• Myllymäen perhe ja Pasi Aittokumpu canvas-taulun kanssa

  Hyväntekijän joulutempaus

  Pasi Aittokummun ja Ifolorin joulutempaus Pirkanmaalla on päätöksessä. Heidi Myllymäki ja Anna Vuorenmaa kuvattiin marraskuussa ja joulukuun puolivälissä he saivat omat canvas-taulunsa.

  Pasi Aittokumpu ideoi joulutempauksen, jossa kaksi pirkanmaalaista saisi kuvauksen ja canvas-taulun lahjaksi ja otti yhteyttä Ifoloriin.

  - Tavoitteenani oli, että taulusta olisi mahdollisimman paljon iloa saajalle. Se voisi olla jonkun henkilön halu antaa muisto toiselle, joka ei välttämättä muuten saisi valokuvataulua hankittua. Lahjan saaja voi olla kuka vain – pariskunta, lapsenlapsi tai isovanhemmat, harrastuskerho, sijaisperhe tai päiväkotiryhmä, kertoo Pasi.

  Pasi Aittokumpu on vapaaehtoistoiminnan konkari. Hän pyrkii auttamaan ja ilahduttamaan aina kun siihen on tilaisuus. Sen lisäksi hän on kekseliäs ja sitkeä. Tällä kertaa sitkeyttä ei tarvittu, sillä Ifolor tarttui Pasin ehdotukseen heti. Tempauksesta kerrottiin Ifolorin verkkosivuilla ja uutiskirjeessä. Ifolor teki valinnat hakemusten perusteella, Pasi käytännön toteutuksen ja sopi muut mahdollisesti tarvittavat yhteistyökumppanit.

  - Kun useampi antaa omaa osaamistaan ja vaikka vähän, oikein kanavoituna saamme paljon aikaiseksi. Tarvitaan aikaa ja uskallusta, mutta takaisin saa monin verroin. Ihmisissä on auttamishalua, se pitää vain houkutella esiin, sanoo Pasi.

  Ifolor valitsi hakemusten perusteella Heidi Myllymäen ja Anna Vuorenmaan. Pasi kuvasi heidät marraskuussa, käsitteli kuvat ja teki canvas-taulut. Heidi ja Anna saivat taulunsa joulukuun puolivälissä.

  Valokuvaaja laitteistonsa kanssa

  Pasi Aittokumpu on tyytyväinen. Työtunteja ja yhteydenottoja kertyi useammankin työpäivän verran, mutta onnistumisen kannalta tärkeät kumppanit kuten Tampereen Tallipiha, Nokian työväenteatteri, Marikan KukkaPutiikki ja Knuutilan kartano saatiin mukaan. Heille Pasi, Heidi, Anna ja Ifolor lähettävät lämpimät kiitoksensa.

  Kuvakollaasi canvas-taulussa

  Tamperelainen Heidi Myllymäki huomasi Pasi Aittokummun joulutempauksen Ifolorin uutiskirjeestä ja osallistui välittömästi. Hakemuksessaan Heidi kirjoitti:

  Meidän perheestä ei ole yhtäkään yhteiskuvaa, ei edes poikamme ristiäisistä. Tämä harmittaa minua kamalasti ja kaipaisin muistoa meidän perheestämme, muistoa joka ilahduttaa päivittäin ja joka tuo hymyn huulille… Pieni poikamme kasvaa hurjaa vauhtia… Olisi ihana ikuistaa meidän perheemme tauluksi, jottei tämä ihana aika unohdu.

  Tämä vetoava hakemus hellytti täysin Ifolorin raadin. Se tiivisti samalla hyvin valokuvataulun luonteen - se jos mikä ilahduttaa päivittäin ja tuo hymyn huulille.

  Heidi ja Pasi suunnittelivat kuvauksen huolella, sillä pieni lapsi ei jaksa olla kovin pitkään kuvattavana. Heidi toivoi tilannekuvaa, ja kuvauspaikaksi löytyi Tallipihan kotieläintila. Kuvissa pieni Alvar-poika syöttää lampaita vanhempiensa kanssa.

  - Pasille riitti haastetta, kun me kolme katsoimme aina eri suuntiin. Kuvaustilanteessa kyllä mietin, olisiko sisätiloissa helpompaa - lämpimämpää ainakin. Toisaalta Alvar olisi viihtynyt vaikka kuinka kauan lampaiden kanssa. Vanhempina meille oli suuri nautinto nähdä pojan riemu, jonka välittyy niin hyvin kuvista, kertoo Heidi Myllymäki.

