• Kolmen sukupolven naiset trampoliinilla

  Äitienpäivä ennen ja nyt – miten juhlapäivää on vietetty sinun suvussasi?

  Perinteisesti äitienpäivää on juhlistettu rennolla yhdessäololla koko perheen voimin. Valkovuokot, itsetehdyt kortit ja yhdessä syöminen kuuluvat olennaisena osana keväiseen juhlapäivään.

  Miten äitienpäivän juhlinta on muuttunut Suomessa vuosien varrella – vai onko se? Miten sinä olet muistanut äitiäsi ja isoäitiäsi?

  Perinteet säilyvät vaikka aika muuttuu

  ”Lapsuudessa valkovuokkoja, itse tehty äitienpäiväkortti, lahja, kahvit ja kakku, vierailu isoäidin luona - ja täsmälleen sama kuvio omien lasten kanssa.”

  ”Tämä päivä ja perinne on yksi niitä, jotka ovat muuttuneet erittäin vähän niin omassa perheessä kuin laajemminkin.”

  ”Äidille askarreltiin kortti ja isän kanssa ostettiin lahja. Aamupala tehtiin valmiiksi ja sitten herätettiin äiti laululla. Nyt yritän opettaa suomalaisia tapoja ulkomaalaiselle miehelleni...”

  Puutarhakukkia oven pielestä

  ”Ennen oli perinteinen äitienpäiväruusu, joka äidille annettiin. Äiti istutti sen yleensä kesäksi kukkapenkkiin.”

  ”Haettiin valkovuokkoja Pasilan metsästä. Nyt siellä on vain isoja taloja. Omat, jo keski-ikäiset poikani tuovat nykyään valkovuokkoja Länsi-Vantaan metsistä.”

  ”Kerran aikuinen poikani poimi hellyttävästi kourallisen skilloja ovemme edestä kuten lapsena.”

  Yhdessäoloa ja muiden tekemää ruokaa

  ”Omien lasten ja äitini kanssa vietämme nykyisin yhdessä päivän tehden jotain mukavaa. Lahja on se yhteinen aika.”

  ”Nyt olen isoäiti. Lapsenlapset tuovat kukkia. Perheet tulevat lounaalle. Varmaan äitienpäivää vietetään isommalla joukolla kuin ennen.”

  ”Läsnäolo on lisääntynyt. Ennen äideillä oli liikaa työtä kotiaskareissa, nyt töitä jaetaan ja äitikin voi hetken istua ja nauttia. Vanhoista rutiineista on onneksi osa murrettu, hyvä näin. Rakastaa voi niin monella tavalla.”

  ”Kahvit sänkyyn aamulla, ja joko lounaalle ravintolaan tai sitten tehdään yhdessä kotona tavallista parempaa ruokaa.”

  ”Lahjaksi toivon yleensä juustokakun, jolloin ei tarvitse itse vaivautua leipomaan.”

  ”Kortit ja herkkuja oli lapsuudessa. Omien lasten kanssa vietetään yhteistä aikaa. Olen yh-äiti ja lapset erityislapsia, kukaan ei ohjaa heitä korttien tai lahjojen tekoon. Saatetaan mennä piknikille. Ja otan paljon valokuvia!”

  Kuvakirja yhteisistä hetkistä

  VINKKI: Joskus lahjaa ei ehdi hankkia etukäteen tai lahja on juuri se yhdessä vietetty aika. Ota yhteisistä hetkistä paljon kuvia ja tallenna ne kuvakirjaan. Äitiä voi ilahduttaa myös muulloinkin kuin äitienpäivänä.

  Äidin muisto elää tarinoissa

  ”Omalle äidille teimme aina kortit ja lahjat. Pitkään häntä olemme jo joutuneet muistamaan hautausmaalle kukkasin.”

  ”Mummot ovat jo tuonpuoleisessa eli äitienpäivään kuuluu nykyään reissu myös hautuumaalle. Äidin merkitys vaan kasvanut vuosien myötä.”

  ”Nyt käydään haudoilla muistelemassa. Kerrotaan tarinoita lapsillemme ja lastenlapsille.”

  Jokainen päivä on äitienpäivä

  ”Läheisiä voi kiittää ja arvostaa muulloinkin kuin juhlapäivinä.”

  ”Yhdessäolo ja hyvä mieli ovat läsnä ja tärkeintä koko vuoden ajan, ei vaan yhtenä päivänä vuodessa.”

  ”Ei ole koskaan ollut suurempi päivä; lapsiperheessä 80-luvulla, 4 lasta, jokainen päivä oli äitienpäivä!”

  ”Nyt kun itsellä lapsia, arvostaa enempi, vaikka mielestäni jokainen päivä on äitienpäivä.”

