• Jaakko Lukumaa ottaa kännykällä kuvaa kukista

  Ihana valo

  Näin opit hyödyntämään valoa luontokuvauksessa

  Ifolorin kuvauskoulun vetäjä Jaakko Lukumaa päätti karhun metsätiellä nähtyään keskittyä sovinnolla kasvien ja metsän kuvaamiseen.

  "Kesällä luonnossa ihan parasta ovat valo ja vehreys. Mikäpä on sen upeampi näky kesäiltoina kuin männyt, jotka hohkaavat punaisina tai lehdossa lehvästön läpi siivilöityvä valo. Urbaanissakin maisemassa riittää luonnonihmeitä.

  Olen kuvannut luontoa paljon, mutta eläinkuvat ovat jääneet vähiin. Viime kesänä tosin toivoin, että kamera tai kännykkä olisi ollut mukana. Kävelimme isäni kanssa metsäautotiellä, kun tienreunasta vesakosta nousi iso karhu tielle ja ylitti sen. Aluksi se ei huomannut meitä, koska olimme tuulen alla. Sen jälkeen se haistoi ja kuuli meidät, mutta vilkaisi vain välinpitämättömästi ja tallusteli tien yli metsikköön. Kyllähän siinä mojovan adrenaliinipurskeen sai. En tiedä olisiko kuvan otosta tullut mitään.

  Kukkien maailmassa saa toisenlaisia purskeita: kukat ovat parhaimmillaan kuin luonnon taideteoksia. Mitä paremmin tutkit ja tunnet valoa, sitä hienommin saat kukkien muodot esiin. Tässä muutama vinkki valonkäyttöön ja luontokuvaukseen. Kuvat nappasin kännykällä päiväkävelyllä puistossa."

  7 vinkkiä luontokuvaan

  Luontokuvausta

  1. Mieti ja katsele hetki

  Ennen kuin alat kuvata, anna kameran olla taskussa ja mene reilusti lähelle tutkimaan miltä kukka näyttää. Katsele, miellyttääkö kukkaloisto rykelmänä vai tarkempana tutkielmana aivan läheltä.  

  2. Tutki valon suuntaa

  Tutki kukkaa vähän eri suunnista ja katso, miten valo muotoilee esimerkiksi kasvin terälehtiä. Kukka näyttää erilaiselta riippuen mistä suunnasta valo tulee. Valo korostaa terälehtien muotoja sekä luo kuvaan kolmiulotteisuutta. Yllä olevassa kuvassa valo tulee mukavasti sivusta.

  3. Ota testikuva

  3. Ota testikuva

  Ota ensimmäinen kuva. Katso, toimiiko vaaka- vai pystykuva paremmin. Voit myös vähän zoomata. Kokeile eri vaihtoehtoja ja vertaa.
  4. Vältä myötävaloa

  4. Vältä myötävaloa

  Myötävaloa eli suoraa auringonvaloa kannattaa välttää. Ei ihmisiäkään kuvata suoraan myötävaloon. Silloin he joutuvat siristelemään, ja valo on kova, mikä tekee kasvot platkuiksi ja varjot koviksi. Sivulta tuleva valo sen sijaan muotoilee kasvoja, kuten myös kasvin muotoja, kauniisti.
  Valo viistosti takaa

  5. Upein tulos: valo viistosti takaa

  Kun valo tulee viistosti takaa terälehtien läpi, värit ja muodot korostuvat upeasti. Näin saat myös kivan tumman taustan. Vastavaloon kuvaa ei yleensä kannata ottaa, sillä kukka voi mennä mustaksi ja näyttää siltä kuin olisi läpivalaistu.
  Kukkia

  6. Pikkuputsausta

  Ympäristöä voit halutessasi siistiä. Nyppäise kuiva lehti tai roska pois, ne harvoin kaunistavat kuvaa.

  ifolorin asiakkaiden ottamia kukka- ja luontokuvia

  Asiakkaidemme ottamia kukkakuvia:

  Tee suosikkiotoksestasi upea kuvataulu, joka toistaa hienosti maiseman värit ja tunnelman.  

  Lue lisää