Kiittäminen on tärkeä juhlaperinne – kiitoskortit suosittu tapa muistaa juhlavieraita
Suomalaiset suunnittelevat usein jo juhlia järjestäessään, miten he aikovat kiittää vieraitaan. Tapoja on useita – halaamisesta leivonnaisiin – ja moni arvostaa kuvallista ja omin käsin allekirjoitettua kiitoskorttia. Mutta mikä on etiketti kiitoskorttien lähettämiseen? Etiketin mukaisesti kiitoskortit lähetetään muutaman kuukauden sisällä juhlista.
Kiittäminenkin kuuluu suunnitella
Toisinaan kiitoskortti korvataan kiireessä sähköisellä pikaviestillä. Onko kiitoskortti pakollinen? Ei ole, mutta tätä perinnettä arvostetaan edelleen paljon. Monelle kiitoskorttien postittaminen on luonnollinen osa juhlien järjestämistä – kiittäminen kuuluu vahvasti suomalaiseen juhlaperinteeseen. Se on kohtelias tapa kertoa vieraille, että heidän osallistumisensa elämän ikimuistoisimpaan hetkeen on ollut erityisen arvokasta.
Ifolorin tutkimuksen mukaan suomalaiset lähettävät kiitoskortteja etenkin ylioppilaaksi päästyään ja muista valmistujaisjuhlista sekä häistä, rippijuhlista ja syntymäpäivistä. Perinnettä ylläpitävät niin nuoret kuin vanhemmatkin juhlijat. Häiden, koulusta valmistumisen ja syntymäpäivien lisäksi voi nostaa esiin elämän kohokohtina lapsen ristiäiset ja nimiäiset.
Kesän juhlasesonki näkyy selkeästi myös ifolorilla: kuvakorttien tilauksista noin kolmannes tulee juuri kesäkuukausien aikana. Suuri osa niistä on kiitoskortteja.
Miten kiittää vieraita?
Suomalaiset ottavat kiittämisen huomioon usein jo juhlasuunnittelussa: kuka ottaa sankarista valokuvan ja millainen kiitoskortti siitä tehdään – vai muistetaanko vieraita jotenkin muuten.
Vaikka sosiaalisen median kautta lähetetyt kiitokset ovat yleistyneet, moni arvostaa yhä perinteistä ja persoonallista korttia. Kuvallinen kiitoskortti säilyy mukavana muistona sankarista vuosikymmeniä. Yhden kuvan kiitoskortin lisäksi nykyään yhä suosituimpia ovat 2-3 kuvan kiitoskorttikollaasit – ihana tapa jakaa kuvia juhlista.
Ylioppilasjuhlat, valmistujaiset, häät, konfirmaatio ja ristiäiset ovat edelleen juhlia, joissa vieraita muistetaan jälkikäteen kiitoskortilla. Vapaamuotoisempien juhlien jälkeen kiitos voi olla esillä esimerkiksi kuvan kera Facebookissa. Sanallinen kiitos viestisovelluksia kuten WhatsAppia käyttäen on vaivaton tapa, mutta huomattavasti henkilökohtaisempaa on osoittaa kiitollisuutta aidon, fyysisen kortin muodossa. Kortin väliin voi sujauttaa yllätykseksi muutaman valokuvankin.
Perinteisten kiitoskorttien lisäksi monet kiittävät esimerkiksi halaamalla juhlien päätteeksi, soittamalla jälkikäteen tai lähettämällä tekstiviestin. Kiitos voi olla myös juhlittavan itse kirjoittama runo tai vaikkapa jokin käsityö, jonka vieras saa muistoksi juhlassa. Juhlan päätteeksi saatetaan myös antaa vieraiden mukaan herkkuja tai tarjottavien ruokaohjeita. Vanhemmat sukupolvet suosivat kiitoksen muotona yhä myös kukkalähetyksiä.
Milloin kiitoskortti kuuluu lähettää?
Ei ole ennenkuulumatonta lähettää kiitoskortteja vielä vuodenkin päästä juhlapäivästä. Useimmiten kortti lähetetään kuitenkin etiketin mukaisesti muutaman kuukauden sisällä juhlista.
Kiitos lämmittää aina
Suomalaisista yli 80 prosenttia ottaa kuvia perhejuhlissaan, ja he kuvaavat juhlissa pääosin itse. Kiitoskorteissa onkin paljon itse otettuja kuvia, mutta myös ammattikuvaajan tai lähipiiristä löytyvän harrastajakuvaajan ottamat potrettikuvat ovat suosittuja.
Suomalaiset muistavat kiitoskortilla usein myös palkkaamaansa juhlajärjestäjää. Ele on pieni, mutta siitä tulee hyvä mieli.