Digikuvat talteen!

Digikuvat talteen!

Kuvakirja kovassa katselussa

Jyväskyläläinen Henna luuli kadottaneensa perheensä lomakuvat tietokoneensa syövereihin. Kokemuksesta viisastuneena hän onkin päättänyt tallentaa kuvansa entistä huolellisemmin.

"Teimme perheen kanssa mahtavan kahden viikon loman Thaimaahan. Otimme paljon kuvia ja reissun jälkeen lapsemme kyselivät vähän väliä, että milloin tehdään yhdessä kirja reissusta. Aina tuntui olevan liian kiire, joten kirjan tekeminen jäi.

Kului viikkoja. Sen verran saimme aikaiseksi, että siirsimme kuvat kameran muistikortilta ja puhelimesta ulkoiselle kiintolevylle. Omista tavoistani poiketen poistin kaikki siirretyt kuvat sekä muistikortilta että puhelimesta.

Eräänä päivänä lapsi sitten tönäisi ulkoisen kiintolevyn vahingossa lattialle. Apua, meidän kaikki reissukuvat. Otsa kylmää hikeä puskien koetimme mieheni kanssa käynnistää kiintolevyä, mutta mitään ei tapahtunut. Mieheni tarkisti heti myös tietokoneen kuvat, mutta kuvia ei löytynyt sieltäkään.

Selvitimme, että kiintolevyn korjaus ja kuvien talteen ottaminen voisi onnistua, mutta hinta oli huima. Muutama päivä meni menetettyjä kuvia harmitellessa, kunnes päätin vielä kerran tarkistaa tietokoneen tiedostot. Ja voi sitä onnea, kun hetken päästä kansio Thaimaan kuvista ilmestyi ruudulle! Aloin siltä seisomalta tehdä Ifolorkirjaa reissusta! Kirja on valmistumisestaan lähtien ollut kovassa katselussa, ja reissu eletään yhä uudelleen ja uudelleen yhdessä."

Henna, 35, Jyväskylä

Miten digikuvat kannattaa säilyttää?

Miten digikuvat kannattaa säilyttää?

"Tämä on tuttu kysymys meille ifolorin asiakaspalvelun työntekijöille. Tietokoneen lisäksi kuvia olisi hyvä säilyttää ainakin ulkoisella kovalevyllä tai muistitikulla. TNS Gallupilla teettämämme tutkimuksen mukaan suurin osa asiakkaistamme säilyttää digikuvansa näin", kertoo Emil Lundberg ifolorin asiakaspalvelusta.

Vähemmän suosittuja ovat verkon pilvipalvelut, mutta niihinkin kannattaa Emilin mukaan ehdottomasti tutustua.

"Ne ovat kohtalaisen helppokäyttöisiä. Kun kuvat tallennetaan verkkoon, ne eivät ole tietokoneella tai tikulla viemässä muistia. Eri pilvipalveluihin pääsee käsiksi oikeastaan miltä tahansa laitteelta. Näistä muutamia esimerkkejä ovat vaikkapa ilmaiset Dropbox ja Google Drive."

Minne tallentaa kännykkäkuvat?

Minne tallentaa kännykkäkuvat?

Tutkimuksemme paljastaa myös, että yhä useampi kuva otetaan puhelimella. Kolmasosa kertoo myös säilyttävänsä kuvia puhelimessaan. Emil on tottunut neuvomaan kännykkäkuvaajia. Hän korostaa, että on tärkeää tietää, minne kännykkäkuvat tallentuvat. Moni ei myöskään tiedä, kuinka monta kuvaa kännykän muistiin mahtuu ja mitä tapahtuu, kun muisti on täynnä.

"Helpoin tapa on tallentaa varmuuskopiot kuvista pilvipalveluun. Varmuuskopioinnin voi ottaa käyttöön puhelimen asetuksista. Vaikka puhelin menisi rikki tai malli vaihtuu, tallennetut kännykkäkuvat löytyvät kirjautumalla pilvipalveluun toisella laitteella."

Emil Lundberg vinkkaa usein asiakkaille, että digitaaliset kuvatiedostot kannattaa teettää säännöllisesti joko paperikuviksi tai tehdä kuvista Ifolorkirjoja. Kännykkäkuvat voi teettää paperikuviksi suoraan puhelimella.

"Ifolorin ilmainen Digikuvat-sovellus on saatavilla iPhone, Android ja Windows -älypuhelimille ja sen voit ladata puhelimesi sovelluskaupasta", muistuttaa Emil.

Digikuvien karsiminen

Digikuvien karsiminen

Moni muistaa vielä ajan, jolloin kuvat otettiin filmikameralla ja kaikki kameralla otetut kuvat teetätettiin paperikuviksi. Myös ne epäonnistuneet. Digikameroilla ja kännyköillä kuvia tulee räpsittyä paljon, ja yhdestä tilanteesta otetaan varmuuden vuoksi useampi kuva. Ifolorin asiakasneuvoja Emil Lundberg korostaakin asiakkailleen, että kannattaa siis säilyttää vain onnistuneet otokset.

"Ylimääräiset kuvat vievät turhaan tallennustilaa ja niiden karsiminen myöhemmin on työlästä. Myös kuvakirjan tekeminen ja kuvien teettäminen paperikuviksi nopeutuu, kun digikuvista on karsittu epäonnistuneet otokset pois."

Lue lisää