• Vuosikirjan kuvat auttavat muistamaan

  Vuosikirjan kuvat auttavat muistamaan

  Kirjoittaja ifolor,

  Kun muistisairaus pyyhkii mielestä mukavien hetkien muistot, kuvien katselu auttaa. Ifolor lahjoitti Helsingin Alzheimer-yhdistykselle 20 kuvakirjaa, joiden avustuksella asiakkaat palauttavat mieleensä mukavien hetkien muistoja.

  –Faktahan on se, että suurin osa asiakkaistamme ei enää kotiin palattuaan muista, mitä päivän aikana on tapahtunut, kertoo Helsingin Alzheimer-yhdistyksen toiminnanjohtaja Teija Mikkilä.

  Muistisairas on päivän jäljiltä hyvällä tuulella, positiivinen ja virkeä, ja siten hänen omaisensa aistii, että on ollut mukava toimelias päivä, mutta muistisairas ei välttämättä osaa kertoa, mitä päivän aikana on tapahtunut.

  Tätä on arki muistisairaiden kanssa Helsingin Alzheimer-yhdistyksessä. Muistot hauskoista hetkistä voivat häipyä pois jo varttitunnissa. Niinpä yhdistyksessä on keksitty erilaisia keinoja auttaa asiakkaita muistamaan mukavat hetket ja toisaalta välittää tietoa asiakkaiden päivistä omaisille.

  –Ruoka on iso juttu asiakkaillemme, ja omaiset monesti kysyvät päivän päätteeksi kotona, mitä syötiin. Lähimuistista voi jo vartinkin sisällä unohtua mitä on tehty, ja aika harva lopulta muistaa, mitä on syönyt, joten laitamme ruokalistamme Facebook-sivullemme joka viikko.

  Ruokalistojakin paremmaksi muistamisen apuvälineeksi ovat osoittautuneet valokuvat. Niitä otetaan Alzheimer-yhdistyksessä paljon ja niistä on tullut yhdistyksessä kullanarvoisia muistamisen apuvälineitä.

  –Viime kesänä teimme retken Vuosaaren Aurinkolahteen, ja siellä otettiin paljon valokuvia. Seuraavana päivänä eräs rouva alkoi kysellä, että olinkos minä mukana tuolla retkellä. Olimme onneksi printanneet retkellä otettuja kuvia, ja saatoimme sitten niistä kuvista katsoa yhdessä, että kyllä hän siellä mukana oli, Mikkilä kertoo.

  Nainen ja mies selaavat kuvakirjaa

  Minä itse kirjan kansien välissä

  Nyt Alzheimer-yhdistyksen vuoden tapahtumista on koottu kuvakirja. Ifolor lahjoitti yhdistykselle 20 kappaletta kuvakirjoja. Kirjat on sijoitettu eri puolille yhdistyksen Ruskeasuolla sijaitsevaa toimintakeskusta ja ne ovat kovassa selailukäytössä.

  Millaisia hetkiä kirjan kansien sisällä sitten on? On käyty retkillä Töölön kirkossa ja Kissakahvilassa sekä ulkoiltu toimintakeskuksen läheisessä Keskuspuistossa. Juhlapyhät näkyvät kuvissa pääsiäiskoristeiden, vappuhattujen ja itsenäisyyspäivän juhlapöydän kautta. Kuvissa vilisevät erilaiset teemaviikot, on laulua ja tanssia. Mukavia hetkiä, joita mieluusti muistelee jälkeenpäinkin.

  –Kirja on otettu vastaan ihan hirmu hyvin. Asiakkaille tulee erityinen olo, kun he näkevät oman kuvansa oikean kirjan sivulla. Että vitsi, me ollaan täällä kirjojen kansien välissä. Se koetaan suurena arvostuksen osoituksena. Ja kun se kirja on vielä kovakantinen, niin siitä tulee erityisen juhlallinen olo.

  Kuvakirja pöydällä
  Valokuvakirjasta vuotuinen perinne

  Valokuvakirjasta vuotuinen perinne

  Mikkilän mukaan yhdistyksessä on käytännön kokemusta siitä, että kuvien katselusta on todellista hyötyä muistisairaan arjessa. Kun lähimuisti katoaa, kuvat vahvistavat hyvän olon kokemusta, joka kuvan ottohetkellä on ollut, ja se voidaan palauttaa mieleen myöhemmin. Kun kuvia otetaan mukavista tilanteista, niiden katselukin tuottaa mukavaa tunnelmaa. Kuvaa katsoessaan ihminen näkee itsensä uudessa valossa.

  –Tämä on ollut niin hyvä kokemus, että tälläkin hetkellä me napsitaan kovasti kuvia. Ajatuksena on tehdä jatkossa jokaisesta vuodesta kunnon kuvakirja. Kyllä valokuva edelleen elää ja etenkin valokuvakirja ehdottomasti puolustaa paikkaansa. Eikä sen tekeminen vaadi edes paljoa vaivannäköä verrattuna siihen iloon, mitä lopputulos tuottaa.

  Lue lisää