• Karoliina Sallinen selaa kuvakirjaa

  Suositun perhebloggarin vinkit vuosikirjaan

  Karoliina Sallinen on pitänyt Kolmistaan-blogiaan vuodesta 2011. Hän kirjoittaa rakkaudesta, uusperheestä, vanhemmuudesta, likasukista, mukavista tennareista, ihanista mekoista ja oikeasta elämästä. Moni postaus käsittelee vanhemmuutta ja elämää 7-vuotiaan koululaisen äitinä. Blogi valittiin Suomen suosituimmaksi perheblogiksi v 2016.

  Karoliina kuvaa paljon ja käyttää blogissaan runsaasti kuvia. Kuvat läppärin tiedostoissa ovat käytössä uutteraan, mutta sen lisäksi Karoliina haluaa pitää rakkaimmat kuvansa myös näkö- ja kosketusetäisyydellä. Siksi hän innostui aikoinaan Ifolorin kuvakirjoista. Ensimmäinen kirja syntyi tyttären ensimmäisestä ikävuodesta. Sen hän teki itselleen ja isovanhemmille lahjaksi. Sarjan seitsemäs osa tipahti postilaatikosta sopivasti ennen joulua.

  - Kuvat unohtuvat helposti, kännykkä vaihtuu, kameran muistikortti katoaa… haluan, että minulle tärkeät kuvat ovat lähellä ja esillä. Kuvakirja on erinomainen ratkaisu. Myös lapsi katselee kirjoja mielellään, ja usein iltasatu vaihtuukin kuvakirjan selailuun, kertoo Karoliina.

  - Meillä ei ole lahjapulmia, isovanhemmat saavat joka joulu saman lahjan: kirjan lapsenlapsensa vuodesta. Ja aina lahja on yhtä mieluinen.

  Kuvakirjan kansi
  Kuvakirjan sivu

  Viime vuonna kirja jäi työkiireiden takia tekemättä, joten tänä vuonna Karoliina teki tuplaurakan. Tosin kirjan tekeminen sujuu häneltä jo rutiinilla.

  Ensimmäisiä kirjoja tehdessään Karoliina käytti erilaisia pohjia ja omien sanojensa mukaan kikkaili muutenkin. Nykyään hän keskittyy kuviin ja käyttää niitä mahdollisimman isossa koossa. Kirjan koko on ollut yhtä poikkeusta lukuun ottamatta A4 ja sivumäärä 80. Yhdelle sivulle hän sijoittaa maksimissaan kolme kuvaa. Koska tytär on syntynyt aivan loppuvuonna, on kronologinen esitystapa tuntunut Karoliinasta luontevimmalta. Joka kuukaudelta ei kuitenkaan ole yhtä paljon kuvia, vaan esimerkiksi loma-aika saa enemmän sivuja.

  Nainen selaa kuvakirjaa
  Nykyään Karoliina keskittyy vuosikirjassa kuviin ja käyttää niitä mahdollisimman isossa koossa.

  5 vinkkiä kuvakirjan tekemiseen

  Karoliinan vinkeistä on hyötyä niin ensimmäistä kuvakirjaa tekevälle, kirjasarjaa suunnittelevalle kuin konkarillekin, joka haluaa selkiyttää työvaiheita.

  1. Aloita kirjan tekeminen, kun sinulle on aikaa keskittyä siihen.

  2. Ryhdy keräämään kirjaan sopivia kuvia kansioon omalle koneellesi hyvissä ajoin ennen kuin aloitat kirjan kokoamisen. Tee ensimmäinen karsintakierros ennen kuvien siirtämistä Ifolorin kuvakirjaohjelmaan. Näin kaikki projektin kuvat ovat varmasti hyviä ja käytettävissä.

  3. Keskity kuviin, anna niille riittävästi tilaa.

  4. Pyri yhtenäiseen linjaan, vaikka houkutus muokata sivuja on suuri, koska se on helppoa.

  5. Jos suunnittelet sarjaa, esimerkiksi omaa kirjaa perheen jokaisesta lapsesta tai yhden lapsen jokaisesta ikävuodesta, valitse sekä kirjasintyyli ja -koko, joissa pysyt myös jatkossa.

  Lue lisää