• Koristeakryylikehyksessä leijailevat sydämet, hiekka tai lumi.

  Lahjan keksimisen tuska ja taivas

  Vieraskynä – Ruuhkavuodet / Riitta Rönkkö

  Joka kerran, kun minun pitäisi keksiä lahjaa, pääni on lyönyt täysin tyhjää. Ei ole tarvinnut etsiä sateenvarjoja kaapista, estääkseni ideoita tippumasta päähäni. Olen myös laiskin kaupoissa juoksija. Mutta, sitten elämääni ilmestyi ifolor.

  Omille vanhemmilleni lahjan keksiminen on aina yhtä hankalaa. Tavaraa on liiaksi asti, eivätkä he keräile mitään. Halusin antaa lahjaksi jotain, joka osuu suoraan sydämeen. Lahjan, joka viestii siitä, kuinka tärkeitä he ovat perheellemme ja lapsillemme. Halusin antaa jotain, joka ei kulu, vaan jonka arvo nousee vuosi vuodelta.

  Aloin koostaa lapsistani ja perheestämme valokuvakirjaa. Kokosin jokaisesta lapsesta muutaman aukeaman kuvia. Oli tunteikasta koota lapsen elämän siihenastisia vaiheita ja nähdä, kuinka tuoksuva nyytti on kasvanut isommaksi. Kirjoittelin sekaan heidän luonteenpiirteitään ja muuta mukavaa lapsesta. Olin yllättynyt siitä, kuinka helppoa kuvakirjan tekeminen lopultakin on. Teetin siis kuvakirjani ifolorin kautta ja voin kyllä suositella lämpimästi. Muistot säilyvät näin vuosikymmenien ajan haalistumatta.

  Suunnittele kuvakirja Designer-ohjelmalla tai ifolorin nettisivuilla.

  Kun sitten vanhempani olivat lahjan saaneet, kertoivat he, että sitä on selattu päivittäin ja sitä on esitelty ylpeinä vieraille ja aina vaan se saa hymyn huulille. He kertoivat, kuinka rakkaus sitoo monin tavoin meitä kaikkia yhteen. Oikeastaan vasta heidän reaktiostaan tajusin, kuinka olin osunut paljon syvemmälle, kuin olin osannut edes ajatella. Aloin siis miettiä asiaa tarkemmin.

  Ihmisen mielessä kuvan ja kohteen semioottinen yhteys on vahvempi kuin sanan ja kohteen. Kuvan voima piilee siis siinä, että näkeminen tulee ennen sanoja. Pelkkä ajatus siitä, että syntymästä lähtien ensin tulee näkeminen, kuva, ja sen jälkeen vasta sanat, sanallistaminen, on valtavan avaava ajatus siitä, miksi juuri usein kuva herättää tunteet ja muistot. Kuva myös saa aivomme reagoimaan aivan eri tavalla kuin lukeminen.

  Olisiko siis lapselle hauskempaa yllätystä, kuin palapeli hänestä itsestään tai vaikka rakkaasta lemmikistä. Palapelejä löytyy 50 palasta aina 1000 palaan saakka, joten kuvapalapeli voisi olla hauska ja mieleenpainuva yllätys myös aikuiselle.

  50, 196, 500 tai 1000 palan kuvapalapeleistä löytyy sopiva lahja niin lapselle kuin aikuisellekin.

  Kun tutustuin ifolorin valikoimiin, minulle tuli suorastaan runsaudenpulaa. Kerrankin löysin sivuston, joka saa minut keksimään lahjan kenelle tahansa. Lapselle juomapullo treeneihin tai päiväkotiin omalla kuvalla on varmasti mieluinen lahja, eikä sekoitu muiden juomapullojen joukkoon. Tai kännykän suojakuoret koulunsa aloittavalle suojaamaan uutta puhelinta. En edes tiennyt, että on mahdollisuus tilata sellaiset ihan omalla kuva-aiheella.

  SIGG-juomapullo on kevyt kuljettaa mukana.

  Ainainen tuskailu ja pähkäily, mitä ihmettä sitä ostaa lahjaksi vanhemmille, kummilapsille, ystäville, lapsenlapsille, työkaverille, tarhantädille, on nyt selätetty. Ja monet merkkipäivät ja joulut pelastettu. Arvaan, että me kaikki olemme saaneet paljon lahjoja elämässämme, mutta harvoja muistamme. Siksi on mukavaa saada ja antaa lahja, joka jää mieleen.

  Ja tiedättekö mitä minulle tapahtui. En enää miettinytkään pelkkiä lahjoja, vaan syntyi monta ajatusta ilahduttamisesta. Sillä juuri nyt, tämän koronan keskellä moni kaipaa iloa. Ja minulla on mahdollisuus. Antaa iloa ja muistoja.

  Tarvitsen sateenvarjon.

  Lue lisää