi opiskeleva Kim vetää kymmenen lasten- ja nuortenleiriä vuodessa. Idallakin on kokemusta monista rippileiristä. Tässä heidän vinkkinsä leirikirjaan.
- Leirin aluksi kannattaa sopia, kuka isosista tai riparilaisista sitoutuu ottamaan kuvia. Näin kuvia tulee otettua kaikista tilanteista.
- Kuvaaminen kannattaa aloittaa heti ensimmäisestä päivästä lähtien, jotta kuvakirjan tekovaiheessa tarina etenisi ensimmäisestä päivästä viimeiseen.
- Muistakaa pyytää luvat kaikilta jo leirillä. Jälkikäteen yhteystietojen ja lupien kysyminen on työlästä. Joillain ripareilla on suljettuja Facebook-ryhmiä, jossa yhteiset kuvat ovat jaossa.
- Valokuvausta voi käyttää riparilla opetuksessa tai yhteishengen luojana. Esimerkiksi jonkun raamatunkertomuksen voi siirtää sarjakuvamaisesti valokuvien avulla nykypäivään.
- Ottakaa monipuolisesti kuvia – yhteisistä hetkistä, ruoasta, maisemista, hauskoista yksityiskohdista. Ja muistakaa, että parhaat kuvat syntyvät yleensä yllättäen.