• Vangitse kultaisen hetken tunnelma

  Vangitse kultaisen hetken tunnelma

  Auringonnousun tai -laskun aikaan saat hienoimmat tunnelmakuvat. Näillä vinkeillä nappaat ne helposti.

  Kuvat ja teksti Antti Sihlman, www.anttisihlman.com

  Valitse kuvauspaikka siten, että pääset kuvaamaan aurinkoa kohti. Ei kannata pelätä kuvaamista suoraan vastavaloon! Kamera kannattaa pitää manuaaliasetuksilla, jolloin automatiikka ei yritä korjata vastaisen valon fiilistä.

  Auringonlaskukuvista tulee hienoimpia silloin, kun etsit kameran kanssa juuri sopivan kulman kohteen ja auringon välille. Se onnistuu, kun kuvaat paljon välillä hieman asentoa vaihdellen.

  Aurinkoa vasten kuvatessa muutaman sentin muutos kuvakulmassa tarkoittaa suurta muutosta kuvassa. Voit varjostaa valoa esimerkiksi toisella kädelläsi, mikäli valo osuu liiaksi kameran linssiin.

  Kultainen hetki
  Esimerkkikuvat on otettu muutamia minuutteja ennen auringonlaskua. Kuvat on otettu peräkkäin ja täsmälleen samoilla kamera-asetuksilla. Ainoa ero on, että toisessa kuvassa (oikealla) kuvaaja laskeutui kuvaaman hieman alemmas ja enemmän valoa kohden. Vastainen valo piirtää kohteen ääriviivat, ja linssiin osuvat valoheijastukset tuovat kuvaan tunnelmaa.
  Kultainen hetki

  Kun laitat kameran asetukset manuaaliseksi ja alat hakea sopivia valotusarvoja, kannattaa säätää yhtä säätöä kerrallaan. Muuta joko valotusaikaa, aukkoa tai ISO-arvoa, ota muutama kuva ja vertaile muutosta.

  Helpointa on aloittaa asettamalla kameraan aukkoarvoksi 5,6 ja ISO-arvoksi 100 tai 200. Tämän jälkeen etsi kokeilemalla sellainen valotusaika, jolla kuva on mielestäsi hyvännäköinen.

  Kultainen hetki

  Kultaisella hetkellä voit kokeilla myös upeiden siluettikuvien ottamista. Kännykällä kuvatessa kannattaa valita valotuspisteeksi taivas, jolloin kohde jää melkein mustaksi. Tällaiset kuvat toimivat hienosti esimerkiksi Instagramissa.

  Löydä lisää tietoa aiheesta internetistä hakusanoilla "golden hour photography".

  Lue lisää