• Parempia luontokuvia puhelimella

    Parempia luontokuvia puhelimella: Näillä vinkeillä onnistut lempimaiseman kuvaamisessa

    Luonto tarjoaa loputtomasti kuvattavaa. Upeat maisemat saavat kamerat räpsymään. Moni kuitenkin pettyy, kun katsoo upeasta maisemasta ottamaansa kuvaa. Maiseman kauneus on jotenkin lässähtänyt tai kadonnut kokonaan. Kokosimme yhteen vinkkejä parempiin maisemakuviin – ota kokeiluun!

    Parhaimmat maisemakuvat ovat mietittyjä. Kauniin ja rauhallisen tunnelman saat taltioitua, kun pidät kuvassa näkyvien elementtien määrän mahdollisimman pienenä. Etsi paikka, jossa on hyvä valo ja mielenkiintoinen tausta. Paras kuvauspaikka ei ole aina välttämättä se ilmeisin (tai helppopääsyisin!). Rajaus rakentaa kuvan. Rajausta kannattaakin harjoitella ja vertailla eri versioita.

    Kuvien rajaus: Ota vahvoja maisemakuvia taitavasti rajaamalla

    Vaikka maisema on upea, kuva näyttää ihan vaisulta. Onko tuttua? Kun näet jotain ihastuttavaa ja ryhdyt kohdetta ikuistamaan, jääkö kuva sekavaksi tai tuntuuko, että kuvassa oikein mikään ei pääse pääosaan? Rajaamalla oikein saat lähikuviin luonnetta ja maisemakuvaan ryhtiä.

    Näillä pärjäät jo pitkälle:

    • Muista katsoa, että horisontti on suorassa, ellet halua käyttää vinoa horisonttia tehokeinona. Tahaton vino horisontti saa huolimattoman ja keskeneräisen tunnelman aikaiseksi. Voit hyödyntää kännykkäkameran Ristikko-toimintoa, jonka saat päälle kameran asetuksista.
    • Jaa kuva mielessäsi etualaan, keskikohtaan ja takaosaan. Voit kokeilla saada kuvaan etualalle jotakin, joka reunustaa kuvaa, vaikkapa puu tai sen oksa. Se tuo kuvaan syvyysvaikutelmaa.
    • Kokeile eri kuvakulmia. Kännykkä on herkkä väline rajausta ajatellen. Kännykän kameroissa on raju laajakulma — pienellä ranteen käännöksellä kuvassa saattaakin olla 3/4 taivasta pienen häivähdyksen sijaan. Kuvakulman muutos voi hetkessä tehdä tylsästäkin maisemasta kiinnostavan.
    • Ja aina on hyvä muistaa: rajausta voi muuttaa omin jaloin. Eli sen sijaan, että näppäiset auton ikkunasta kuvan, nouse ja kävele muutama askel autosta poispäin ja nappaa näyttävä laaja kuva.
    Ota vahvoja maisemakuvia

    Valo muuttaa maisemaa eri vuorokauden aikoina

    Mikäkö on vuorokauden paras aika kuvata? Aamu tai ilta. Keskipäivän kirkkain valo on harvoin paras. Upeassa valossa tylsäkin maisema näyttää hienolta, kun taas vääränlaisessa valossa upeinkin maisema latistuu.

    "Huonon valon päivinä" luontokuvaaminen ei ole parhaimmillaan. Toki joskus dramaattiset tummat pilvet tai sadesumuinen maisema voivat olla kiinnostavaa kuvattavaa. Hienoja kuvia saa juuri ennen ukkoskuuroa – silloin saat samaan kuvaan mustat pilvet, keltaisen valon ja auringon pilkahduksen.

    Näin hyödynnät valon luontokuvauksessa:

    1. Mieti ja katsele hetki. Tutki valon suuntaa. Valot ja varjot korostavat muotoja.
    2. Vältä myötävaloa eli suoraa auringonvaloa. Ei ihmisiäkään kuvata suoraan myötävaloon. Silloin he joutuvat siristelemään, ja valo on kova, mikä tekee kasvot platkuiksi ja varjot koviksi. Upein tulos tulee usein silloin, kuvan valo tulee viistosti takaa. Sivulta tuleva valo sen sijaan muotoilee kasvoja, kuten myös kasvin muotoja, kauniisti.
    3. Ota testikuva, kokeile eri zoomausvaihtoehtoja ja vertaa. Testikuvista opit näkemään, miten eri suunnista tuleva valo vaikuttaa kuvaan.
    Lähikuva kukista

    Auringonlaskun kuvaaminen: Vangitse kultaisen hetken tunnelma kuviin

    Auringonnousun tai -laskun aikaan saat hienoimmat tunnelmakuvat. Valitse kuvauspaikka siten, että pääset kuvaamaan aurinkoa kohti. Ei kannata pelätä kuvaamista suoraan vastavaloon! Auringonlaskukuvista tulee hienoimpia silloin, kun etsit kameran kanssa juuri sopivan kulman kohteen ja auringon välille. Se onnistuu, kun kuvaat paljon välillä hieman asentoa vaihdellen. Aurinkoa vasten kuvatessa muutaman sentin muutos kuvakulmassa tarkoittaa suurta muutosta kuvassa.

    Vangitse kultaisen hetken tunnelma kuviin
    Kultaisella hetkellä voit kokeilla myös upeiden siluettikuvien ottamista. Kännykällä kuvatessa kannattaa valita valotuspisteeksi taivas, jolloin kohde jää melkein mustaksi.

    Panoraamakuvan ottaminen maisemasta

    Panoraamakuva koostuu useasta yhdistetystä otoksesta, jotka yhdistetään yhdeksi laajan näkymän kuvaksi. Pidä puhelinta pystysuorassa ottaessasi vaakasuuntaisen panoraamakuvan ja vaakasuorassa saadaksesi pystysuoran panoraamakuvan. Painettuasi sulkimen painiketta liikuta kameraa hitaasti, jotta saat kuvaan koko maiseman. Paina painiketta uudelleen, kun haluat lopettaa kuvaamisen.

    Tiesithän, että tauluissamme on panoraamakuville sopivia kokovaihtoehtoja esim. 20x60 cm tai 40x100cm? Niissä upeat panoraamakuvat maisemasta pääsevät todella oikeuksiinsa ja saat näyttävän sisustuselementin seinällesi.

    Taulu panoraamakuvasta

    Tee luontokuvasta taulu – jo lyhytkin luontokuvan katselu kohottaa mielialaa

    Luonto tekee meille hyvää. Stressin keskellä levotonta mieltä rauhoittaa luonnossa kulkeminen, ympäristön tutkiminen ja kauneuden ihasteleminen. Luonnossa otettujen valokuvien parissa kannattaa viettää aikaa myöhemminkin, sillä jo pelkkä luontokuvien katselu rauhoittaa meitä.

    Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelu vähentää lihasjännitystä, alentaa verenpainetta ja hidastaa sydämen sykettä. Luonnolla on meihin yhtä aikaa rentouttava ja virkistävä vaikutus. Siksi luontoa on hyvä olla myös kotona! Huonekasvien lisäksi voit antaa myös rakkaan maiseman elvyttää mieltäsi luontokuvasta tehdyn taulun tai julisteen muodossa.

    Lue lisää