  - Perhe oli vilpittömän iloinen kuvauksesta. Hieman hankaluuksia aiheutti tilanne: nopeasti liikkuva lapsi, eläimet ja hämäryys. Piti oikein tehdä töitä, että sai riittävän hyviä miljöökuvia. Mutta haasteitahan pitää olla, muuten ei opi lisää, sanoo Pasi Aittokumpu.

  Tavoitteet toteutuivat, ja hyviä kuvia tuli paljon. Paras vaihtoehto oli rakentaa niistä kollaasi, vaikka se tuottikin Pasille enemmän töitä kuin yhden kuvan muokkaaminen.

  Canvas-taululle oli heti paikka valmiina makuuhuoneen seinällä. Alvar saa sisaruksen alkuvuonna, ja Heidi pohtii uutta kuvausta ja taulua, kunhan vauva hieman kasvaa.

  - Aivan ihanaa, että Pasi antaa aikaansa ja vielä näin kiireaikaan. Ja lämmin kiitos myös Pasin perheelle, olihan isä tämän ajan pois oman perheensä jouluvalmisteluista, kiittelee Heidi.

  Anna Vuorenmaa canvas-taulun kanssa

  Toinen tempaukseen valituista on Anna Vuorenmaa. Hakemuksen lähetti Annaa hoitanut fysioterapeutti Erja Kyllönen perheen luvalla. Erja kirjoitti näin:

  Anna Vuorenmaa on 15-vuotias tyttö, joka sairastui vakavaan neurologiseen sairauteen n. 2 vuotta sitten. Liikkumiskyvyn heikkenemisen lisäksi Anna on kärsinyt kipukohtauksista, näkö- ja tuntohäiriöistä... Tänä syksynä hoito on alkanut tehota ja Annan vointi on ollut parempi… Mielestäni Anna ansaitsee muiston rohkeudestaan tämän vaikean ajanjakson aikana. Kuvassa olisi ihana näkyä Annan valovoimainen luonne, jonka avulla hän tulee voittamaan elämänsä vaikeudet jatkossakin.

  Ifolor-raati oli yksimielinen valinnasta ja varma, että Pasi Aittokumpu on juuri oikea henkilö vangitsemaan kuvaan Annan persoonan.

  Erja ehdotti jotain balettiin liittyvää teemaa, sillä pitkään balettia harrastanut Anna oli kaivannut kovasti tanssitunteja sairauden aikana. Kuvan teema kuitenkin vaihtui 1800-luvun tunnelmaan, ja Annasta tuli kartanon neiti. Vanhat, kauniit puvut ja rakennukset ovat myös kovasti Annan mieleen.

  Pasi löysi kuvauspaikaksi Knuutilan kartanon Siurossa. Valmistautuminen kuvaukseen sujui hyvin jännityksestä huolimatta. Hiusten laitto isoille rullille kotioloissa oli haaste, mutta Nokian työväenteatterista stailistiksi saatu Heli Pitkänen antoi puhelimitse ohjeet ja lupasi tehdä ihmeitä. Ja niitä hän tekikin, Annan kampaus oli upea.

  Kuvauspäivä oli ihana, ja Knuutilan kartano oli paikkana täydellinen. Anna nautti siellä olosta ja asuminen samanlaisessa talossa on nyt tulevaisuuden haaveena. Kommelluksista kysyttäessä ainoa, mikä tulee Elina-äidin mieleen on nauru: Anna oli niin onnellinen, että häntä nauratti koko ajan.

  - Anna sairastui kaksi vuotta sitten ilmeisesti HPV-rokotteen seurauksena hyvin vakavasti ja on ollut pitkään vuodepotilaana, kärsinyt kovista kivuista ja tajuttomuus- sekä kouristuskohtauksista. Rakkaat harrastukset teatteri ja tanssi oli pakko jättää, samoin koulunkäynti. Pahimpina päivinä Anna jaksoi vain kuunnella klassista musiikkia.

  - Positiivinen elämänasenne on kannatellut Annaa koko sairauden ajan. Nyt toipuminen on vauhdissa. Kuvassa Annalla on valovoimainen ja onnellinen voittajan ilme, kertoo Annan äiti Elina Vuorenmaa.

  Taulun sijoitusta kotona ei ole vielä päätetty, mutta varmaa on, että se ripustetaan keskeiselle paikalle tuomaan iloa ja valoa elämään järkyttävien kokemusten jälkeen.

  - Voimme ehkä häivyttää kurjia muistoja, kun näemme Annan säteilemässä elämäniloa. Olemme hyvin kiitollisia Pasille. Hän toteutti yhdessä Helin kanssa täydellisen kuvausympäristön Annan haavemaailman pohjalta.

  Lue lisää