• Vinkit talvimaiseman kuvaamiseen

  Vinkit talvimaiseman kuvaamiseen

  Talvinen luonto tarjoaa loputtomasti kuvattavaa. Valkoinen lumi hohtaa puiden oksilla ja tekee maisemasta puhtaan ja pehmeän kumpareisen. Hyvällä tuurilla törmäät lintuihin ja eläimiin, joista saa herkkiä talvikuvia valkoista lunta vasten. Koostimme sinulle vinkit, joilla saat lumimaisemasta kauniit kuvat.

  Tarkkana vastavalon kanssa

  Ei näin.

  Ei näin:

  Jos haluat taltioida talvisen hetken kaikkine yksityiskohtineen, mutta ihmiset tai maaston muodot jäävätkin kuvassa etualalla tummaksi, olet tainnut ottaa kuvan suoraan vastavaloon. Vastavaloon kuvaaminen korostaa ainoastaan niitä kohtia, joihin auringon säteet osuvat.

  Vastavaloon kuvaaminen

  Jos kuitenkin haluat käyttää vastavaloa tehokeinona…

  Vastavalolla voi toki leikitellä. Erityisen näyttävän ja dramaattisen kuvan saat, kun kuvaat suoraan auringonlaskuun päin. Ihmiset näkyvät tummina siluetteina. Muista olla käyttämättä salamaa. Jos haluat kuviisi oikein suuria varjoja ja kontrastieroja, kuvaa suoraan kirkkaaseen vastavaloon. Ei ole siis olemassa yhtä oikeaa tapaa, valitse kuvaustapasi kuvan idean mukaan.

  Vastavaloon kuvaaminen

  Vaan näin:

  Jos haluat saada sekä taustan että ihmiset tarkasti näkyviin, valitse paikka, jossa valo tulee viistosti takaa. Voit myös mennä rohkeasti lähemmäs kuvattavaa ja odottaa, että aurinko tulee esiin pilven takaa ja valo kuvauspaikalla on mahdollisimman tasainen.

  Vinkki: Saat etualalle myös valoa, kun mittaat kuvan valotuspisteen kuvauskohteen tummimmasta kohdasta. Voit myös vaihdella kohtaa ja katsoa, miten valotus kuvassa muuttuu.

  Kosketusnäytöllisissä puhelimessa valotuspisteen mittaus onnistuu yleensä yksinkertaisesti näpäyttämällä ruudulla näkyvää tummaa kohtaa. Etualan valon määrän lisääntyessä tausta voi tosin muuttua epätarkaksi tai valottua puhki.

  Ei enää vaisuja maisemakuvia

  Talvimaisemat saavat kamerat räpsymään. Moni kuitenkin pettyy, kun katsoo upeasta maisemasta ottamaansa kuvaa. Maiseman kauneus on jotenkin lässähtänyt tai kadonnut kokonaan. Näet eron tästä kuvaparista:

  Nopeasti räpsäistyssä kuvassa ei ole oikein ideaa ja tunnelma puuttuu.

  Ei näin: Nopeasti räpsäistyssä kuvassa ei ole oikein ideaa ja tunnelma puuttuu.

  Vaan näin:

  Parhaimmat maisemakuvat ovat mietittyjä. Kauniin ja rauhallisen tunnelman saat taltioitua, kun pidät kuvassa näkyvien elementtien määrän mahdollisimman pienenä. Etsi paikka, jossa on hyvä valo ja mielenkiintoinen tausta. Paras kuvauspaikka ei ole aina välttämättä se ilmeisin (tai helppopääsyisin!).

  Millainen on mökkirannan polku talvella? Ovatko mökkipihan puut harvinaisen kauniita? Voit käyttää niitä kuvan rytmittäjinä: valitse kaunis polku tai puut kuvaan näkyviin etualalle. Ne kuljettavat katsetta ja saat kuvaan hienon syvyysvaikutelman. Myös eri kellonaikoina saat otettua todella toisistaan poikkeavia maisemakuvia.

  Rajaus rakentaa kuvan. Rajausta kannattaakin harjoitella ja vertailla eri versioita. 

  Teetä upeimmista talvikuvistasi tauluja

  Rauhalliset maisemakuvat sopivat kauniisti skandinaaviseen sisustukseen. Tutustu tauluvalikoimaamme ja tilaa kotisi katseenvangitsijaksi taulu tutusta maisemasta.

  Lue lisää