• Lapset lukevat kuvakirjaa sohvalla

  Isyyspakkaus-bloggaajan lahja läheisille: ”Kovin paljon arvokkaampaa joululahjaa on vaikea keksiä”

  Suosittua Isyyspakkausblogia pitävän Tommi Koiviston lahjaa lähipiirille osataan jo odottaa. Kuvakirjojen pariin palataan aina uudestaan.

  Tommi Koivisto

  - Otin jo kuusi vuotta sitten tavaksi tehdä jouluksi vuosikirjan vuoden parhaista kuvista. Ensimmäiset neljä kirjaa kertoivat, mitä kaikkea tyttö on ehtinyt tehdä ja oppia vuoden aikana, ja kahdessa seuraavassa päähenkilöitä onkin ollut kaksi, Tommi Koivisto kertoo.

  Nyt edessä on jo seitsemännen vuosikirjan tekeminen. Ifolorin 72-sivuiseen Deluxe-kuvakirjaan mahtuu noin pari sataa kuvaa.

  - Aloitan sen käymällä käytännössä kaikki vuoden aikana ottamani kuvat läpi.

  Tommi tietää, että valokuvakirja on jo odotettu lahja isovanhemmille, sillä paperisia kuvia ei muuten tule nykyisin teetettyä.

  - Kirjassa isovanhemmat saavat kerralla kaikki vuoden parhaat kuvat yksissä kansissa, ja tiedän, miten kirjaa tutkitaan tarkasti ja ihastellaan pitkään. Vähintään yhtä tärkeää on se, miten hauskaa lapsista on katsella kuvakirjoja.

  Tommin perheessä kuvakirja ei ole mikään kertakäyttötuote, vaan vanhojen valokuvien pariin palataan aina uudestaan ja joka kerta heistä on yhtä hauskaa katsella vanhoja kuvia.

  - Miten liikuttavaa onkaan, kun 6-vuotias esittelee kuvia 2-vuotiaalle, kertoo paikoista ja ihastelee, miten söpöjä he molemmat ovat olleetkaan vielä pienempinä. Kuvien lisäksi tärkeitä ovat kuvatekstit, ja niiden kautta on hauska muistella yhdessä koettuja asioita.

  ”Voi mä muistan, tuossa oli hirveän kylmä!”

  ”Isi, minäkin haluan Muumimaailmaan!”

  Monta lahjaa yhdellä kertaa

  Lapset selaavat kuvakirjoja

  Tommi tilaa kirjoja samalla peräti kuusi kappaletta.

  - Yksi kotiin, kolme isovanhemmille ja isoisovanhemmille ja tietysti kaksi lapsille. Laitan ne muoveissaan jemmaan ja annan heille sitten joskus, kun sen aika on.

  Ehkäpä joskus viidentoista-kahdenkymmenen vuoden päästä molempia odottaa jouluna suuri ja kova paketti, joka ei sisällä sen vähempää kuin molempien kaikki tärkeimmät lapsuusmuistot. Yhteiset retket, kesälomat, pulkkamäet ja parhaat kaverit.

  Muistot talteen jälkipolville

  Kuvien läpikäynti saa Tommin miettimään myös muistojen tallentamista laajemminkin.

  - Otamme tänä päivänä enemmän valokuvia kuin koskaan aiemmin. Ensin digikameroiden yleistyminen ja sittemmin kännykkäkameroiden merkittävä tekninen kehitys ovat madaltaneet kynnystä räiskiä kuvia huomattavasti enemmän ja arkisemmista asioista kuin silloin, kun kuvat tallennettiin filmirullalle ja kehitettiin negatiiveista paperikuviksi.

  Tommi heittääkin kiinnostavan kysymyksen:

  - Oletko kuitenkaan koskaan ajatellut, että on täysin mahdollista, että ajastamme säilyy jälkipolville vähemmän kuvia kuin koskaan aiemmin? Ei varmasti jokaista selfietä ja annoskuvaa kaipaa kukaan, mutta kyllä monet valokuvista ovat korvaamattomia. Sellaisia ovat ainakin lapsuuskuvat. 

  Tommi Koivisto pitää suosittua Isyyspakkaus-blogia.

  Lue lisää