• Järvimaisema ja laituri

  Vinkit järvimaiseman kuvaamiseen

  Mitä meidän suomalaisten kesäkuvissa näkyy? No, laituri ja vettä tietenkin! Tässä sinulle vinkit, joilla saat lempipaikoistasi kauniit kuvat.

  1. Tarkkana vastavalon kanssa

  Tarkkana vastavalon kanssa

  Ei näin:

  Jos haluat taltioida kesäisen hetken kaikkine yksityiskohtineen, mutta ihmiset tai maaston muodot jäävätkin kuvassa etualalla tummaksi, olet tainnut ottaa kuvan suoraan vastavaloon. Vastavaloon kuvaaminen korostaa ainoastaan niitä kohtia, joihin auringon säteet osuvat. Pääosassa oleva nainen ja laituri jäävät tummiksi.

  Jos kuitenkin haluat käyttää vastavaloa tehokeinona…

  Vastavalolla voi toki leikitellä. Erityisen näyttävän ja dramaattisen kuvan saat, kun kuvaat suoraan auringonlaskuun päin. Ihmiset näkyvät tummina siluetteina. Muista olla käyttämättä salamaa. Jos haluat kuviisi oikein suuria varjoja ja kontrastieroja, kuvaa suoraan kirkkaaseen vastavaloon. Ei ole siis olemassa yhtä oikeaa tapaa, valitse kuvaustapasi kuvan idean mukaan.

  Vastavaloon kuvaaminen

  Vaan näin:

  Jos haluat saada sekä taustan että ihmiset tarkasti näkyviin, valitse paikka, jossa valo tulee viistosti takaa. Voit myös mennä rohkeasti lähemmäs kuvattavaa ja odottaa, että aurinko tulee esiin pilven takaa ja valo kuvauspaikalla on mahdollisimman tasainen.

  Vinkki: Saat etualalle myös valoa, kun mittaat kuvan valotuspisteen kuvauskohteen tummimmasta kohdasta. Esimerkiksi tässä kuvassa naisen kasvoista. Voit myös vaihdella kohtaa ja katsoa, miten valotus kuvassa muuttuu.

  Kosketusnäytöllisissä puhelimessa valotuspisteen mittaus onnistuu yleensä yksinkertaisesti näpäyttämällä ruudulla näkyvää tummaa kohtaa. Etualan valon määrän lisääntyessä tausta voi tosin muuttua epätarkaksi tai valottua puhki.

  2. Ei enää vaisuja maisemakuvia

  Kesämaisemat saavat kamerat räpsymään. Moni kuitenkin pettyy, kun katsoo upeasta maisemasta ottamaansa kuvaa. Maiseman kauneus on jotenkin lässähtänyt tai kadonnut kokonaan. Näet eron tästä kuvaparista:

  Merimaisema

  Ei näin:

  Nopeasti räpsäistyssä kuvassa ei ole oikein ideaa ja tunnelma puuttuu.

  Rantakiviä

  Vaan näin:

  Parhaimmat maisemakuvat ovat mietittyjä. Kauniin ja rauhallisen tunnelman saat taltioitua, kun pidät kuvassa näkyvien elementtien määrän mahdollisimman pienenä. Etsi paikka, jossa on hyvä valo ja mielenkiintoinen tausta. Paras kuvauspaikka ei ole aina välttämättä se ilmeisin (tai helppopääsyisin!).

  Millainen on kesämökkisi rantapolku? Ovatko rantakivenne harvinaisen kauniita? Voit käyttää niitä kuvan rytmittäjinä: valitse kaunis polku tai kivet kuvaan näkyviin etualalle. Ne kuljettavat katsetta ja saat kuvaan hienon syvyysvaikutelman. Myös eri kellonaikoina saat otettua todella toisistaan poikkeavia maisemakuvia.

  3. Rajaus rakentaa kuvan

  Rajauksella saat jämäkkyyttä kuvaan. Rajausta kannattaakin harjoitella ja vertailla eri versioita.

  Maiseman rajaaminen

  Ei näin:

  Kaikessa minimalistisuudessaan laituri on hauska kuvauskohde. Tässä kuvassa sitä näkyy kuitenkin etualalla melko vähän ja jää siksi tönköksi. Harmaalla säällä kuvan kokonaistunnelma jää tylsäksi.

  Laituri

  Vaan näin:

  Tunnelma muuttuu täysin, kun rajaat kuvaan mukaan hieman lähipuiden oksia. Näin saat kuvaan mielenkiintoisen elementin ja kauniin syvyysvaikutelman. Laituri johdattaa katsetta eteenpäin eikä kuva jää latteaksi.

  Lue lisää