• Vinkit tyylikkääseen kuvakirjaan

  Vinkit tyylikkääseen kuvakirjaan

  Kirjoittaja ifolor,

  ”Vähemmän on enemmän myös kuvakirjan sivujen asettelussa”, sanoo graafinen suunnittelija Lea Kettunen. Hän selaa kymmenittäin kuvakirjoja järjestäessään ifolorin vuosittaista kuvakirjakilpailua. Yksinkertaiset, omaan tyyliinsä luottavat kuvakirjat erottuvat edukseen. Kokosimme vinkit tyylikkään kuvakirjan asetteluun.

  Näin saat kuvakirjaasi näyttävän asettelun:

  Kuvakirja-aukeama: Kreikka

  1. Sivupohja voi olla myös tehokeino.

  Perinteinen valkoinen pohja on varma valinta kuvakirjaan, mutta väreillä voi myös leikitellä. Esimerkiksi musta pohja tuo syvyyttä ja jännittävyyttä, mutta vaatii seurakseen vahvaa kuvaa.

  Kuvakirja-aukeama: Santorini

  2. Kuvasommittelussa säännönmukaisuus palkitsee.

  Jos haluat käyttää aukeamalla useita erikokoisia kuvia, voit tehdä kuvasommittelun peilikuvamaisesti. Näin syntyy rauhallinen lopputulos. Pidä kuvien välissä olevat välit tai raamit yhtä paksuina joka puolelta. Se estää levottoman vaikutelman.

  Kuvakirja-aukeama: purjehdus

  3. Sama teema puree.

  Jos haluat tyylikkään ja toimivan aukeaman, sijoita sille samaan aiheeseen liittyviä kuvia. Esimerkiksi näyttävä “muotokuva” autosta ja viereen kuva, jossa henkilö nojaa reissun päällä autoon. Tai yksi aukeama pelkästään purjehdukseen liittyvää kuvaa.

  Kuvakirja-aukeama: Santorini

  4. Käytä vahvoja kuvapareja.

  Mielenkiintoinen aukeama syntyy, jos toisella sivulla on esimerkiksi henkilökuva sukeltajasta, ja viereisen sivun kuva avaa merenalaista maailmaa kaloineen ja kasveineen. Myös värikuvaa ja mustavalkokuvaa voi käyttää rinnakkain tehokeinona.
  Kuvakirja-aukeama: koko aukeaman kokoinen kuva

  5. Komeile ja rytmitä!

  Jos kuva on erityisen näyttävä, anna sille tilaa vaikka koko aukeama. Aukeama myös tuo kirjaan rytmiä ja rauhoittaa selailukokemusta varsinkin, jos kuvia ja tarinaa on paljon. Deluxe-kirjassa keskiaukeamalle ei kannata laittaa kuvaa, jossa on jokin tärkeä yksityiskohta juuri aukeaman taitekohdassa. Premium-kuvakirjassa taas on ainutlaatuinen Layflat-sidonta joka takaa että taitekohdassakin yksityiskohdat ovat kokonaan näkyvissä.

  Kuvakirja-aukeama: lomahymyt

  6. Tyhjä tila rauhoittaa.

  Niin kuvissa kuin tekstissä pätee se, että koko sivua ei tarvitse täyttää, vaan antaa sivun hengittää. Eli jätä välillä reilustikin tilaa tekstin tai kuvan ympärille.
  Kuvakirja-aukeama: lomamaskotti seikkailee

  7. Tee kirjaan omannäköinen koukku.

  Kuvissa mukana kulkeva maskotti tai esine tuo kirjaan hauskan lisän, kun se on kuvattu eri paikoissa. 

  Lue lisää