Kännykällä kuvaaminen

Ota parempia kuvia kännykällä, osa I

Vinkkejä puhelimella kuvaamiseen

Kännykällä kuvaaminen

Koska puhelin kulkee pääsääntöisesti aina mukanasi, on se useimmiten paras mahdollinen kamera – myöskin ainoa kamera mikä sinulla on mukanasi.

Puhelimella kuvatessa kannattaa pitää mielessä samat asiat kuin millä tahansa kameralla kuvatessa. Lopputulos on aina kiinni kuvan valotuksesta, asemoinnista sekä kohteesta.

Puhelin antaa paljon enemmän mahdollisuuksia kuvaamiseen kuin mikään muu kamera. Kuvan voi esimerkiksi jakaa välittömästi muiden nähtäville, ja kuvan voi  myös käsitellä heti sen ottamisen jälkeen. Puhelimella pääsee myös mielenkiintoisempiin kuvakulmiin kuin lähestulkoon aina suurempikokoisilla "oikeilla" kameroilla.

Valotus

Valotus

Puhelimen peruskameralla voit valita tarkennuspisteen, joka toimii yleensä myös valotuksen määrittämisen pisteenä. Tämä kannattaa huomioida erityisesti jos kuvassa on voimakkaita kontrasteja. Esimerkiksi kuvatessa maisemaa kannattaa valotuspiste valita taivaan ja maan välimaastosta. Pelkkään taivaaseen asetettu valotus tekee maassa olevista kohteista herkästi täysin mustia ja taas pelkkään maahan asetettu valotuspiste tekee taivaasta puhkipalaneen. Paras valotus löytyy yleensä jostakin kohti horisonttia klikkaamalla, jolloin taivas ja maa jäävät sopivasti vaaleiksi.

Maiseman rajaaminen

Puhelimella on helppo esikatsella kuvaa reaaliajassa näytöltä. Puhelimen pientä kokoa hyödyntämällä kameran saa mahtumaan hyvinkin pieniin väleihin.

Erityisesti maisemakuvissa kannattaa muistaa 1/3 sääntö, eli horisontin on hyvä olla 1/3 etäisyydellä joko kuvan ala- tai yläreunasta.

Salaman käyttö

Salaman käyttö

Puhelimien salamat ovat erittäin heikkotehoisia, useimmiten salama kannattaa kytkeä kokonaan pois päältä. Erityisesti ruokakuvissa kannattaa jättää salama pois kokonaan, sillä salaman välähdys on useimmiten täysin erivärinen kuin vallitseva valo. Mikäli kuvaat puhelimella vastavaloon kannattaa mieluummin liikuttaa kameraa siten, että valo ei osu suoraan linssiin, vastavaloa voi peittää myös vaikkapa kädellä kuvan ulkopuolelle jäävältä alueelta.

Salamalla — ilman salamaa:

Makrokuvaus

Makrokuvaus

Puhelimien kamerat ovat erittäin hyviä makrokuvauksessa. Kirjaimelliseen makrokuvaukseen löytyy myös edullisia puhelimeen sopivia objektiiveja mutta kännykällä saa upeita lähikuvia ilman erillistä objektiiviakin.

Puhelimen kameran lyhin tarkennusetäisyys on monesti vain muutamia senttejä. Kokeile kuvata esimerkiksi sadepisaraa lehden päällä tai vaikkapa yksityiskohtia puutarhan kasveista.

 

Tärkeimmät ikuistetut hetket on kiva saada puhelimen lisäksi myös ikuistettua myös esimerkiksi kuvakirjaksi tai tauluksi. Katso vinkit sisustustaulun tekemiseen helposti puhelimella

Videokuvaus

Videokuvaukseen on oikeastaan yksi tärkeä vinkki: kuvaa videot AINA vaakana. Pystykuva-asennossa kuvattujen videoiden katsominen on todella vaikeaa laajakulmanäytöiltä.

www.anttisihlman.com
Instagram: @sihlmania

Lue lisää