• 6 vinkkiä vuosikirjan tekemiseen

  6 vinkkiä vuosikirjan tekemiseen

  Jopas oli vuosi. Miltä 2022 näytti sinun arjessasi? Kuvakirja sen kertoo! Kokosimme tärkeimmät neuvot vuosikirjan tekemiseen.

  1. Suunnittele kansi huolella

  Yksi aloittaa kuvakirjan tekemisen kannesta, toinen jättää sen viimeiseksi. Joku tekee kannen, kun sopiva kuva tulee kirjaa koostaessa kohdalle. Entä jos kuvista muodostaisikin kollaasiruudukon kanteen? Kuviksi voi valita vaikkapa kuvan jokaiselta vuodenajalta. Tyyli on vapaa.

  Kansi on kuin ovi sisälle muistoihisi. Valitun kuvan lisäksi myös tekstillä on merkitystä. Yksinkertaisin tapa on nimetä kirja vuosiluvun mukaan. Myös fontin kokoon kannattaa kiinnittää huomiota – A4-kokoisen kirjan kannessa teksti toimii hyvin esimerkiksi 30-40 pisteen koossa, riippuen siitä tavoitteletko minimalistisempaa linjaa vai selkeää luettavuutta. Premium- ja Deluxe-kuvakirjoihin voit lisätä tekstiä myös kirjan päätyyn.

  Deluxe-mallisen kuvakirjan kansi ja pääty

  2. Ota sisällysluetteloon mallia aikakauslehdistä

  Jos tykkäät sivunumeroista, saatat innostua myös sisällysluettelosta. Vuosikirjassa luontainen luettelo syntyy kuukausista. Ideoita sisällysluettelon tekemiseen voi hakea vaikkapa sisustus- ja naistenlehdistä.

  Vuosikirjan sisällysluettelo

  3. Kirjoita vuosikirjalle johdanto

  Rauhallisen kuvan päälle voi kirjoittaa alkusanat, kirjan johdannon. Mikä kiteyttää menneen vuoden? Kokeile aloittaa kuvakirjasi näillä tavoilla:

  • Kirjoita ajatelma, joka kuvaa parhaiten kulunutta vuotta.

  • Olipa kerran… Jatka perinteistä kirjan aloituslausetta ja saat tarinallisen alun vuosikirjallesi.

  • Puhuttele lukijaa, etenkin jos kirja tulee lahjaksi.

  • Onko jokin keskustelu vuoden aikana jäänyt mieleesi? Tai lapsesi heittänyt ilmoille suorastaan legendaarisia lauseita? Käytä niitä kirjan aloituksessa. Lasten suusta kuulee usein parhaat jutut.

  • Laadi esittelyteksti kuvakirjan aiheesta, kuten Mustan mökin vuosi -kirjassa.

  Kirjan johdantoteksti rauhallisen kuvan päällä

  4. Väritä kirjan teemat

  Talvi on sininen, kevät ehkä raikkaan vihreä. Kuvakirjan sivut voi teemoittaa värien mukaan, mutta joulukuussa elämä on toki muutakin kuin joulupukin punaista – hangen valkeaa tai kaamoksen tummia sävyjä. Käytä luovuuttasi ja valitse värit vaikkapa kuvissa näkyvien sävyjen mukaan. Olisiko fontissakin jokin muu väri kuin musta? Voit merkitä kuukauden ylätunnisteeksi jokaiselle sivulle, jolloin kuvakohtaisia tarkkoja päivämääriä ei välttämättä tarvita.

  Kuvakirja-aukeama: toukokuun ja kesäkuun vaihde

  5. Kokoa yhteen hauskimmat hetket

  Mitä kulunut vuosi näytti? Valitse suosikkikuvasi ja käytä sivun pinta-alaa rohkeasti. Isot kuvat tuovat mukavaa vaihtelua kokonaisuuteen. Jos haluat keskittyä ennen kaikkea kuviin, voi tekstimäärän jättää vähemmälle. Kuvatekstejä on kuitenkin hyvä näpytellä mukaan silloin, kun haluat muistaa jotakin erityistä tai kuvailla jonkin mieleenpainuvan tilanteen.

  Hymyt, ilot ja ikimuistoiset tilanteet kuvina

  6. Suunnittele kirjaan myös takakansi

  Takakantta ei tarvitse jättää tyhjäksi – tee siitä loppuhuipennus! Onko kirjalle odotettavissa jatko-osa? Tai ehkä ajattelit antaa kirjasta oman kappaleen sukulaisille? Vuosikirjan lopussa voit kiittää esimerkiksi kuvansa lähettäneitä sisaruksia, ystäviä ja isovanhempia.

  Vuosikirjan takakansi

  Lue lisää