
Jaa jouluiloa kuvakorteilla! Näillä vinkeillä onnistut aina.
Unohda tylsät tusinakortit ja persoonattomat tervehdykset. Lähetä rakkaimmillesi lämmin ajatuksesi ja pala elämääsi kuvakorttina!
Enää et tarvitse erikoiskameraa tai ammattikuvaajaa hykerryttävien joulukorttikuvien kuvaamiseen. Niin selfiet, hupsuttelut kuin kauniit laatukuvat onnistuvat hyvin nykyisillä älypuhelimillakin.
Selfiet ja Some-tyyli
Sosiaalisen median kuvatyyli alkaa olla jo kaikille tuttu ja useimpia meistä kiinnostaa ystäviemme elämän kulissien taakse kurkistaminen.
Voit rakentaa joulukorttisi kuva sosiaalisen median opeilla. Mieti, onko kuvassa jokin hauska vitsi, yllättävä käänne tai henkilökohtainen viesti sinulta ystävillesi.
Mikä sinua itseäsi kiinnostaisi tai naurattaisi? Se sama toimii varmasti ystäviisi! Ideoinnissa voit käyttää apuna esimerkiksi muiden ottamia Instagram-kuvia tai vaikkapa aikakauslehtien kuvia.
Selfie toimii aina. Kokoa poppoosi (erittäin) tiiviiseen kasaan ja anna selfiekameran laulaa. Tässä hyvänä apuna toimii selfietikku.
Varmista, että tausta on rauhallinen ja valo saisi mielellään tulla kameran takaa eli kuvattavien kasvoja valaisten.

Vauva- ja taaperokuvat
Lasten kuvaamisessa suurimmaksi haasteeksi usein nousee “kohteen” motivointi ja paikallaan pitäminen. Lapsikuviin erikoistunut valokuvaaja Sini-Marja Niska suosittelee ihan ensimmäiseksi lahjontaa.
”Lupaa palkinnoksi tikkari tai jäätelö,” Sini-Marja kehottaa.
”Taaperon katseen kameraan naulitsemisessa toimivat hauskuuttaminen, hyvä mieli ja jekuttaminen. Huudahdukset, kuten “Onko minun takana joulutonttu?” saavat pienten päät kääntymään kohti kameraa”, hän vinkkaa.

Lasta kuvatessa kannattaa tilanne pitää mahdollisimman rauhallisena. Tilassa saisi mielellään olla mukana vain kuvattava, kuvaaja ja kuvaajan vieressä toinen aikuinen lasta naurattamassa.
Vauvan rauhoittamisessa toimii hänelle käteen lempilelun antaminen. Näin kuvaan jää mukava muisto myös aikakaudesta.
“Parhaillaan meillä kotona pojan kuvauksessa käytettiin aurajuustoa ja maalarinteippirullaa”, Sini-Marja nauraa.
“Huolehdi myös, että vauvalla on mukavan lämmin”, hän muistuttaa.
Valaistus ja valon suunta
Hyvä valaistus antaa suuren avun onnistuneen kuvakortin luomiseen. Luonnonvalo toimii parhaiten. Jos tilanne ja idea sallii, ota kuva ulkona.
Jalkalamppuakin voi käyttää apuvalona. Suuntaa valo kuvattavaan kasvojen korkeudelta.
Paras valon suunta löytyy suorittamalla 360-asteen valokokeilu ennen varsinaisen kuvan ottamista.
Aseta kuvattava tai testihenkilö paikalleen ja napsaise testikuva jokaisesta suunnasta. Voit myös siirtää testihenkilöä hieman paikasta toiseen tarpeen vaatiessa.
Kun paras kuvauskohta ja valon suunta on löytynyt, eikun hommiin!

Kuvakulmat
Kun kuvaat, ota sama kuva aina kolmesta eri kuvakulmasta ja kolmelta eri etäisyydeltä. Näin löydät toimivimmat yhdistelmät.
Oikealta, vasemmalta ja suoraan edestä. Ylhäältä, alhaalta ja samalta korkeudelta. Tiukka rajaus läheltä, puolivartalorajaus keskietäisyydeltä ja laaja kuva etäältä.
Napsaise varmuuden varaksi jokaisesta kuvakulmasta pari kuvaa, jotta varmistat, että kuvattavan silmät ovat kuvassa auki.

Kuvattavan rentoutus
Jokainen on, kuvattavan vastaväitteistä huolimatta, kuvauksellinen. Salaisuus edustavaan henkilökuvaan on kuvattavan henkilön rentous. Hersyvä henkilö taas sädehtii kuvassa kuin kuvassa.
Muun muassa mieluisat vaatteet vaikuttavat niin lapsen kuin aikuisenkin kohdalla hänen fiilikseensä.
Panosta siis mukavan ilmapiirin luomiseen ja kuvahetken kepeyteen. Pyydä kuvattavia vaikkapa miettimään mielessään jotain itselleen erityisen hauskaa tai hellyttävää.

PS. Otitpa kuvasi millä tyylillä, idealla tai valaistuksella tahansa, onnistuneen kuvaan takaa - mikäpä muukaan kuin - leveä hymy, ilo ja nauru!
IHANAA JOULUN ODOTUSTA JA HAUSKOJA KUVAUSHETKIÄ!
Kuvat: Sini-Marja Niska ja Shutterstock