Vinkit kuvien järjestämiseen

Vinkit kuvien järjestämiseen

Onko sinullakin ongelma digikuvatiedostojen kanssa? Me autamme.

1. Ota aikaa

Muistatko vielä, kun laitoit valokuvat kehitettäväksi 36 kuvan filmirulla kerrallaan? Digikameroiden myötä kuvia otetaan moninkertaisesti verrattuna filmikameroihin. Samalla kuvatiedostojen määrä on kasvanut hurjasti. Kuvien järjestäminen vaatii oman aikansa ja se on hyvä tehdä säännöllisin väliajoin. On harmi, jos kuvat joutuvat hukkaan tai unohtuvat tietokoneen uumeniin. Ota aikaa ja jos omat taidot eivät riitä, pyydä avuksi ystävä, naapuri tai sukulainen.

2. Kaikki kuvat samaan paikkaan

Mieti, missä kaikkialla kuvia on. Tietokoneella, kameran muistikortilla, kännykässä? Oletko saanut ystävältä kuvia sähköpostiisi? Kaikki kuvat on syytä koota samaan paikkaan omalle tietokoneelle. Tee kuville kansioita esimerkiksi aikajärjestyksessä ja siirrä kuvat kansioihin. Monet digikameroiden mukana tulevat kuvaohjelmat tallentavat kuvat oletuksena tietokoneen Pictures/Kuvat-kansioon kuvauspäivän mukaisiin kansioihin.

VINKKI: Etkö muista, mihin kansioon kuvat on tallennettu? Ei hätää. Voit syöttää Resurssienhallinnan hakukenttään *.jpg, jolloin haetaan kaikki tietokoneelle tallennetut JPG-päätteiset kuvatiedostot.

Nimeä kuvat Windowsissa

3. Nimeä kuvat paremmin

Digikamera nimeää kuvat numeroilla esim. DSC00147.JPG tai P0000521.JPG, mikä pitää kuvat toki järjestyksessä myös tietokoneen kansiossa, muttei kerro kuvasta mitään. Kuvat voi toki nimetä yksitellen, mutta se vie turhan paljon aikaa. Nimeä kaikki samassa paikassa tai tilaisuudessa otetut kuvat kerralla. Valitse kuvat pitäen CTRL-näppäintä alhaalla. Napsauta sen jälkeen hiiren kakkospainiketta ja valitse Nimeä uudelleen. Kirjoita kuvaryhmälle nimi esimerkiksi Kreikka 2016, jolloin jokaiselle kuvalle tulee uusi nimi Kreikka 2016 (1), Kreikka 2016 (2) ja niin edelleen.

4. Ota varmuuskopiot

Liian usein kuulee tarinan siitä, kun kovalevy on tuhoutunut ja tärkeät kuvatiedostot sen myötä. Tämän takia haluamme muistuttaa myös kuvatiedostojen tallentamisesta tietokoneen lisäksi myös ulkoiselle kovalevylle tai arkistointiohjelmiin kuten Picasa, iPhoto tai OneDrive. Kuvat voi myös polttaa DVD:lle ja antaa säilytykseen lähisukulaiselle, jolloin kuvat säilyvät vaikka pahin, esimerkiksi talon tulipalo, tapahtuisi.

Valokuvien ja kuvatuotteiden tilaaminen

Valokuvien ja kuvatuotteiden tilaaminen

5. Tee oma kansio teetettäville kuville

Jos et halua teettää aivan kaikkia ottamiasi kuvia, tee oma kansio niille kuville, jotka haluat teettää paperikuviksi. Kopioi kuvat kansioon. Haluatko tehdä kuvistasi aidon painetun kuvakirjan? Tee oma kansio kuville, jotka tulevat kuvakirjaan. Hyvien kuvien kansiosta valitset helposti myös muihin kuvatuotteisiin.

6. Miten tilaan valokuvia?

Aitojen valokuvien tilaaminen digikuvatiedostoista onnistuu osoitteessa helposti ifolorin nettisivuilla. Olemme tehneet myös seikkaperäiset ohjeet valokuvien tilaamiseen nettiselaimella. Teknisissä ongelmissa kannattaa tutustua asiakaspalvelu-sivuihin, jonne olemme keränneet vastauksia muun muassa usein kysyttyihin kysymyksiin.

7. Miten tilaan kuvakirjoja?

Kuvakirjan tekemiseen on oma ohjelma, ifolor Designer. Kuvakirjaohjelma ladataan ensin tietokoneelle. Sen jälkeen avataan ohjelma, valitaan sopivin kuvakirjamalli ja tuodaan kuvat tietokoneen kansiosta aukeamittain. Kuvakirjaohjelmalla voit tehdä kuvakirjaasi ilman nettiyhteyttä. Tarvitset nettiyhteyttä vain ohjelman lataamisen ja tilauksen tekemisen ajaksi. Voit tulostaa kuvakirjaoppaan avuksesi. Myös monet kansalaisopistot ympäri Suomea järjestävät kuvakirjakursseja, jossa opetellaan ifolor Designer -ohjelman käyttöä. Kysy kursseista lähimmästä kansalaisopistostasi.

8. Mitä muuta kuvista?

Tutustu ifolorin nettisivuilla, mitä kaikkea muuta digikuvista voi tehdä! Kätevän seinäkalenterin, onnittelukortin ystävän merkkipäivään tai kummitytön rippijuhliin tai vaikkapa hienon taulun. Kun käy läpi kuvat säännöllisesti, löytyy niiden joukosta todellisia helmiä, jotka voivat olla ratkaisu lahjapulmaan tai kodin ilmeen raikastamiseen. Tilaamalla uutiskirjeen saat sähköpostiisi ajankohtaisia vinkkejä ja tarjouksia.

Lue lisää