
Selfie ja selfiekeppi haltuun!
Lue valokuvaaja Jaakko Lukumaan vinkit, miten otetaan parempi selfiekuva ja miten selfiekeppiä käytetään.
Omakuvasta ilo irti!
Onko selfiestä nähty jo kaikki sen muodot, kuten duck-facet (tömäkät töröhuulet), belfiet (kuvat takapuolesta), kuntosalien pullistelukuvat, no thigh gapsit (ei-langanlaihojen reisien kuvat vastavoimana mallien reisille, jotka eivät hoikkuuttaan osu yhteen). Olisiko selfiellä vielä mahdollisuutta muuhukin? Entä sopiiko selfiekeppi suomalaisille?
"Selfieissä näkyy tietty samankaltaisuus, ajattomuus ja paikattomuus. Ihmiset käyvät hienoilla reissuilla ja ottavat selfieitä, mutta loppujen lopuksi aika harvoin näkyy, kuinka upeassa paikassa he oikein ovat olleet. Jos olet Niagaralla, on piristävää nähdä se kuvassa, eikä lukea sitä somessa kuvatekstistä. Ja toisin päin: ihminen kiinnostaa ihmistä aina. Jos haluat kuvata vaikkapa Kölnin tuomiokirkon, ota itsesi tai joku toinen kuvaan mukaan. Se on kiinnostavampi otos kuin pelkkä kirkko", Jaakko toteaa.
Katso Jaakon vinkit selfievinkit videolta, jossa äiti ja tytär Riikka ja Aino heittäytyvät selfien moniin mahdollisuuksiin.
Miten kuvauskulma vaikuttaa selfiekuvaan?

1. Selfie alhaalta käsin on harvoin se imartelevin kuvakulma. Leukaperät ja posket levenevät sekä kasvojen yläosa kapenee. Myös silmät näyttävät pienemmiltä. Käytännössä tämä kuvakulma yhdistettynä kännykän laajakulmaan saa sinut näyttämään pyöreämmältä kuin olet.

2. Kuva katsekorkeudelta: Kuinka monen mielestä katsekorkeudelta otettu oma passikuva on paras otos itsestä? Aika harvan. Passikuvatyyppisen kuvan ongelma on lättänä vaikutelma – myös nenän mittasuhteet paisuvat helposti.

3. Yläviisto kuvakulma
Kuva yläviistosta otettuna on perinteisen kauneuskäsityksen mukaan edustavin. Silmät näyttävät suuremmilta, poskipäät korostuvat ja kasvot pitenevät.

4. Liikettä selfieen
Jos kännykässäsi on vitka- eli itselaukaisin tai bluetooth, kokeile liikeselfietä. Kun kännykkä on jalustalla, tuettuna seinään tai portaisiin, kuten tässä kuvassa, laita itselaukaisin päälle ja kävele, hyppää tai vaikkapa tanssi kuvaan. Näin selfieen tulee uutta elämää.
Ei mikä tahansa selfiekeppi!

Reilun metrin lisää pituutta tuova selfiekeppi avaa tilaa päähenkilön takana näkyvälle taustalle. Kuvaan mahtuu myös enemmän ihmisiä.
Voit kurkotella korkealle, eteen, sivulle tai taakse. Tehdä tutkielmia maanrajasta tai vaikkapa tarkastella tilannetta nurkan takaa. Viuhtominen yksin pitkän kepin kanssa julkisella paikalla ei sovi kaikkien sielunelämälle, joten ota ensimmäisillä kerroilla kaveri mukaan tai harjoittele ensin tutuissa ympyröissä.
Vaikka kyse on niin yksinkertaisesta asiasta kuin kepistä, niissäkin on eroja. Osassa on pelkkä keppi ja kiinnitysteline, jolloin kamerassa pitää olla vitka- eli itselaukaisin. Joissakin malleissa kuva voidaan ottaa Bluetoothin avulla, jonka laukaisunappi löytyy kepin kahvasta.
Lisäksi kannattaa tarkkailla, kuinka hyvin puhelimen kiinnitysteline kääntyy selfien ottamiselle otolliseen kulmaan. Jos taivutusvara on pieni, selfiekepin ilo jää pieneksi.

P.S. Digikuviin on helppo tehdä pientä peruskorjailua Photoshopissa. Itse tein pientä säätöä, mutta kuvien sisältöä en muuttanut.

Selfiekuvat sopivat kuvatuotteisiin siinä missä perinteisemmät otokset. Kokeile vaikka näitä – selfie-seinäkalenteri tai selfie-muki.