
Kuvat pilveen talteen
Ovatko kuvasi vuosien varrelta tallessa vähän siellä täällä? Muistitikuilla, eri kovalevyillä, cd:llä – tai kadonneet, kun tietokone on tiltannut? Mitä jos vihdoinkin laittaisit kuvasi talteen yhteen paikkaan?
Kuvien haaliminen vie hieman aikaa, mutta kannattaa. Saat siivottua kuvavarastosi ja jatkossa säästät aikaa etsimiseltä sekä varmistat, etteivät kuvamuistosi katoa.
Nykyään suosittuja kuvasäilöjä ovat ulkoisen kovalevyn lisäksi erilaiset pilvipalvelut. Tehokas valokuvien järjestelijä tekee digitaalisista valokuvista myös varmuuskopiot. Pilvipalvelut ovat myös käteviä paikkoja järjestellä kuvakokonaisuuksia. Niistä voit helposti napata kuvat vaikkapa kuvakirjaasi tai tauluihin. Äläkä unohda vanhinta varmuuskopiota: paperista kuvaa.
Tässä vinkit yleisimpien pilvipalveluiden käyttöön.
Helppokäyttöinen Dropbox: kuvat järjestykseen kansioihin
Dropboxin helppokäyttöisestä pilvipalvelusta voit valita joko maksullisen tai ilmaisen version. Sinun tulee rekisteröityä palvelun käyttäjäksi omalla sähköpostiosoitteellasi. Kirjautuminen tapahtuu samoilla tunnuksilla.
Dropboxin ilmaisversiossa säilytystilaa on 3 gigatavua. Pystyt siis säilömään sinne muutamia tuhansia tiedostoja (kuvia, tekstejä, videoita), riippuen niiden koosta tai esimerkiksi kuvien laadusta. Säilytystila voi kuitenkin loppua nopeasti, jos olet ahkera kuvaaja.
Voit luoda Dropboxiin useita kansioita. Kuvien siirtely kansioista toiseen onnistuu muutamalla hiiren klikkauksella. Kansiot kannattaa nimetä selkeästi – esimerkiksi "Kesä 2020" tai vaikkapa "Lomamatka Kreikkaan heinäkuu 2020".
Pystyt siirtämään kuvat kansioihin "droppaamalla" eli valitsemalla kaikki haluamasi kuvat hiirellä aktiiviseksi ja siirtämällä ne auki olevaan selaimen ikkunaan.
Voit myös jakaa kansion vaikkapa sukulaisillesi lähettämällä heille sähköpostiin linkin kansioon. Sieltä serkut, enot ja anopit voivat ladata omalle koneelleen haluamansa kuvat.
Maksullisessa Dropbox Prossa on muistitilaa 1 TB (1 000 gigatavua). Sekä ilmainen että maksullinen Dropbox ovat saatavilla vain englanninkielisinä.
WeTransferilla saat lähetettyä kätevästi ison määrän kuvia
Jos et halua rekisteröityä käyttäjäksi mihinkään pilvipalveluun, vaan haluat pelkästään siirtää ison määrän tiedostoja esimerkiksi ystävällesi, valitse silloin WeTransfer.
WeTransferin ilmaisella versiolla pystyt lähettämään jopa 2 gigatavun suuruisia tiedostoja tai useampia kuvia lataamalla ne palveluun ja lähettämällä linkin haluamaasi sähköpostiosoitteeseen. Kuvat jäävät säilöön palveluun vain muutaman päivän ajaksi, jonka aikana vastaanottajan täytyy ladata ne itselleen talteen.

Google Drive – tallennuspaikka kuville, videoille ja teksteille

Google tarjoaa 30 gigatavua ilmaista tallennustilaa. Muisti on jaettu Gmail-sähköpostitilisi ja Driven kesken. Rajaton tallennustila maksaa 8 euroa kuukaudessa, eli tulee Dropboxin maksullista versioita edullisemmaksi.
Kuten Dropboxikin, Google Drive toimii kätevästi kaikilla laitteilla: tietokoneellasi, tabletilla ja kännykällä. Kuvat ovat siis aina mukanasi.
iCloud-kuvakirjastossa on helppo muokata kuvia

iCloud-kuvakirjasto toimii niin Mac-tietokoneilla, muilla iOS-laitteilla, kuten iPhonella ja iPadilla, iCloud.com:issa, PC:llä kuin Apple TV:lläkin.
Suurin ero muihin palveluihin on, että pystyt myös tekemään kuvankäsittelyä suoraan palvelussa. Täällä voit laittaa kuvan horisontin suoraan tai säätää värikontrasteja: vaikkapa tehdä auringonlaskustasi räväkämmän.
Kuvankäsittelyn yhteydessä pystyt myös tutkimaan ns. metatietoja, joista näkyy esimerkiksi millä laitteella kuva on otettu.


Jos haluat synkronoida iPhonen kuvat suoraan iCloudiin, valitse iPhonella Asetukset > iCloud > Kuvat, ja laita kuvakirjasto päälle. Ensin sinun täytyy kirjautua sisään omalla Apple ID:lläsi.
Jos sinulla on PC, lataa iCloudin Windows-versio.
iCloudissa on vain 5 gigatavua ilmaista muistia. 50 Gt:n paketti maksaa 99 senttiä kuukaudessa. 1 TB muistia maksaa iCloudissa saman verran kuin Dropboxissa, 9,99 euroa kuussa.