  Maailma muuttuu ja äitienpäivä sen mukana

  ”Nykyisin ehkä äidille ja mummolle ostetaan lahja. Aiemmin tehtiin itse ja itse poimitut kukat olivat riittävät. Toki näin pitäisi olla edelleen!”

  ”Ehkä kaupallisuus on muuttanut sitä materiallisempaan muotoon. Äitienpäivälounaan tarjoajat ja valmistajat lisääntyneet kodin ulkopuolelle.”

  ”Äitienpäivä on edelleen yhtä tärkeä kuin ennenkin lapsille ja lapsenlapsille. Muoto on vain muuttunut ja kaupallisuus lisääntynyt. Kyläyhteisöissä ei enää juhlita yhteisesti äitienpäivää. Maailma muuttuu ja me sen mukana.”

  Äitienpäivän merkitys vain kasvaa vuosien myötä

  ”Äitienpäivän merkitys on mielestäni vahvistunut, ainakin meillä. Toki kun olimme pieniä, äitienpäivä oli jotain todella isoa – ei malttanut kunnolla nukkuakaan kun odotti lahjan antamista. Nyt arvostus on kuitenkin tietyllä lailla isompi ja päivässä on jotain ihanaa. Vuosi sitten äitienpäivä oli todella erityinen, ilon itkukin pääsi, kun äiti selvisi voittajana syöpähoidoista.”

  ”Aikuisena, nyt jo mummona, osaa arvostaa omaa äitiään entistäkin enemmän.”

  ”Koen tärkeäksi, että suvun mummeja muistetaan äitienpäivänä, sillä he ovat merkittäviä henkilöitä itselleni ja lapsilleni. Äitienpäivän symbolinen merkitys on isompi kuin omassa lapsuudessani.”

  Mummi ja lapsenlapset

  Isoäideissä asuu hiljainen viisaus. Kysyimme äitienpäivän kunniaksi, mitkä ovat sinun parhaimmat isoäidiltäsi saamasi opit – katso täältä mitä te vastasitte.

  Nirhattu pullapala ja muita muistoja

  ”Merkitys ei ole muuttunut. Kun nyt 44-vuotias poikani oli esikoulussa, isänsä ollessa töissä, hän oli laittanut äitienpäivän aamuna maitolasin ja nirhatun pullapalan keittiön pöydälle. Sydämeni pakahtui siitä onnittelusta! Ehkä herkkyyttä on hävinnyt, mutta joka äitienpäivä nyt 44- ja 37-vuotiaat poikani tulevat tuomaan kukan ja lahjan. Ne lapsuusajan omat ja lasteni aikaiset äitienpäivät vaan ovat mielessä ihanimpina!”

  ”Minulle on jäänyt kuvia, jossa olemme kaikki viisi lasta äidin ympärillä pihanurmikolla tai äidin sängyssä lahjaa antamassa. Nyt lapseni asuvat 18 000 km:n päässä Australiassa vanhin, ja 150 kilometrin päässä toiset kaksi, joten joskus tulee äitienpäiväkortti, usein puhelu.”

  ”Valkovuokkoja kerättiin aamulla, isän kanssa keitettiin äidille kahvit ja vietiin kakkua sänkyyn lahjan ja onnittelulaulun kera. Oma äiti, ja myöhemmin myös minä jännittyneenä sängyssä hereillä keittiön ääniä kuunnellen ja nukkuvaa teeskennellen. Feikkasimme, mutta täydestä meni!”

  Äidit kukitettiin kyläkoululla

  ”Koululla oli kylän äideille äitienpäiväjuhla. Oppilaat esittivät ohjelmaa ja äideille tarjottiin kakkukahvit. Äidit kukitettiin oppilaiden tekemillä kreppipaperikukilla. Lapissa saattoi olla äitienpäivän aikaan vielä lunta.”

  ”Lapsuudessa asuin paikkakunnalla, jossa oli ns. kyläkoulu, kaiken keskus. Joka kevät vietettiin äitienpäiväjuhlaa, jonne opettelimme lauluja ja runoja. Lisäksi kaikki läsnä olevat äidit kukitettiin. Tilaisuus oli lämmin ja harras.”

  ”Muistan keränneeni valkovuokkoja äidilleni. Koulussa valmistauduttiin äitienpäiväjuhlan viettoon. Harjoiteltiin kovasti. Äidit saapuivat juhlapuvussa, monet olivat käyneet kampaajalla ottamassa permanentin, sen ainoan vuodessa.”

  Äitienpäivän jättikortti

  Onnittele äitiä ja isoäitiä kuvakortilla. Täältä löydät värssyjä, jotka sopivat äitienpäiväkorttiin.

  Lue lisää